Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Hogyan éljük túl a szakítást? - tippek a sikeres feldolgozáshoz

Hogyan éljük túl a szakítást? - tippek a sikeres feldolgozáshoz

Szakítás előtt állsz, vagy épp most hagytak el? Abban a pillanatban úgy tűnik, itt a világ vége. A szakítás sajnos a tinédzserkori szerelem gyakori velejárója, de a felnőttkorban is bármikor megtörténhet. Ezért jó tudni, hogyan érdemes szembenézni a párkapcsolati veszteség okozta érzésekkel. Szeretnél zökkenőmentesen kilábalni belőle? Segítünk, hogyan csináld!

Sokféleképpen próbálkozhatunk a veszteség érzésével megbirkózni. Nincs egy bevált módszer a szakítás kezelésére, mindenki a saját egyedi módján kezeli a szív fájdalmát. Ám Felhősi Gabriella klinikai szakpszichológus tanácsai sokat segíthetnek abban, hogy ne nyúljon el a fájdalmas időszak, hogy képes légy eredményesen továbblépni ebből a „szakadékból”.

article image

Kódolt a kötődés

Társra vágysz? Ez nem meglepő, emberként alapvető igényünk a kötődés, így vagyunk „behuzalozva”, így születünk: „Már úgy születik egy baba is, hogy kötődni szeretne, hogy függ a gondozójától, aki őt táplálja, megvédi, életben tartja - magyarázza Felhősi Gabriella. - Később minden kötődésünk az első 18 hónap élményét mintázza, ám akkor már egy pillanat alatt is létrejöhet a kötődés, lásd szerelem első látásra. Egyrészt igényünk valakihez tartozni, keresünk, próbálkozunk, ismerkedünk, másrészt viszont ez sérülékennyé is tesz minket.”

Figyelemelterelő hadművelet helyett

Legtöbben ilyenkor mindent megtesznek azért, hogy eltereljék a figyelmüket a fájdalmukról. Például sokat buliznak, mert nem tudnak, vagy nem akarnak együtt lenni a nehéz érzésekkel.

Légy türelmes, hisz ez egy érzelmi munka, amin át kell dolgoznod magad. Vedd tudomásul, hogy a szakítás sebének begyógyulásához idő kell! – hívja fel a figyelmet a pszichológus. Sokat segíthet ilyenkor, ha az érzéseidről beszélgetsz a barátaiddal vagy a felnőttekkel, akiket a bizalmadba fogadtál. Jó, ha nem csak begubózól, hanem időt töltessz másokkal is. Menj el velük kirándulni, moziba, hamburgerezni, focizni, bringázni – de ne csak azért, hogy valamivel eltereld a fájdalmadról a figyelmet, hanem hogy könnyebben vedd a mindennapi kihívásokat. Ha így a gyászon és fájdalmon túljutottál, meglátod majd újra, hogy az életben mennyi szépség vár rád.

A pszichológus szerint azért tud nagyon fájni a szakítás, mert a szerelemben eggyé válunk a másikkal, ketten egy egységet élünk meg. Ám amikor a kapcsolatnak vége, és a közösség, valamint a kölcsönös érzelmek után egyedül maradsz, egyedül kell megtalálnod magadban ezt a teljesség-érzést, és közben megküzdened a gyásszal.

A társadalmunkban a gyászfeldolgozással mi felnőttek is eléggé hadilábon állunk. Igyekszünk elrejteni a fájdalmunkat, úgy teszünk, mintha minden rendben lenne, így azonban egyedül kell megküzdenünk vele. A veszteséggel együtt maradni és a gyászt kibírni nem egyszerű tizenévesen. Ez sokféle formát ölthet: van, aki begubózik a hiány okozta fájdalommal, más állandóan meg akarja osztani másokkal azt, vagy féktelen bulizással fedi el bánatát, s akad, aki úgy tesz, mintha mi sem történt volna.”

Felhősi Gabriella azt tanácsolja, a szakítás fájdalma mellett is meg kell őrizni a stabilitást, tenni ezt a saját belső erőforrásokra, önbizalomra, önértékelésre támaszkodva. Fontos a külső erőforrás is. A csalás, a barátok, akik tudnak a bajunkról, akik megértenek, akikkel bármit megoszthatunk ezzel kapcsolatban: „A szakítás gyászának feldolgozásához, ha úgy érzed, egyedül nem birkózol meg vele, jó ha keresel valakit, aki segíthet neked! A tanintézetekben vannak iskolapszichológusok, érdemes velük is felvenni a kapcsolatot egy-egy beszélgetésre. Ha nincs erre lehetőség, akkor fordulj a szüleidhez, osztályfőnöködhöz, egy idős baráthoz, hogy segítsen szakembert keresni neked, aki végig tud kísérni a fájdalmad feldolgozásában.”

Honnan kaphatsz segítséget?

Az ingyenesen hívható Kék vonal telefonszám is egy lehetőség, ahol ilyen problémákkal is lehet keresni a vonal túlsó végén lévő segítőket.

Légy önmagad!

A fájdalommal együtt kell megpróbálni ottmaradni a mindennapok valóságában, ez segít a legjobban - tanácsolja Felhősi Gabriella. A legfontosabb dolog, hogy a fájdalmad mellett is maradj önmagad, tartsd a mindennapi rutinokat! Járj iskolába, edzésre, figyelj oda a feladatokra, a hobbidra. Csinálj olyan dolgokat, amelyek által töltekezhetsz, például egy séta a természetben, mozgásprogram a barátaiddal, szeretteiddel. A lényeg, hogy ne dermedj le a fájdalomtól, inkább fogadd el és folytasd az életed, amíg a fájdalom szépen lassan csak egy emlék lesz.

Akivel szakítottunk azzal nem szerencsés keresni semmiféle kapcsolatot, mert az meghosszabbítja az elszakadás folyamatát, azaz az újra önmagadra találást! Ne keresd a társaságát, ne kövesd a közösségi oldalakon sem. Ne akard tudni, hogy mit csinál!

A szakítást meg kell emészteni, ehhez idő kell. - hangsúlyozza Gabriella. Idő, hogy feldolgozd, ami a kapcsolatban történt és összerakd magad egy új módon, beépítve mindazt, amit a kapcsolatból magaddal hoztál, jót és rosszat egyaránt. A rossz dolgok is hasznosak, mert segítenek a saját határaid kijelölésében, rákésztetnek, hogy megfogalmazd mi az, ami számodra belefér és mi az, ami nem egy következő kapcsolatban. Így jobban fogod tudni, milyen párt válassz legközelebb.

A szakítás még a jótanácsok megfogadása mellett is nehéz dolog, akár két évig jártál, akár két hónapig. A szakember véleménye szerint a gyász feldolgozásának ideje hozzávetőlegesen az együtt eltöltött idő felét teszi ki. Hogy ez az idő ennél hosszabb vagy rövidebb lesz, az főleg rajtad múlik! A folyamat közben rájöhetsz a nagy igazságra, hogy a nehézségek csak erősebbé tesznek és a sebek idővel begyógyulnak! Ehhez csak annyit kell tenned, hogy hagyod, a szíved úgy gyógyuljon, ahogyan az a legjobb neked!

Szerző:Kerényi Kata
Szakmai háttér:Felhősi Gabriella, Klinikai szakpszichológus
icon

kapcsolódó cikkek

szerelem

Uspace.hu logo
Emmi logo