Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Mit ne mondj annak, akinek pánikrohama van?

Mit ne mondj annak, akinek pánikrohama van?

Nagyon ijesztő lehet, ha a legjobb barátodra vagy egy családtagodra hirtelen rátör a pánikroham. Ebben az esetben az is megijed, aki elszenvedi a rohamot, de nyilván te is kapkodod a fejed, hogy mi történik. Ahhoz, hogy ilyenkor hasznos segítség lehess, adunk pár ötletet, hogy mit is érdemes mondanod.

1„NYUGODJ LE!”

Elhiheted, ha meg tudna nyugodni, megtenné. Egy pánikroham közben ez viszont sajnos közel sem olyan egyszerű, mint gondolnánk.

Ha beszélsz hozzá, azzal elvonhatod a figyelmét a saját ijesztő gondolataitól, és segíthetsz neki a szabályos lélegzetvétel visszaállításában. Beszélhetsz neki a kedvenc filmedről, a háziállatodról, hogy hova szeretnél elutazni következőnek – bármiről, ami elterelheti a figyelmét.

Bizonyosodj meg később, a roham után vagy esetleg másnap, hogy minden rendben van-e vele! Emlékeztesd, hogy milyen bátor, erős és csodálatos, és biztosítsd: te mindig elérhető vagy számára, ha úgy érzi, hogy már nem bírja tovább és szüksége van valakire, akivel beszélgethet!

2„HA NEM MONDOD MEG, MIT CSINÁLJAK, NEM TUDOK SEGÍTENI!”

Fontos, hogy legyél vele türelmes. Hidd el, már azzal, hogy nem hagyod magára, segítesz. Bátorítsd, és biztosítsd róla, hogy ha bármire szüksége van, te ott vagy neki.

Alapvető fontosságú, hogy megőrizd a nyugalmadat! Ha te is elkezdesz idegeskedni, azzal nem segítesz a pánikrohamot szenvedő személynek! Ne feledd, hogy bármikor segítséget kérhetsz, azonban fontos tudnod, hogy a pánikrohamok nem veszélyesek. A másiknak arra van leginkább szüksége, hogy mellette legyél, amíg el nem múlik a roham.

3„TÚLREAGÁLOD, SEMMI OK AZ IDEGESKEDÉSRE! NINCS SEMMI BAJOD!”

A tünetek átélése már önmagában is rettentően nehéz, de ha valaki semmibe veszi, amit éppen átélsz, az még nehezebbé teszi a helyzetet. A pánikroham tünetei valósak, nem csak érzelmi reakciók, amelyeket az illető kontrollálni tud.

A legtöbb pánikroham általában 20-30 percig tart, tehát ne hagyd magára a másikat egy-két perc után. Szüksége van arra, hogy ott legyél mellette! Ha magára hagyod, azzal valószínűleg csak rontasz a helyzeten. Egy ilyen roham nagyon megterhelő lehet az elszenvedő személynek, így ha vele maradsz, hogy vigasztald és bátorítsd, azzal nagyon sokat segítesz neki.

4„EZT MAGADNAK OKOZTAD! TÚL SOKAT AGGÓDSZ!”

Sose okolj valakit azért, mert szorong vagy pánikrohama van! A pánikrohamok sokszor hirtelen, egyértelmű kiváltó ok nélkül törnek rá az emberre. Azzal, hogy az elszenvedő személyt okoljuk, nem segítünk, hanem inkább csak ártunk neki. A szorongásos zavaroknak számos kiváltó oka lehet – mint például örökletes hajlam, megélt traumák –, amelyek a legkevésbé sem az illető hibái.

A hiperventiláció (fokozott légcsere gyors és felületes légzéssel) a pánikroham egyik legjellegzetesebb tünete. Ez fokozhatja a félelmet, és az általa kialakult oxigénhiány további tünetek megjelenéséhez vezethet: remegés, fejfájás, szédülés vagy ájulás, az arc és a végtagok zsibbadása. A mély légzés segíthet mindezek megakadályozásában.

Lélegezz vele együtt lassan, szabályosan, és számolj neki hangosan: belégzés 5-ig, 3-ig benntart, majd 5-ig elszámolva fújjátok ki a levegőt!

Néhány mondat, amellyel segíthetsz egy pánikrohamot átélő személynek:

„Mondd el, hogy mire van szükséged!”

„Koncentrálj a légzésedre! Fókuszálj a jelenre!”

„Túl leszel rajta! Addig is itt vagyok neked, nem hagylak magadra.”

„Büszke vagyok rád! Jól csinálod!”

„Amit érzel, az ijesztő, de nem vagy veszélyben.”

A pánikbetegség kialakulásának okairól itt olvashatsz részletesebben:

PÁNIKBETEGSÉG

Sokféleképpen átsegíthetünk valakit egy pánikrohamon, ezért nem árt tisztában lennünk vele, hogy hogyan kell reagálni egy ilyen helyzetben.

Erről bővebben itt olvashatsz:

HOGYAN SEGÍTS ÁT VALAKIT EGY PÁNIKROHAMON?

icon

kapcsolódó cikkek

viselkedés

Uspace.hu logo
Emmi logo