Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Állj ki magadért, konfrontálódj, ha kell!

Állj ki magadért, konfrontálódj, ha kell!

Egy iskolai közösségben kénytelen vagy pozícionálni magad. Még ha alapból kerülöd is a konfliktusokat, nem vonulhatsz mindig a háttérbe. Hosszú távon természetesen azzal sem nyersz el elismerő helyet az osztályban, ha mindenkit ledominálsz a véleményeddel vagy indulatból cselekszel. Mi a helyes út? Ez nehéz kérdés és a válasz is egyéni. A lényeg, légy vele tisztában, mik a céljaid, mi az, amit képviselni szeretnél egy esetleges konfrontálódás során. És ha valami tényleg igazán fontos neked, akkor ne hezitálj, hallasd a hangod, állj bele a helyzetbe!

Hogy ezt könnyebb mondani, mint megvalósítani? Valóban! Ráadásul gyakorlást is igényel. Viszont egyáltalán nem lehetetlen! Rabec István kommunikációs trénerrel beszélgettünk, aki elárulja a látszólag nehéz helyzetekben való magabiztos kiálláshoz vezető fontos lépéseket.

Mi a konfliktus és mi nem?

Társas helyzetekben a konfliktus személyek közötti összeütközést jelent, amely mögött igények, szándékok, érdekek, szükségletek, vélemények, értékek stb. szembeállása húzódik meg. Konfliktusról akkor beszélhetünk, amikor két vagy több fél között nézeteltérés, feszültség alakul ki a fentiek tekintetében. -Az, hogy nem értesz valamiben egyet valakivel, még nem feltétlenül jelent konfliktust. Amikor viszont megjelenik a feszültség, az intenzív érzelmek, amikor elkezd forrni az agyvized, az már konfliktus - magyarázta Rabec István.

article image

Mikor konfrontálódjunk és mikor ne?

Mindannyian mások vagyunk, máshogy látjuk a világot. Fogadjuk el, hogy lehet különböző is két ember véleménye.- Azonban, ha valami tényleg fontos neked, arra bátorítalak, állj ki magadért! - javasolta a kommunikációs szakember. Ha valami lényeges a számodra, de te mégsem fejezed ki, csak azért mert félsz, hogy közben milyen érzések jelennek meg a másikban vagy benned, akkor magadat hagyod cserben.

Kompromisszumkészség sem árt

Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenáron, minden helyzetben keveredjünk konfliktusba. Van számos olyan élethelyzet is, amit jobb veszekedés nélkül elengedni a lelki nyugalmunk megóvása érdekében. - Például amikor beszól neked valaki a büfénél a sorban: „Miért nem állsz már odébb!” és odébb is tudnál lépni egy métert, de felszalad benned a pumpa azon, ahogy hozzád szóltak. Ez tipikusan nem életbevágó szituáció, nem szükséges, hogy mindenáron konfliktusba keveredj egy udvariatlan idegennel. Az is lehet megoldás, hogy nyelsz egyet és arrébb állsz egy ilyen jelentéktelen helyzetben.

Nem kell mindig, mindenáron összefeszülni valakivel!

Kísérletezz!

Az önmagad éles helyzetben való kipróbálásának két iránya lehet:

1. Ha félsz a konfrontációtól, akkor maradj benne a helyzetben. Merj mást mondani, nemet mondani valamire. Ám közben ne legyél gúnyos, ne vádaskodj, kritizál! Csak nézz bele a másik szemébe és mond azt: “Nem, ezzel még nem fejeztük be. Ne zárjuk még le! Úgy érzem, nekem még van néhány szempontom, amit el akarok mondani.”

2. Ha már erősnek, rutinosnak érzed magad a konfrontációban, akkor kísérletezésként az irány az legyen, hogy figyelsz-e eléggé a másikra, engeded-e hogy ő is elmondja, amit szeretne? Így partnerré váltok a vitában, a másik is érzi, hogy elfogadod őt, neki is van tere megnyilvánulni, így képesek lesztek megbeszélni, megoldani a helyzetet. Ez nem mindig könnyű, de nagyon sokat tanulhattok belőle mindkét oldalon.

Mond ki, amit érzel!

Sokkal érzékletesebb lesz a kommunikációd egy konfliktusban, ha kifejezed az érzésed, a másik ember had lásson téged. Ez nem is olyan könnyű, igaz! Hisz nem elég felismerned egy feszültségteli helyzetben, hogy mi is zajlik benned, ezt még ki is kell fejezned az “ellenfelednek”. -Az a cél, hogy a másik vegye észre, hogy mit okoz neked, amikor nem megfelelően kommunikál veled - folytatta Rabec István.

Indulásként álljon itt pár példa, amelyek segítségével könnyebben megteheted az első lépést az eredményes énképviselet felé konfliktusos helyzetben:

 •   Figyelj, ez most engem nagyon meglep, pedig eredetileg azt gondoltam, hogy
  
 •   Én ezt most igazságtalannak érzem, mert
  
 •   Szeretném elmondani a véleményem
  
 •   Ez most engem rosszul érint
  
 •   Ezt most igazságtalannak érzem
  
 •   Ez nekem rosszul esik
  
 •   Ez most engem nagyon bánt
  
 •   Dühös lettem
  

és fejezd ki azt is, ha pozitív a hatása számodra! Azt is elmondhatod, hogy

 •   Nagyon örülök, hogy végre beszélhetünk erről a témáról
  
 •   Elégedetté tesz, hogy végre felszínre került ez a nézetkülönbség
  

Nyerj időt, ha kell!

Ha a heves érzelmek elragadnak egy konfliktus közepette, nem kell minden áron benne maradnod. Adhatsz időt is magadnak, ha szükségét érzed! Jobb, ha félrehúzódsz, ha jársz egyet, ha kimész a mosdóba és megmosod az arcod, mielőtt a mondandódba belekezdesz. Vehetsz három nagy levegőt is vagy használhatsz valamilyen relaxációs technikát. Kimondhatod azt is, hogy “Bocs, most el vagyok borulva, szükségem van egy kis időre, hogy rendezzem a gondolataimat.” Ha összeszedted magad, lehiggadtál, csak akkor térj vissza a helyzetbe! Ezt is gyakorolni kell, mint a járást, biciklizést, gördeszkázást, ne is várd el magadtól, hogy rögtön menjen!

Ne feledd, a konfliktusos helyzeteket senki sem szereti, szívesebben kerüljük el azokat, de még így is elkerülhetetlenek. Ha megtanulod megfelelő módon képviselni magad és kommunikálni egy vitában úgy, hogy érzelmileg kevésbé billensz ki és közben a másikat is partnernek tekinted, az már fél siker!

Ha fontos a szituáció, légy bátor, érezz, merj, és mond ki, ha kell! Menni fog!

Szerző:Kerényi Kata
Szakmai háttér:Rabec István, tréner és coach
icon

kapcsolódó cikkek

viselkedés

Uspace.hu logo
Emmi logo