Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Vigyázz, kész, suliii!

Iskola nélkül vakáció sem lenne. (Janne Teller)

Vigyázz, kész, suliii!

Te is úgy érzed, hogy a nyári szünet tíz hete alatt egy új időszámítás vette kezdetét? A véget nem érő strandolások, grillezések, baráti és családi összejövetelek, a táborok, a semmittevés, a kánikula... Hozzá lehet szokni a lassan múló, végtelennek tűnő nyári délutánokhoz, az esti focizáshoz, a nyári sütés-főzés dinamikájához.

Egy ilyen időszak után nehéz visszatérni a csengetési rendhez, a “kész-van-e-már-a-lecke" kérdésekhez, a kötelességhez. Mégis, ki hitte volna, hogy a becsengetés még öröm is lehet? Itt az ideje átbeszélni mindent a barátokkal, akikkel segíthettek egymásnak a visszarázódásban. Az alábbi ötletek ebben nyújthatnak támaszt.

Beszélgess!

Év elején még mindenkiben élénken élnek a nyári élmények, kalandok, a tanárok is szívesen hallgatják az élménybeszámolóitokat. Ragadd meg az alkalmat, meséld el Te is, hogy telt a nyarad, hallgasd figyelmesen a többieket. Biztos akad olyan osztálytársad, akivel hasonló dolgok történtek, mint veled. Beszélgessetek, kinek hogy telt a nyár, mivel töltötte az idejét, lett-e esetleg új hobbitok, jártatok-e valamerre. Átbeszélhetitek, hogy ki miért várja a következő tanévet, vagy éppen miért nem. Keresd a többiek társaságát, érdeklődj a rég nem látott osztálytársak élményei iránt.

Csináljatok közös programokat!

Az évkezdés kezdődhet kicsit döcögősen, vagy akár szuper lendületesen is. Csinálj közös programot a barátaiddal, menjetek el sétálni, legyetek turisták a saját városotokban, kiránduljatok, a lényeg, hogy együtt szerezzetek élményeket. Számtalan programlehetőség van, amit érdemes kihasználni, éljetek vele. Légy nyitott, érdeklődő, nyiss a világra.

Ha már belelendültetek a tanulásba, akkor alkossatok tanulókört, mondjátok fel egymásnak a történelem leckét, készítsetek ábrákat a tanult anyagokhoz. Sokkal több információra fogtok így emlékezni, nem mellesleg remek szórakozás is egyben, hiszen együtt lehettek.

Vigyázz, kész, suli!

Nem egyszerű magunk mögött hagyni a nyarat, de kezdődik az új tanév, és ideje belerázódni a dolgos hétköznapokba. Törekedj a rendszerességre, legyen a napirend része, hogy este bepakolsz a táskádba, kikészíted a ruhádat. Apró, pici dolgok, de sokkal jobban fog indulni a napod, ha ezekre odafigyelsz. Ne feledd, ahhoz, hogy figyelni tudj másnap az órán, kellő időt kell hagyni az alvásra. Feküdj le időben, legalább 8 órát aludj ahhoz, hogy frissen és újult erővel tudj belevágni a következő napi kihívásokba.

Célok

A kezdeti lelkesedés hamar alább tud hagyni néhány hét elteltével, de ha tudatosan figyelsz néhány apróságra, akkor biztosan nem lesz gond.

A rendszeresség kialakítása elhagyhatatlan. Oszd be a tanulnivalódat, ha nekilátsz egy feladatnak, akkor azt fejezd is be, ne hagyd, hogy bármi elterelje a figyelmedet. Tedd el az okos kütyüket a környezetedből, koncentrálj csak az adott feladatra, amit el kell végezned.

Így töredék idő alatt fogsz tudni végezni a leckével, a nap hátralévő részében pedig hódolhatsz a hobbidnak, kikapcsolódhatsz, és jó érzéssel fog eltölteni, hogy minden kötelességednek eleged tettél. Váltogasd a nehezebb feladatokat és a könnyebbeket, így nem fogsz ideje korán elfáradni, aktívabb tudsz maradni tanulás közben is. Nem is volt nehéz, ugye?

Szerző:Batka Dóra
icon

kapcsolódó cikkek

van időm

Uspace.hu logo
Emmi logo