Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Vitázás a családban? Lehetséges, sőt szükséges!

Vitázás a családban? Lehetséges, sőt szükséges!

Egy másik cikkünkben foglalkoztunk már a vitázás témakörével (ide kattintva olvashatod el), most viszont azt a kérdést feszegetjük szakértőnkkel, Sárga Noémi pszichológussal, hogy mi a helyzet a családon belüli vitákkal.

A vita és vitázás ideális esetben életünk és kapcsolataink szerves része. A kisebb-nagyobb összeütközések, habár elsőre úgy tűnhet, mélyítik a konfliktusokat, hosszú távon éppen hogy oldják őket, segítik a megértést, a másik jobb megismerését, az adott rendszer összekovácsolódását, és végső soron hozzájárul ahhoz is, hogy a kapcsolat erősebbé váljon.

(Hogyan) lehet a családban biztonságosan vitatkozni?

„Egy családi vita jó dolog is lehet, főleg serdülőkorban, mert erősíti a közöttetek lévő kapcsolatot, mert az ilyen helyzetekben megtanulhatod, hogyan állhatsz ki magadért, és gyakorolhatod azt is, miként lehet képviselni a saját érdekeket és nézőpontokat - magyarázza a pszichológus. - Ha úgy érzed, valamilyen nehézséged van, vagy csak szeretnél valamit, esetleg nehéz egyik-másik családtagoddal a viszonyod, észreveszel egyfajta elakadást a családi működésben, akkor mindenképpen érdemes ún. én-üzeneteket megfogalmazni, akár vitaindító jelleggel. Mondd el, mi az, ami rosszul esik (hozz konkrét példát), mi az, amire valójában szükséged lenne adott szituációkban. Mindehhez persze a szülők oldaláról is kell egyfajta nyitottság és rugalmasság.”

A családi vitázás fontos dolog, azért is, mert ez egy biztonságos kör, és nemcsak érdemes, de valahol kell is vitát rendezni, az érveket összeütköztetni. Ilyenkor az egyik családtag lehet például mediátor, akinek a segítségével és vezetésével átbeszélhetitek a problémás kérdéseket. Egyáltalán nem baj - és ezt is ebben a folyamatban lehet megtanulni -, ha nem értetek egyet mindenben, hiszen a kapcsolatotok, az egymás iránti érzelmek nem ezen múlnak. Ha vitáztok, célszerű lehet megvizsgálni, mi az, amiben mindkét oldal egyetért, vagyis hogy mi a legkisebb közös nevező, mi az, ami mindenkinek belefér. Ha megtaláltátok, ezt erősítsétek, és erre koncentráljatok a jövőben.

Felvállalni, amit gondolok és érzek

„Teljesen rendben van az, ha nem mindig értesz egyet a szüleiddel, főleg ebben az időszakban, ami a változásról szól. Ilyenkor veszed észre, hogy milyen különbözőségek vannak a szüleid és közted, rádöbbensz, hogy ők sem tökéletesek, hibázhatnak, csinálhatnak úgy dolgokat, ahogyan neked nem jó, és arra is rájöhetsz, hogy konfliktus esetén nem biztos, hogy a te készülékedben van a hiba, hanem esetleg a másikéban. Ez a szülőknek is nehéz időszak, de ha nyomasztanak bizonyos dolgok, észreveszel valamilyen ismétlődő nehézséget, netán azt érzed, túl sok mindenbe vagy beavatva, nincsenek meghúzva a határok, és mindezt nem igazán tudod kommunikálni a szüleid felé, mert mondjuk, nem nyitottak, akkor érdemes lenne iskolapszichológus segítségét kéned. Itt pár alkalom után lehetőség van közös szülőkonzultációra, ahol a pszichológus mediátor szerepbe kerül, így vezetetten és segítséggel lehet átbeszélni a konfliktust” - javasolja a szakember.

Miért fontos a saját, akár eltérő vélemény?

„A saját vélemény, az identitás és értékek, az, hogy mi fontos számodra, milyen pontok szerint szeretnéd élni az életed, mind meghatároz téged. Ez egy belső iránytű, amit te alakítasz ki, optimális esetben nem függ mások véleményétől, és állandó a különféle helyzetekben. Egyáltalán nem baj, ha ez valamiképpen eltér a szüleidétől, akár azért, mert más generációba tartoztok - emeli ki a szakember. - Azért is lényeges, hogy legyen önálló véleményed, amit ki is tudsz fejezni, mert életed során még sok olyan kapcsolatod lesz, ahol nem feltétlenül fogsz egyet érteni a másikkal (például párkapcsolatban, szoros baráti kötelékben, munkahelyi viszonyban stb.). Nem baj, ha nem vagyunk egyformák, anélkül is szerethetünk, tisztelhetünk valakit, ha eltérő a véleményünk. Semmi sem fekete vagy fehér, és az, hogy nem értünk egyet teljesen valamiben, nem azt jelenti, hogy amúgy ne tudnánk jól együttműködni. Sőt, ilyenkor lehet csak igazán megtapasztalni, hogy az ellentétek és konfliktusok teljesen beleférnek a kapcsolatokba. Ezért olyan fontos, hogy ki lehessen mondani a véleményt már ebben a korban is.”

Hogyan ne sértsem meg a szüleimet, testvéreimet?

Nagyon fontos, hogy a vitákat jól megválasztott térben és időben indítsd be. Tehát ne a reggeli rohanásban, amikor például anyukád kapkodva készíti a reggelit, apukád pedig rohan a munkahelyi megbeszélésre. Várd meg azt a pillanatot (vagy inkább napszakot), amikor nyugodtabb a légkör, ráérnek a szüleid, testvéreid (ha őket is szeretnéd bevonni), hiszen a családi vitázás tekintetében az egyik legfontosabb dolog, hogy nyugodtan, az érzelmek és reakcióknak időt hagyva történjen. Egy ilyen közegben jól meg lehet teremteni a beszélgetések és viták lehetőségét, amire viszont jó, ha figyelsz, hogy akármennyi feszültség és igazságtalanságérzés is gyülemlett fel benned, maradj mindig tiszteletteljes hangnemben, és ne bántsd meg a szüleidet hirtelen haragból, idegességből. Az őszinteség sok ajtót képes kinyitni, ha lehet és tudod, válaszd ezt az utat te is.

„Mindenképpen érdemes vállalni az eltérő véleményt, és belemenni vitákba a családtagokkal, akkor is, ha nehéz, konfliktusokkal teli egy-egy beszélgetés. A vitahelyzetben ugyanis nagyon sok lehetőség rejlik, végeredményben pedig közelebb kerülhetsz a másikhoz” - teszi hozzá zárásként Sárga Noémi.

Szerző:Légrádi Júlia
Szakmai háttér:Sárga Noémi, pszichológus
icon

kapcsolódó cikkek

család

Uspace.hu logo
Emmi logo