Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Párkapcsolat

Párkapcsolat

Megéri szándékosan vaknak lenni, mert most nem olyan rossz? Kellenek a kapcsolati life hack-ek? Minek legyek tudatos egy kapcsolatban? Számít a gyűrű? Szakítsunk vagy tartsunk ki?

Hamar Donát és Noémi adott nekünk választ a párkapcsolathoz fűződő megosztó kérdéseinkre!

Véleményük szerint mindenki mintával érkezik a párkapcsolatba, amit otthon látott a szüleitől, vagy nagyszüleitől. Viszont a társadalom nagy része már sérült mintával rendelkezik, hiszen a házasságok majdnem fele válással végződik, és egészen fiatal korban szembesülnek a széteső házasságokkal. Akkor kell tudatosnak lenni, amikor nem működik úgy, ahogy elképzeltük, hiszen a kapcsolat elején a szerelem vakító ereje miatt, még nem beszélhetünk tudatosságról. -mondják Noémiék. Donát szerint a fogyasztói társadalomban élve, egyre inkább afelé hajlanak a fiatalok, hogy ami nem megy, el kell dobi, és bele kell kezdeni egy újba, minthogy a telefonunkat is kétévente cseréljük. A tudatosság leginkább akkor fontos elmondásuk szerint, amikor egyedül vagy, és magaddal foglalkozol, hogy feltárd magad, és azt, hogy hozzád milyen típusú ember illik.

Lehet-e túl tudatosan, görcsösen benne lenni egy párkapcsolatban?

A mai világban, amikor lépten nyomon pszichológiai könyvekbe botlunk, lehetünk túl görcsösek. -mondja Noémi. De véleménye szerint, ezt néhány év múlva lecseng, és visszatér az ember a normál kerékvágásba. A lényeg a kapcsolatban, hogy egyensúlyt teremtsenek a felek, és a felelősséget ne egymásra hárítsák. Az emberek hajlamosak arra, hogy csak a másikban keresik a hibát, és önmagukat nem egészségesen kezelik, és hibátlannak tartják. Egy párkapcsolatban meg kell tanulni, hogy a felelősség a mi vállunkat is nyomja. – emelik ki.

Adtak néhány praktikát a párkapcsolati, illetve házas élethez, amelyet érdemes megtartani, és beiktatni a hétköznapokba. Ezek a következők:

  • gyerekmentes hétvége

  • a kapcsolat lélegzése

  • önálló programok külön-külön

  • egy csapatban játszani

  • bizalom.

Kérdeztük őket arról, hogy mi a különbség a házastársi és az élettársi kapcsolat között.

Kiemelték, hogy a házasság az valódi felelősségvállalás, és nem csak egy papír, mint ahogy azt sokan gondolják. A házasság szövetség két ember között, amiért küzdeni kell. Míg egy párkapcsolatban marketingeled magad, és igyekszel mindig a legjobb formádat hozni, hogy az illető ne hagyjon el, addig egy házasságban már ezt nem kell megtenned, mert a fél úgy fogad el téged, ahogy vagy.

Házasság előtti összeköltözés témájában néhány izgalmas kérdés merült fel.

Sok ember azt tartja, hogy ki kell próbálni házasság előtt az együtt lakást, mert akkor kiderülnek a nehézségek. De mi történik, ha még sem jó az együttélés? Kilépsz, vagy megoldod?

Elmondták, hogy a nehézségeket meg kell oldani, foglalkozni kell velük, mert mindennek akkor lesz értéke, ha küzdesz érte, és foglalkozol vele.

A 14-15 évesen párkapcsolatban lévők számára figyelembe ajánlották a tényt, hogy a személyiség 25 éves korig fejlődik, és néhány kutatás szerint nem is érdemes 25 éves kor előtt házasságot kötni. Azt tanácsolták, hogy inkább az értéket keressék a másikban, és ne az elhasználhatót, és a rövid kapcsolatokat, kalandokat.

Megkérdeztük létezik-e menthetetlen kapcsolat: „Létezik, de akkor, ha az egyik, vagy mindkét fél elfordul attól, hogy dolgozzon a kapcsolaton.” -mondták.

És, hogy van-e igazi? „A szerelem az elején elvakít, de az az igazi, amikor a szerelem után emberként tudom szeretni a másikat, minden hibájával együtt.”

A podcastünkben néhány könyv címe is elhangzott, amivel tudjátok tágítani látókörötöket ebben a témában:

Philip Zimbargó könyvei

Csernus Imre – Én és te

Gary Chapmen – 12 dolog, amit jó lett volna tudni az esküvőm előtt

Meghallgatnád a teljes podcastet? Irány a Youtube, és a Uspace csatorna! Hidd el, izgalmas lesz.

icon

kapcsolódó cikkek

szerelem

Uspace.hu logo
Emmi logo