Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Mit tanulhatsz fiúként egy apától?

Mit tanulhatsz fiúként egy apától?

Kamasznak lenni nem mindig könnyű. Viszont egy kamasz édesapjaként sem csak habostorta az élet! Az apa áll legközelebb a fiához, tőle lehet megkérdezni a férfias dolgokat, tőle lehet tanácsot kérni a sporttól a randizáson át a masculin higiéniáig. Merj kérdezni, merj beszélni, hidd el, édesapád lesz a legboldogabb s legbüszkébb ha segíthet, ha megveregetheti a vállad: az én fiam!

Figyelj!

Kamaszként neked is az egyik legnagyobb problémád, elég jó vagy-e? Ha magadba zárkózva ezen rágódsz, szorongsz, és akkor az nem csak a lelkedet mérgeheti, hanem az egészségedre is káros lehet. Beszélj erről apával, nem fog kitérni a kérdés elől. Ő is átélte ugyanezt egy generációval korábban s tudja, a figyelmes apák melletti tizenévesek kevésbé vannak kitéve a negatív énkép kialakulásában.

Az apukák az elsődleges példák fiaik számára, - ha egyszer gyereked lesz - majd örököse leszel ennek a feladatnak is. Ugye hogy figyeled, hogyan bánik az apa az emberekkel, anyával, más nőkkel, hogyan használja ki a fizikai erejét, hogyan értékeli a munkáját, hogyan viszonyul hozzád, a testvéreidhez, más gyerekekhez, milyenek a barátai? Ezek a megfigyelések jelentik számodra a lehetőséget a férfivá váláshoz, úgy hogy tölts több időt apával!

Keress programokat!

Nem szégyen, ha nem csak a haverjaiddal lógsz. Apa lesz a legboldogabb, ha odaállsz elé, hogy menjetek együtt focizni, úszni, túrázni, főzni, bármit, amit mint “ férfi a férfival” alapon lehet művelni! Jó, nem könnyű egyeztetni az időpontokat, megtalálni azt a közös érdeklődést, ami mindkettőtöknek örömet is okoz az együtt töltött idő mellett, hogy aztán kötetlenül, bátran, feloldódva beszélgethessetek komolyabb témákról is. Dolgozni kell érte, meg kell találni a közös pontokat, de hidd el, megéri! A tevékenység csak egy eszköz a kapcsolat fejlesztéséhez, viszont sokkal könnyebben kapsz választ egy számodra fontos kérdésre mondjuk egy focimeccsről hazafelé sétálva, egy túrakenuban evezve vagy egy közös grillezés közben, mintha odaállnál apa elé, hogy szeretnél vele beszélni. Hiszen ezt már biztos tapasztaltad, hogy fordított helyzetben milyen kínosan is indulnak az ilyen “beszélnünk kell” percek.

Kapcsolódj!

Apa a közösségi oldalakon? Igen, a digitális korszakban nincs ennél egyszerűbb kapcsolattartás. Persze ezt is meg kell beszélni, egyeztetni arról, miket tehettek fel apával kölcsönösen egymás Facebook-falára. Már ennek a megbeszélése is egy különleges közelséget hozhat. Az időnkénti szöveges üzenetek vagy e-mailek nagyszerű módjai annak, hogy beszélj apával a gondjaidról, ötleteidről, vágyaidról. Sokszor könnyebb leírni ezeket, mint elmondani.

Kérdezz!

Tegyél fel kérdéseket, ha valamire kíváncsi vagy! Ne kerülgesd a témát, hiszen te sem szereted a mellébeszélést! Kérdezd meg, hogy ezt vagy azt apa hogyan élte meg, hogyan oldotta meg tinédzserként! Minden olyan problémáról kérdezhetsz, amelyekkel úgy gondolod, hogy ketten könnyebben megbírkóztok. Ha nem akarsz ajtósól rontani a házba kérdezd meg, hogy nem zavarja-e őt a téma! Lehet, hogy csak egy morgást kapsz, de ne hagyd abba a kérdezést, nagy valószínűséggel csak éppen nem volt ideje rád vagy össze kell szednie a gondolatait a válaszhoz, légy türelmes.

Tisztelj!

Ha a közös, apás programokon csak ti ketten vagytok, ha ott más is a viszony mint akár a családi ebédlőasztalnál, soha ne feledd megadni a tiszteletet! Apa kettesben barátod, cimborád, haverod, kettesben lehet külön nyelvetek, nem kell feltétlenül betartani az illemszabályokat sem: ehettek kézzel a grillezésnél, adhattok egymásnak tréfás beceneveket, de ezek csak kettőtökre tartoznak! Pont emiatt lesz varázsa a dolognak, de azt tartsd is meg a szövetségeteknek, csak apa engedélyével oszd meg mások előtt.

Szerző:Végh Attila
icon

kapcsolódó cikkek

család

Uspace.hu logo
Emmi logo