Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Hangulatingadozás a kamaszkorban - ez játszódik le az agyunkban

Hangulatingadozás a kamaszkorban - ez játszódik le az agyunkban

A legtöbb helyen azt hallani, hogy a kamaszoknak azért olyan változó a hangulatuk, azért olyan sok velük a konfliktus, mert „tombolnak bennük a hormonok”. De valóban csak ennyiről lenne szó? Valószínű te is tapasztaltál már ilyen hirtelen rád törő, megmagyarázhatatlan érzelmeket: a semmiből idegesít a kistesód nyávogása, elsírnád magad miközben a nagymamáddal pogácsát sütsz, és indokolatlan mértékű haragot érzel, ha becsukja előtted a busz az ajtót.

„Majd felnőnek, és megnyugszanak…” Biztos te is sűrűn hallottad ezt a mondatot. Ez a szemlélet viszont azt az üzenetet is hordozza, hogy kamaszként nincs is különösebb feladatod, kiszolgáltatott vagy a testi változásoknak, és az idő úgyis megoldja majd a kérdést. Mindeközben fontos hatása van a későbbi életedre, hogy csak hagyod-e sodorni magadat a késztetéseid, érzéseid mentén, vagy tudatosan próbálod gyakorolni az önuralmat.

A serdülőkorban termelődni kezdő nemi hormonok (lányoknál elsősorban az ösztrogén, fiúknál pedig a tesztoszteron) nemcsak a testi változásokra vannak hatással – a hormonszintek hullámzása valóban befolyással lehet az érzelmekre is. De serdülőkorban az igazán meghatározó események az agyban zajlanak.

Az agy a kamaszkor több mint tíz éve során gyakorlatilag átépíti, „áthuzalozza” önmagát. Úgy képzelhetjük el ezt a folyamatot, mint egy építkezést.

„ÁTÉPÍTÉS MIATT CSAK RÉSZLEGESEN MŰKÖDIK!”

A kiskamaszkorban meginduló hormonok olyan hatással vannak az agy elsődleges érzelmi és impulzus-szabályozásért felelős részére, mintha a hangszórónál felcsavarnák a hangerőt. Sokkal erősebben éled meg az érzelmeidet: a haragot és a szomorúságot csakúgy, mint az agressziót és az izgalmakat.

article image

Ugyanakkor a tudatos gondolkodásért, az önuralomért, a józan ítélőképességért, az empátiáért és az erkölcsös viselkedésért felelős agyterületen csak jóval később történik az átalakulás. Ezért az agy sokkal nehezebben tudja szabályozni az érzelmeket, és az ösztönös késztetéseket. Ráadásul ez a terület hangolja össze az agy különböző részeinek működését is: a test jelzéseit és a külvilágból, a többi embertől származó jeleket.

Valószínű, hogy ha éppen ebben a nagy változásban vagy, akkor a biológiai magyarázat nem vígasztal, viszont hidd el, hogy a megértés is segít abban, hogy tudatosan éld meg ezt az időszakot. Az önuralom készsége segít a jobb társas kapcsolatokban, a jobb iskolai eredményekben, növeli az önértékelést, a megbízhatóságot, a kitartást, erősíti a stresszkezelő-készséget, segít a sikeres és boldog életben.

icon

kapcsolódó cikkek

érzések

Uspace.hu logo
Emmi logo