Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

5 jótanács az online jelenléthez

5 jótanács az online jelenléthez

Az online tér a sok hasznos előny mellett rengeteg veszélyt is rejt, amelyeket muszáj ismerned ahhoz, hogy el tudd kerülni őket. Ha úgy érzed, kezd kicsúszni a kezedből az, hogy hogyan szerepelsz az online térben, akkor adunk pár jótanácsot, amelyet érdemes végig gondolnod. Lehet, hogy most abszurdnak tűnik ilyenekkel foglalkozni, de hidd el, hogy az egész életedet, későbbi pályafutásodat is befolyásolhatja egy-egy meggondolatlan kattintás.

1 TUDATOSÍTSD MAGADBAN, HOGY A KÖZÖSSÉGI OLDALAK SOKSZOR NEM A VALÓSÁGOT MUTATJÁK!

A probléma gyakran ott kezdődik, ha nem tudatosan használod a közösségi oldalakat. Sokszor találkozhatunk olyan posztokkal, amelyek csak apró szeleteket mutatnak meg a feltöltő látszólag „tökéletes” életéből. Emiatt képesek lehetünk akár a saját énünk megjelenítését is torzítva, rosszul bemutatni. Előfordulhat, hogy olyan tartalmakat osztasz meg, amelyeket más helyzetben nem biztos, hogy közölnél, vagy legalábbis biztosan nem annyi emberrel, akikhez ez a közösségi médiában elér.

Mások követőjeként akár azt is érezheted, hogy te nem vagy elég jó, nem élsz fényűző életet, neked nincs meg mindened. Pedig ez nem így van! Az influencerek megélhetési eszközként használják a közösségi médiát, képeik megkomponáltak, és vásárlásra ösztönző posztjaik nem a realitást tükrözik.

2 FIGYELJ RÁ, HOGY NE ÉRTÉKELD TÚL A KÜLSŐ MEGJELENÉS SZEREPÉT!

A közösségi médiában a fotók megosztásán keresztül, felértékelődött a külső megjelenés szerepe.

Ezek a fotók gyakran túlszexualizáltak, a testet, mint tárgyat mutatják be, és a személyiség háttérbe szorul. Ennek természetes velejáróként pedig a szorongás, a testképzavar, és egyéb betegségek (pl. ortohrexia: egészségesétel-függőség) kialakulása is egyre gyakoribb.

3 MARADJ HŰ ÖNMAGADHOZ!

Az énmegjelenítés kapcsán problémát jelent, ha nem önazonos az, amit magadról mutatsz a közösségi médiában.

Amennyiben egy idealizált ÉN-t kommunikálsz (más posztok, stílus, megfogalmazás, mint a valóságban), akkor egyrészt belső feszültséget generálsz magadban, ami folyamatosan fennáll; másrészről pedig másokat is összezavarsz azáltal, hogy nem tudják, melyik a valódi Én-ed.

Éppen ezért érdemes egy “kiterjesztett ÉN-t” bemutatni ezeken a platformokon, azaz érdemes önazonosnak maradnod az offline, és az online világban egyaránt.

4 LEGYÉL TISZTÁBAN AZ INTERNETES JELENLÉTED CÉLJÁVAL!

Problémát jelenthet, ha nem tudod, mi az oldalad célja. Ez lehet hétköznapi fotográfia (a legtöbben ezzel a céllal használják a fotómegosztó felületeket), professzionális fotográfia (pl. fotósoknak), vagy design- és életmód-fotográfia.

Sok influencer egyfajta „életmódot” reklámoz, melynek részét képezi a termékek, szolgáltatások (ruhák, éttermek, élményprogramok) bemutatása.

A legtöbb felhasználónak – köztük neked is – azonban nem kell, hogy ez legyen a célja. Megoszthatod életed fontos pillanatait, mintha egy fényképalbumot állítanál össze. Ez már segít abban, hogy milyen jellegű tartalmakat tölts fel.

5 NE FELEDKEZZ EL A MÁSIK EMBER ÉRZÉSEIRŐL!

Az online kommunikációban az jelent komoly problémát, ha nem tudatosítod, hogy attól, hogy nincs veled szemtől szemben a kommunikációs partnered, ugyanúgy egy érző emberrel beszélgetsz, akit meg tudsz bántani akkor is, ha azt nem látod, vagy nem jelzi számodra.

A felelősségteljes internetezésről itt olvashatsz bővebben:

A TUDATOS INTERNETHASZNÁLAT

Honnan kaphatsz segítséget?

Érdemes szakemberhez fordulni (mentálhigiénés szakember, pszichológus, stb.), ha úgy érzed, hogy nő benned a szorongás és a negatív érzések a közösségi médiahasználat kapcsán.

Szerző:Hegyesi Zita
icon

kapcsolódó cikkek

tudatosan

Uspace.hu logo
Emmi logo