Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Főszerepben a vitázás - Nem baj az összezördülés, ha kulturált

Főszerepben a vitázás - Nem baj az összezördülés, ha kulturált

A vita szó hallatán a legtöbb ember a haragos és dühvel átitatott veszekedésre asszociál, pedig ez a két dolog egyáltalán nem ugyanaz. Vitázni lehet, és kell is, mert ez nem hogy nem hátráltatja, hanem még előre is viszi a kapcsolatokat, feltéve, hogy a felek odafigyelnek egymásra.

A vita nem arra való, hogy jól megmondd a véleményed valakinek, aztán mélységesen összevesszetek, hanem arra, hogy intelligens módon ütköztesd össze a nézőpontodat, hozzáállásodat, meglátásaidat, gondolkodásokat máséval, méghozzá úgy, hogy a végén mindketten haza tudjatok vinni valamit egymás szemléletmódjából, ezzel pedig gazdagodjon, bizonyos mértékben táguljon a látásmódotok. Nem kizárt az sem, hogy egyikőtök valamivel kapcsolatban felnyitja a másik szemét, esetleg meg is győzi őt. Mindez teljesen rendben van, és sok pozitív dolgot hozhat magával.

Az egészséges élet része?

Sajnos a vitázást, az értelmes vitakultúrát nem igazán tanulja senki az iskolában, és ritkák a jó példák is, amikből gyerekként, fiatalként megtapasztalható lenne ez az egész. Cikkünk szakértője, Czöndör István lelkész és mentálhigiénés szakember a következő gondolatokat osztotta meg a téma kapcsán:

„Nem igazán tanultunk meg vitázni, a legtöbben sem a szüleink kapcsán, sem a tágabb családunkban nem látunk erre jó példákat, és inkább az a gyakori, hogy a gyermekek veszekedésként élik meg a vitákat. Vajon miért van ez így? A feleségem a kapcsolatunk elején azt kérdezte tőlem: Mi miért nem veszekszünk? Emlékszem lesokkolt a kérdése, engem, konfliktuskerülő embert. Az volt a meggyőződésem, hogy az a jó kapcsolat, amiben nincsenek viták. Tévedtem! Az a jó kapcsolat, ahol megtanulnak vitázni a felek, ám az óvodától kezdve az iskolán át a legtöbb ember a meggyőzés helyett egymás legyőzését tanulja meg.”

Mi az az asszertivitás?

Az asszertivitás egy olyan kommunikációs készség, viselkedési és gondolkodási mintázat, melynek során a saját igényeidet, szükségleteidet és érzéseidet felvállalva magabiztosan tudsz kommunikálni még egy érzelmileg megterhelő helyzetben is, miközben odafigyelsz a beszélgetőpartnered igényeire, szükségleteire és érzéseire is.

„Sokszor a vita szinonimájaként is alkalmazzuk a veszekedést, a viszályt, pedig a kettő nem ugyanaz. De akkor mégis mi a vita? Érdemes elgondolkodni azon, hogy a latin nyelvben a vita (vitae) életet, életmódot jelent. Azt sugallja ez a szó, mintha az egészséges vita az életünkhöz tartozna, vagy maga az élet is egy nagy vita lenne. Gary W. Lewandowski, a New Jersey-i Monmouth Egyetem pszichológusa azt mondta, hogy egy egészséges kapcsolatban nem arra kell törekedni, hogy minél kevesebbet vitázzunk, hanem arra, hogy minél többet. Persze nem arra gondol, hogy tudatosan keressük a konfliktusokat és a súrlódási pontokat, hanem arra, hogy ne bújjunk el a vitás helyzetek elől, és ne söpörjük a szőnyeg alá a felmerülő ellentéteket, ha viszont beleállunk egy vitába, akkor azt kulturáltan folytassuk le. Könnyű ezt mondani! – gondolhatjuk.”

Milyen lenne az ideális vita két ember között?

