Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Te tudod mire gondol a másik?

Te tudod mire gondol a másik?

A kommunikáció hiába tűnik könnyű és egyszerű dolognak, ha nem használjuk megfelelően, nehéz pillanatokat, összekuszált helyzeteket, és nagy hibák elkövetését okozhatja.

Különösen igaz ez a párkapcsolatokra, a férfi-női viszonyokra, a kezdődő, de a régebb óta fennálló szerelmekre is. Hány és hány filmben és sorozatban láttuk már, hogy mit képes okozni egy-egy elhallgatott információ, egy nem idejében közölt hír, egy nem megfelelően megbeszélt probléma, vagy éppen valami olyan dolognak az elhallgatása, ami a pár minkét tagjára hatással van. Ugye, hogy rögtön eszedbe jutott pár kellemetlen mozis szituáció, amit nézve egyértelmű volt számodra: ha beszéltek volna, másképp alakult volna. Nos, ezek a jelenetek - még ha időnként túlzottan kifordítva is - tökéletesen megmutatják, mit kellene (kellett volna) tenni, ahhoz, hogy kiegyensúlyozott párkapcsolata legyen valakinek. Emellett nagyszerű tanulsággal is szolgálhatnak, részben pont azért, hogy neked ne kelljen elkövetned olyan hibákat, amik esetleg veszélyeztetnék a kapcsolatodat. Na, de kanyarodjunk vissza a filmekről, és nézzük meg, mit tehetsz azért, hogy közted és a szerelmed között világos és egyértelmű kommunikáció legyen.

A párkapcsolati párbeszéd aranyszabályai

Előre leszögezzük, hogy semmi eget rengető újdonságot nem fogunk mondani neked a következő listával. Ugyanis nincs nagy titok az emberek közötti kommunikációban, legalábbis ami a lényeget illeti. A titok inkább abban rejlik, hogy bátorsággal, önmagadat és a gondolataidat felvállalva, a megérzéseidre hallgatva, és persze a tisztelet alapvető előírásait betartva tedd meg azt, ami tényleg egyértelmű az emberi kapcsolatokban.

1. Csak őszintén! Ezt a tanácsot talán szükségtelen is részletezni, legyen elég annyi, hogy nemcsak a párkapcsolatok, de minden emberi kapcsolat vastag betűs alapja az őszinteség.

2. Vállald az érzéseidet! Habár ez gyakran sebezhetővé tesz, csak ilyen módon lehetséges igazán és mélyen kapcsolódni másokhoz, és táplálni egy hosszú távra tervezett kapcsolatot. Ha elrejted a valódi érzelmeidet, a másiknak nem adsz esélyt arra, hogy igazán megismerjen, és hogy képes legyen megadni neked azt, amire vágysz.

3. Ne téríts, mondd ki feketén fehéren! Senki sem szereti a rizsát, az egyenességet viszont mindenki tiszteli. Ezért inkább hagyd a hantázást és a mellébeszélést, és mondd ki, mi bánt, mi nem tetszik, mit szeretnél, min változtatnál és a többi.

4. Gondolkozz, mielőtt megszólalsz! Gondold át előre, miről és hogyan szeretnél beszélni, ne vagdoss a másikhoz elhamarkodottan sértő szavakat, és inkább kérj időt, ha valami olyasmi jön szóba, ami át kellene gondolnod.

5. Beszélj a jó időben! Az apró-cseprő dolgok egyeztetésére akár egy napközbeni üzenet vagy gyors hívás is alkalmas lehet, ám a nagyobb horderejű témáknak mindenképpen ágyazzatok meg, vagyis keressetek megfelelő időt és helyet a komolyabb beszélgetésekhez.

Tudtad, hogy a hűtlenség mellett a kommunikációs problémák állnak az első helyen a szakítások és válások hátterében? Számszerűsíteni sem lehetne mennyi cikk és videó, tudományos anyag, pszichológiai írás, tanulmány, könyv, beszélgetés és interjú született már meg azért, hogy ezen a területen segítséget nyújtson a pároknak. Mindez jól mutatja, mekkora horderejű problémáról van szó, és milyen fontos lenne, ha az emberek megtanulnának helyesen kommunikálni.

6. Hallgass, amikor hallgatnod kell! Ahelyett, hogy egymás szavába vágnátok, várjátok ki, amíg a másik befejezi a mondandóját, aztán tietek a terep! Azzal, hogy végighallgatod a párod, megtiszteled őt, a gondolatait és érzéseit. Ez neked is jól esik nem igaz? (Ha nagyon fontos közbeszólnod, tedd fel az alábbi kérdést: „Mondhatok valamit?” És mondd, ha a partnered rábólint.)

7. Fordulj empátiával a másik felé! Néha nem könnyű olyan dolgokat hallani a kedvesünk szájából, amik éppen velünk kapcsolatos nehézségek, ám a megértés ebben is segíthet! Gondolj mindig arra, hogy ő is egy ugyanolyan ember, mint te, joga van elmondani, mit érez és gondol, és mindezt azért teszi meg, mert szeretné, hogy még jobb legyen a kapcsolatotok. Sértődés helyett ezért inkább empatizálj, és fókuszálj a közös megoldásra!

8. Ne vádolj, amíg nincs biztos információd! A vádaskodás megmérgezheti a kapcsolatokat, és a cél éppen a tiszta és egyenes kommunikáció, ugye? Ezért ahelyett, hogy mondjuk, pletykákra alapoznál, kérdezz rá egyértelműen a szerelmednél arra, ami a szívedet nyomja.

9. Ne csak hallgass, hallj is! Azaz tényleg figyelj oda a párodra, amikor hozzád beszél, főleg, ha valami nagyobb horderejű dologról, mindkettőtöket érintő kérdésről van szó.

10. Lehet más a véleményetek! Attól, hogy egy pár vagytok, még eltérhet a véleményetek bizonyos dolgokkal kapcsolatban, és ezzel nincsen semmi gond. Ha ezt elfogadjátok, a kommunikáció is gördülékenyebb lehet közöttetek.

+1. Tisztában vagy vele, hogy a tested néha többet üzen minden szónál? Sokan elfelejtik, hogy a testbeszéd és a mimika legalább annyi információt képes közölni a másiknak, mint a kimondott szavak. Éppen ezért ezeket is érdemes figyelned, és nemcsak a másikon, de magadon is!

Az utolsó tanácsunk pedig csupán ennyi: viselkedj és beszélj úgy szíved választottjával, ahogyan te is elvárod, hogy ő viselkedjen és beszéljen veled. Ha ezt az alapvető tiszteletet megtartjátok egymás felé, már nyertetek.

icon

kapcsolódó cikkek

szerelem

Uspace.hu logo
Emmi logo