Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Mit tudunk az emberi agyról?

Mit tudunk az emberi agyról?

Az emberi agy komplexitása egészen ámulatba ejtő. Elképesztő mennyiségű információt képes befogadni és megjegyezni, mégsem használjuk ki maximálisan. Segítségével bármit elérhetünk az életbe, amire csak vágyunk. Megállás nélkül dolgozik, alvás közben sem tétlenkedik, sőt, sokkal aktívabb, mint éber állapotunkban. Összeszedtünk néhány érdekességet a fejünkben lévő csodálatos szervről.

1) A Placebo-hatás

Az emberi agy sokkal összetettebb, mint bármilyen számítógép, mégis viszonylag egyszerűen be lehet csapni. Biztos Te is hallottál már a Placebo-hatásról. Orvosok adnak egy hatóanyagmentes pirulát a betegnek, amiről azt mondják, egy fájdalomcsillapító, és láss csodát, a páciens arról fog beszámolni rövid időn belül, hogy enyhültek a panaszai. Annyira hisznek a gyógyulásban, hogy magától beindulnak öngyógyító folyamatok a testben.

2) A nagyobb agy nem jelent semmit

Kutatások bebizonyították, hogy a nők agya valamivel kisebb, mint a férfiaké, de ez nem azt jelenti, hogy a női nem képviselői kevesebb információt tudnának megjegyezni, csupán az agyuk hatékonysága növekedett, tehát a mérete nem függ össze az értelmi képességgel, viszont az idő előrehaladtával folyamatosan zsugorodik.

3) Ezért ne felejtsd el sok folyadékot inni

Agyunk 75%-a víz, tudósok a tofuhoz hasonlították az állagát, kicsit remegős, puha, vizes hatású.

Fontos, hogy mindig hidratált legyél, hiszen, ha nem iszol eleget, az nagy hatással lehet az agyi funkciókra. Kevésbé tudsz koncentrálni, fáradékonyabb leszel, a fejedben lévő “számítógép” nem fogja tudni kihozni magából a maximumot.

4) Csak agyfagyást ne!

Feltételezem a legtöbbünk már átélte az agyfagyás nevű kellemetlen érzést. Ha gyorsan fogyasztasz el egy fagylaltot vagy télen a hideg időben sapka nélkül mész ki az utcára, akkor bizony te is megtapasztalhatod azt a belenyilalló fájdalmat. Ez egy rövid ideg tartó fejfájás, a torok hátulsó részében lévő idegek eléri a hideg étel vagy levegő, kitágítja a szemek közötti artériát, felerősödik a véráramlás és ez okozza a homlokban a néhány másodperces fájdalmat. Azon túl, hogy picit kellemetlen, semmiféle problémát nem okoz.

5) Alvás közben is dolgozik

Sokszor hallani, hogy milyen fontos a megfelelő mennyiségű alvás, illetve vizsga előtt jobb, ha nem éjszakázol, inkább feküdj le időben, többet használ. Ez azért van, mert az agyad alvó állapotban dolgozza fel a sok infót, azért dolgozik este, hogy az emlékezetedből elő tudd hívni mindazt, amit elsajátítottál. Tehát sokszor tényleg jobb, ha időben lefekszel, és nem hajszolod bele magad egy hajnalig tartó tanulásba.

Felfoghatatlan, hogy mennyi mindenre képes az ember, mennyire összetett és egyedülálló szerv az agy. Megállás nélkül cikáznak benne az információk, hipergyorsasággal feldolgozza a kapott impulzusokat, rengeteg mindent képes vagy megjegyezni segítségével. Vigyázz rá, ne vigyél be a szervezetedbe semmi olyan anyagot, ami esetleg negatív hatással lehet az agysejtekre, inkább igyekezz minél jobban kihasználni, tanulni, fejlődni, sok-sok hasznos dolgot elsajátítani!

Szerző:Batka Dóra
icon

kapcsolódó cikkek

tudomány

Uspace.hu logo
Emmi logo