Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Itt a tavaszi (meg)mozdulás ideje!

Itt a tavaszi (meg)mozdulás ideje!

Tagadhatatlanul megérkezett a legkellemesebb évszak, a növényzet egyre zöldebb, a szabadidős tevékenységek újra előtérbe kerülnek, ezzel együtt pedig a felnőttparkok, kerékpárutak, sport- és futópályák is kezdenek megtelni.

Ideje hát magad mögött hagyni a téli süppedés maradványait, eltenni a vastag nagykabátokat és pulóvereket, a kuckózós nagy plédeket, előhalászni némi könnyedebb ruhadarabot, sportcipőt, és más eszközöket (kosárlabda, ugrálókötél, gumiszalagok stb.), és kimenni a lakásból egy jó kis mozgásért. Sporttal ugyanis nemcsak a testeddel, de a lelkeddel, az egészségeddel, a közérzeteddel és a mentális állapotoddal is jót tehetsz!

Aktivitás heti terv szerint

Érdemes pár alkalommal bemelegítő jelleggel mozogni a szabadban - főleg, ha egész télen passzív voltál -, és szépen lassan visszatérni, vagy épp belevágni egy aktívabb életmódba. Legyél akár kezdő, akár haladó sportszemélyiség, nem árthat egy program összeállítása.

A legjobb, ha készítesz egy tervet, aminek alapelve legyen a türelem (önmagadhoz), a fokozatosság és a rendszeresség. Több hónapos kihagyás után könnyen abba a hibába eshetsz, hogy mindent azonnal pótolni szeretnél, ezért hirtelen megerőlteted magad, aminek egyrészt az lesz a vége, hogy jó eséllyel kárt okozol a testedben, másrészt azonnal csökken a motivációd, mivel nyilvánvalóan nem fogod tudni elsőre azt az eredményt hozni, amit szeretnél, vagy ahol korábban abbahagytad.

Ezért túlzott elvárások helyett építsd fel inkább saját magadra szabva az edzésterved a következők alapján:

  • Jelöld ki a hét azon napjait, amikor mozogni fogsz.

  • Határozd meg, hogy mit csinálsz majd az edzésnapokon (például heti 3x futni mész, vagy heti 2x úszol és 1x biciklizel, vagy 2x felnőttparkban edzel és 1x futsz, és hasonló opciók)

  • Tartsd magad a tervhez még akkor is, ha adott napon nincs kedved kimenni, lusta, fáradt, rosszkedvű vagy. Pontosan ezek ellenére kell kimenned ahhoz, hogy fejlődj, és a mozgás rendszeres szokásoddá váljon.

  • Szánj időt a pihenésre is! Az ideális, ha edzésnap után tartasz egy pihenőnapot, hiszen a testednek szüksége van a regenerálódásra. Ezt is foglald bele a tervedbe!

  • Ha valami (extra tanulás, iskolai vagy családi elfoglaltságok, utazás, vizsgák, betegség) miatt ki kell hagynod a betervezett edzést, próbáld meg pótolni azt másik napon.

  • Amennyiben szükséged lenne segítségre vagy szakmai támogatásra, beszélj a testnevelés tanároddal, esetleg konzultálj egy személyi edzővel.

  • Ne hagyd ki a heti tervedből a nyújtást sem, aminek nagy jelentősége van a sportos életvitelben, és a sérülések elkerülésében.

article image
  • Tipp: Ha van okosórád, használd a mozgás idején is, és figyeld az értékeidet. Sok hasznos infót és motiváló adatot kaphatsz ezzel a módszerrel, ráadásul lesz egy hiteles képed, és visszatekinthetsz egy-egy hét, majd hónap elteltével a grafikonokra.

Közös mozgás, közös élmények

Ha olyan típus vagy, akinek egyedül nem megy, szervezzétek meg a barátaiddal együtt a mozgásos tevékenységeket. Ez nagy motiváló erő lehet, és valószínűleg akkor is el fogsz menni edzeni, ha nagyon nincs kedved, hiszen a többiek várnak majd. Ráadásul, ha már vagytok páran, segíthettek is egymásnak, kaphattok visszacsatolást a másiktól a teljesítményetek, fejlődésetek, kinézetetek kapcsán, ami extra ösztönző dolog lehet. És ami még ennél is jobb, hogy olyan közös élményekkel gazdagodhattok, amire talán még öreg napjaitokon is emlékezni fogtok.

article image

Fenntartható megoldások

Habár csábító lehet a legújabb trendek szerint felöltözni és felszerelkezni, ne ez legyen az elsődleges indítékod a sportos életmóddal kapcsolatban. Persze nincs azzal semmi gond, ha beszerzel egy jól funkcionáló és kényelmes futónadrágot, egy izzadságot megfelelően elvezető tréningfelsőt, vagy egy spéci cipőt, de ezekre ráérsz akkor is, ha már a szokásoddá, a napi vagy heti rutinoddá vált a mozgás. Nagyon sokan meggondolatlan költekezéssel és vásárlással vágnak bele a „sportkarrierjükbe”, amit gyakran hamar abba is hagynak, a trendi cuccok pedig mennek a szekrény mélyére. Fordítsd inkább meg a dolgokat! Először alakíts ki aktív mindennapokat, majd ehhez szerezz be ideális holmikat.

Ha nem érzed magad elég motiváltnak, de vágysz a sportosabb életre, akkor ösztönözd magad videókkal, filmekkel, könyvekkel! Az ilyen módszerek sokat segíthetnek abban, hogy rátalálj önmagad sportos oldalára. Ehhez Michael Phelps olimpiai bajnok úszó gondolataival adunk lelkesítést:

„A sport az a hely, ahol az akarat és a kitartás találkozik a szenvedéllyel és a motivációval.”

Inkább mennél edzőterembe?

Olvasd el a funkcionális és gépi edzésről szóló cikkünket is, amiben személyi edző osztott meg hasznos információkat a témával kapcsolatban. KATTINTS IDE!

icon

kapcsolódó cikkek

sport

Uspace.hu logo
Emmi logo