„A vitában nem a meggyőzés a legfontosabb, hanem a saját véleményed felvállalása és közvetítése - folytatja szakértőnk. - Nem kell lemondani valamelyik félnek a meggyőződéséről, ugyanis kiegészítheti egymást a kétféle vélemény. A vita nem a hangerőről és végső soron az erőfitoktatásról kell, hogy szóljon, hanem talán arról, hogy a saját hangod mellett meghalld a másik emberét is. Nem örökérvényű igazságokat, élet-halál kérdéseket kell megoldani, hanem választ kellene találni a saját kérdéseidre. Egy vita során gyakorolhatod a határátlépéseket anélkül, hogy az veszélyt jelentene rád. Mindez akkor építő, ha tiszteljük egymást és a kölcsönös megértés a cél. Használd az építő vitában az én kijelentéseket például így: én úgy érzem, s kerüld az olyan általánosítást, mint a te mindig, te soha. A kulturált vitában két egyenrangú és értékű ember áll egymás mellett, s nem egymás fölött vagy alatt.”

Mit jelent az asszertív kommunikáció?

Azt, hogy asszertív módon képviseled magad egy beszélgetésben, vitában, amivel egy időben mindkettőtök érdekei megvalósulhatnak. Ahhoz, hogy ez létrejöjjön, három dologra van szükség:

  1. önérvényesítés, 2. értő figyelem, 3. önismeret.

Az ilyen fajta kommunikáció célja a konfliktus megoldása.

Mit tegyek, ha vitatkoznak a szüleim és ez megijeszt?

„Nem baj, ha vitázni hallod a szüleidet, sőt, de a hétköznapi tapasztalat az, hogy ez nagyon ritka. Emiatt a mintákat a legtöbb korodbeli az online térből meríti, ami egy ellenőrizetlen forrás, s amiből mindenki a kedvére válogathat. Érdemes lenne megkérdezni magadat, hogy miért ijedsz meg, ha vitázni hallod, látod a szüleidet? Az az első gondolatod, hogy rossz a kapcsolatuk és elválnak? A félelmeidet, a bizonytalanságaidat hozza elő egy ilyen helyzet? Akkor mindez rámutat arra, hogy mi az, amin még dolgoznod, amiben még fejlődnöd kell.”

Ha túl gyakran tapasztalsz nagy vitákat otthon, esetleg villámhárítónak használnak a szüleid a saját ügyeik elrendezésében, és úgy érzed, túlságosan nagy mértékben vonódsz bele a gondjaikba, akkor mindenképpen jelezd ezt feléjük, vagy más idősebb rokonaid, esetleg tanáraid felé. Külső vagy belső segítséggel hosszútávon is megőrizheted a mentális egészségedet, és elkerülheted a különféle érzelmi és viselkedésbeli problémákat.

Hogyan vitatkozzak a kortársaimmal (és a felnőttekkel)?

„Egy beszélgetés vagy vita tartalmát a befogadó fél határozza meg, ha ezt nem veszed számításba, akkor nagy félreértések alakulhatnak ki. Ne azzal az indíttatással állj bele a vitába, hogy bebizonyítsd, hogy a másik téved, sőt, a vitában ne azt keresd, ami különbség, hanem azt, ami közös. Úgy is mondhatnám, hogy keresd meg a közös nevezőt.”

Arra a kérdésre, hogy mikor lehet profitálni egy vitából, szakértőnk azt a válasz adta, hogy „akkor, ha a végén azt érzed, vállaltad az érzéseidet és gondolataidat, és kölcsönösen megértettétek egymást. Ha konfliktuskerülő vagy, akkor hiányzik a gondolataid vállalása, ha a vita agresszív, akkor a kölcsönös megértés marad el és űrt hagy maga után. Nincsenek könnyű helyzetben a generációd tagjai, hisz a vitáik döntő többsége az online térben zajlik, pedig a vitának a beszéd mellett köztudottan fontos része a metakommunikáció. Ahhoz, hogy jól értsétek egymást, látni kell(ene) a másik arckifejezését, hallani a hanglejtését, megfigyelni a testtartását stb. Mindezek teszik teljessé a vita helyzetet, ezek nélkül a sötétben tapogatózol, a betűk, rövidítések, emojik pedig messze nem kielégítő kommunikációs formák egy jó és előrevivő vita eszközeiként.”

Szerző:Légrádi Júlia
Szakmai háttér:Czöndör István, lelkész, mentálhigiénés szakember
icon

kapcsolódó cikkek

viselkedés

Uspace.hu logo
Emmi logo