Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Minden, amit a Diákolimpiáról tudni érdemes

Minden, amit a Diákolimpiáról tudni érdemes

A Diákolimpia egy olyan versenyrendszer, amelyet a Magyar Diáksport Szövetség hozott létre 1987-ben azzal a céllal, hogy népszerűsítse a mozgást, vagyis magát a sporttevékenységet, a különféle sportágakat, a diákok egészséges életmódjának fontosságát, és az iskolai sport-tehetséggondozást. A 2022/23-as tanévben 36. alkalommal kerül megrendezésre az esemény országszerte az általános- és középiskolákban.

Ki vehet részt a versenyeken?

A Diákolimpia minden olyan tanulót megszólít, aki valamely a programban részt vevő magyarországi köznevelési intézmény tanulója (vagy már megtörtént a beiratkozás). Ez éves szinten nagyjából 1,2 millió diákot jelent 6 és 20 éves korosztály között.

Milyen sportágakban indul megmérettetés?

Van miből válogatni, ugyanis több mint 50 sportág tartozik a Diákolimpia eseménye alá, amit most fel is sorolunk neked.

Versenykiírások:

Asztalitenisz, Atlétika, Floorball, Futsal, Grundbirkózás, Játékos sportverseny, Kézilabda, Kis Iskolák Sportversenye, Kosárlabda, Labdarúgás, Röplabda, Strandkézilabda, Torna

Szakszövetségi versenykiírások:

Aerobik, Akrobatikus rock and roll, Alpesi sí, Birkózás, Evezés, Evezős Ergométer, Fekvenyomás, FitKid, Gördeszka, Grappling, Gyeplabda, Gyorsasági görkorcsolya, Ippon Shobu Karate, Judo, Kick-Boksz, Knock Down Karate, Kosárlabda B33, Kötélugrás, Kyokushin Karate, Lábtoll-labda, Országúti Kerékpár, Pétanque, Ritmikus gimnasztika, Rövidpályás Gyorskorcsolya, SAKK, Sífutás, Sportlövészet, Sportlövészet - Target Sprint, Strandröplabda, Tájékozódási Futás, TáncSport, Tenisz, Tollaslabda, Ultimate fribzi, Unihoki, Úszás, Úszás "A" kategória, Uszonyosúszás, Vívás (Kard, Párbajtőr, Tőr), WKF Karate

A tanév Diákolimpia Bajnoka címet összesen 10 sportban (asztalitenisz, atlétika, floorball, futsal, grundbirkózás, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, röplabda, torna), ezen kívül a Játékos sportversenyben, és a Kis iskolák sportversenyén nemek szerint és hat korcsoportban lehet elnyerni. Utóbbi kategóriába a 200 főt el nem érő tanulóval működő intézmények, valamint a hátrányos helyzetű települések iskoláinak diákjai tartoznak.

Érdemes tudni, hogy a különféle sportversenyek ún. felmenő rendszerben folynak, vagyis a döntőbe jutás a következő szinteken keresztül érhető el: iskolai, körzeti, kerületi bajnokok megyei elődöntője és döntője, országos elődöntő.

Jó eredmények = többletpontok

2012 óta az országos döntő 1-3. helyezése többletpontokat jelent a felsőoktatási felvételin. (A plusz pontokról itt írtunk bővebben, olvasd el ezt a cikkünket is! Ezen az oldalon pedig konkrét tájékoztatást is kaphatsz a Diákolimpiához kapcsolódó többletpontrendszerről.)

Számok tükrében a Diákolimpiáról

12 sportág, 35 év tapasztalat, több mint 300.000 nevező

2.500 iskola, 8.000 közreműködő testnevelő tanár, 20 városban 40 országos döntő

15.000 gyerek az országos döntőkben, évente több mint 230.000 kiosztott érem (forrás: diakolimpia.hu)

Mit kell tudni a nevezésről?

A Diákolimpián való részvétel, és a versenyeken való elindulás feltétele az érvényes, elektronikus nevezési rendszerben beregisztrált nevezés, amit egy hivatalos lap kinyomtatása, majd az adott iskola igazgatójának aláírása és lepecsételése kell, hogy kövessen. A versenyekre egyéni vagy csapat szinten is lehet jelentkezni a versenykiírásokban megadott határidőkig. Fontos információ, hogy a nevezést csak és kizárólag a testnevelő tanárok tudják elvégezni, ehhez pedig nevezési igénylőt kell leadni számukra. Ha komolyan érdekel a dolog, ebben a folyamatban a szüleid lehetnek a segítségedre.

Mindehhez ITT kaphatsz bővebb tájékoztatást, információt és videós segítséget.

Még több tudnivalót, egyéb részletet és érdekességet találhatsz a Diákolimpia weboldalán, Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján, ahol az aktualitásokat is követheted.

icon

kapcsolódó cikkek

sport

Uspace.hu logo
Emmi logo