Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

„Ezt most kitehetem? Bocs, kitettem” - Belegyezés és személyes határok az okos kütyük korában

„Ezt most kitehetem? Bocs, kitettem” - Belegyezés és személyes határok az okos kütyük korában

Egyre fontosabbá válnak a személyiségi jogok és a személyes határok, miközben a technológia fejlődése, a lépten-nyomon szabadosabb és szabadság centrikusabb világ épp az ellenkezőjét teszi lehetővé: sokan gondolják azt, hogy ma már mindent lehet, bármit megtehetnek másokkal, és akár embertársaik megkérdezése nélkül is dönthetnek bizonyos kérdésekben, jelen esetben arról, hogy kitehetnek-e róluk fotókat, videókat. Ez azonban korántsem helyénvaló gondolkodásmód.

Középpontban az emberi kapcsolatok

A családi, baráti és egyéb szociális viszonyok nagyon fontos dolgok az életben, ám ezek egészséges fenntartásába nem fér bele minden. Mit jelent ez? Azt, hogy önálló emberi lény vagy, az édesanyádtól, édesapádtól, testvéreidtől, legjobb barátaidtól és kedves rokonoktól különálló személyiség, akinek joga van ahhoz, hogy meghozzon bizonyos döntéseket önmagával kapcsolatban. Alapesetben tehát mondhatsz igent és nemet, felállíthatsz kisebb-nagyobb szabályokat, és lefektetheted, mi a komfortos neked a posztolás tekintetében. Ennek következményeképpen egyik szeretted sem haragudhat meg rád azért, mert például egy fotó, videó elkészülése után azt kéred, ne tegyék azt ki rólad. Sőt, kötelesek is (lennének) tiszteletben tartani ezt.

A fotózás, videózás és publikálás (kimondatlan) szabályai

  1. Ha valaki nem szereti, hogy fotózzák, ne erőltesd, inkább egyszerűen ne készíts róla képet, mozgóképet semmilyen szituációban. Erre különösen figyelj, mondjuk, egy osztálykiránduláson, közös baráti nyaraláson, egyéb közösségi eseményen.
  2. Amikor felmerül benned, hogy az együttlétek és találkozások során készült tartalmakat megmutatod a világnak a közösségimédia-felületeken is, viszont nem csak te szerepelsz rajtuk, minden egyes társadtól kérj engedélyt, aki felismerhető. Ha valakitől nem kapod ezt meg, válassz inkább másik felvételt.
  3. Soha ne tegyél ki másokról olyan fotót vagy videót, amit magadról sem látnál szívesen.
  4. Ne posztolj titokban, ugratásból, bosszúból!
article image

Mit szabad a szerelemben?

Egy párkapcsolatban sokkal közelebb kerülsz a másikhoz, mint egy baráti viszonyban, ám ez nem jelenti azt, hogy bármilyen szinten is birtokolnátok egymást, jogotok lenne a szerelmetek helyett dönteni. Ennek fényében, jó, ha mérlegelitek, mit mutattok meg magatokból a social mediában, és azt is, hogy mit tesztek ki a másikról. Tartsátok tiszteletben a párotok személyét, és hagyjátok meg kedves emléknek a grimaszolós, puszit küldős, csókolózós, netán egymásnak küldött esti fotókat. Ha pedig úgy érzed, készült rólatok egy nagyon aranyos és érzelmekkel teli kép, amit a külvilágnak is megmutatnál, beszéld meg a pároddal. Ha nyitott rá, még meg is jelölheted. Jó megoldás lehet az is, ha meghatároztok pár alapvető pontot a kapcsolatotok elején a témával kapcsolatban, így biztosan nem lesz félreértés.

Engedélyek közösségi eseményeken

Ha elmész egy iskolai rendezvényre, táborba, sportegyesületi eseményre vagy bármilyen egyéb szervezett útra, általában írásos nyilatkozatot kell aláírni arról, (gyakran nem is neked, hanem a szüleidnek), hogy készülhetnek rólad vizuális tartalmak, amiket a későbbiekben akár fel is használhatnak a szervezők a közösségimédia-felületeiken, beszámolókban vagy egyéb helyeken. Ez tipikusan egy olyan dolog, amit sokan gondolkodás nélkül engedélyeznek, de ha te úgy érzed, frusztráló számodra egy ilyen hozzájárulás, bizonyára mondhatsz nemet is.

article image

Segítség, ellopták a képe(i)met

Még egy fontos dologról érdemes szót ejteni, méghozzá arról, amikor valaki egyszerűen letölti valamelyik képedet az internetről, majd felhasználja azt bármilyen tartalom gyártására, legrosszabb esetben új profil készítésére. Ez is egy olyan dolog, amit a megkérdezésed és beleegyezésed nélkül senki sem tehet meg. Ha ilyen történik veled, minél előbb jelentsd az adott közösségimédia-felületen. Többek között ezért is lényeges nagyon odafigyelni arra, hogy mit posztolsz magadról, és másokról.

icon

kapcsolódó cikkek

szerelem

Uspace.hu logo
Emmi logo