Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

9 természetes módszer a szorongás csökkentésére

9 természetes módszer a szorongás csökkentésére

A stressz egy bizonyos fokig az élet normális része, és hozzátartozik a mindennapokhoz. Ez a fajta stressz nem mindig jelenti azt, hogy valami gond lenne veled – rövid távon túlélést szolgáló, jótékony folyamat. Ám ha a szorongás mindennapi küzdelemmé válik, és nem fordítasz kellő figyelmet arra, hogy jól kezeld a számodra megterhelő helyzeteket, akkor a tartós stressz nagymértékben befolyásolhatja az életedet.

Ha úgy érzed, hogy nehezen megy a kikapcsolás, folyamatosan a tennivalóidon pörögsz, és álmodban is a teendőlistádat pipálod, akkor itt az ideje, hogy megtanulj kikapcsolni. Összeszedtünk pár tanácsot, ami segíthet ebben.

1/ LEGYÉL AKTÍV!

A rendszeres testmozgás jó hatással van a testi, és lelki egészségedre. Rendszerint több órán át tartó nyugalmat, és megkönnyebbülést is érezhetsz egy kiadós testmozgás után. Sokszor segít abban is, hogy kitisztuljanak a gondolataid, esetleg eszedbe jusson egy új megoldás a problémádra. Sokszor egy "kütyümentes", intenzív séta is csodákat tesz!

2/ NE IGYÁL ALKOHOLT!

Lehet, hogy James Bond egy whiskey szódával segít magán, hogy ellazuljon, ez azonban a való életben kifejezetten káros. Ha láttál már felnőttet, aki egy pohár alkohollal akarta kiengedni a gőzt, akkor nagy valószínűséggel nem láttad ennek a hátulütőjét: amint véget ér a hatása, a szorongás sokkal intenzívebben tér vissza. A Chicagói Egyetem egy kutatása kimutatta, hogy a stressz csökkenti az alkohol intoxikációs hatását, az alkohol pedig megváltoztatja, meghosszabbítja a stressz által kiváltott feszültség érzését. Soha ne akard a szorongást alkohollal enyhíteni, ha stresszes állapotban iszol, akkor megnöveled az alkoholfüggőség kockázatát.

3/ NE DOHÁNYOZZ!

A dohányosok stresszes időkben még gyakrabban gyújtanak cigarettára, mint egyébként. Ugyanakkor, akárcsak az alkoholfogyasztás esetében, ha stresszes helyzetekben a gyors megoldás reményében mindig csak rágyújt valaki egy cigarettára, valójában hosszú távon súlyosbítja a szorongást. A Research Trusted Source egyik tanulmánya kimutatta, hogy minél fiatalabb korban kezd el valaki dohányozni az életében, annál nagyobb a kockázata, hogy később szorongásos zavar alakul ki nála. A kutatások azt is sugallják, hogy a cigarettafüstben lévő nikotin, és más vegyi anyagok megváltoztatják az agyban a szorongással összefüggésben álló útvonalakat.

4/ KERÜLD A KOFFEINT!

Ha krónikus szorongásban szenved valaki, akkor a koffein nem a barátja. A koffein idegességet és remegést okozhat, és ezek közül egyik sem jó, ha az illető már egyébként is feszült. A kutatások kimutatták, hogy a koffein szorongási rendellenességeket okozhat vagy súlyosbíthatja azokat. Pánikbetegségben szenvedőknél pánikrohamokat is kiválthat. Egyes embereknél a koffein elhagyása jelentősen javíthatja a szorongásos tüneteket.

5/ ALUDJ ELEGET!

Az álmatlanság a szorongás általános tünete, ugyanakkor sajnos kiváltó oka is lehet.

Az alábbi tippek segíthetnek az ilyen esetekben:

  • Csak akkor aludj, ha fáradt vagy! Ha nem érzed magad elég álmosnak, ne erőltesd!

  • Ne nézz TV-t az ágyadban, különösen ne közvetlenül elalvás előtt!

  • Ne használd a telefonodat, tabletedet vagy számítógépedet elalvás előtt – a kijelzők kék színű fénye következtében nem tud kialakulni a szervezetben az elalváshoz szükséges melatoninszint. Így éjszakai telefonozás esetén “elállítódhat” a szervezetünk belső órája.

  • Ne forgolódj hosszú ideig az ágyban! Ha nem tudsz aludni, kelj fel és menj át egy másik szobába, amíg álmosnak nem érzed magad!

  • Kerüld a koffeint, és a kiadós étkezéseket lefekvés előtt!

  • Legyen a hálószobád kellőképpen sötét és hűvös! A tudósok szerint a nyugodt alváshoz a legideálisabb hőmérséklet a 18-19 Celsius fok.

  • Minden este ugyanabban az időben menj aludni!

6/ TÁPLÁLKOZZ EGÉSZSÉGESEN!

Talán nem is olyan távoli az emlék, hogy a szüleid rád szóltak, ha sok édességet vagy chipset ettél. Az alacsony vércukorszint, a kiszáradás vagy a feldolgozott élelmiszerekben található vegyi anyagok (pl. a mesterséges aromák, a mesterséges színezékek és a tartósítószerek) néha hangulatváltozásokat okozhatnak. A magas cukortartalmú étrend ugyanakkor befolyásolhatja a vérmérsékletünket. Ha a szorongásod étkezés után mindig felerősödik, ellenőrizd az étkezési szokásaidat!

Igyál elég folyadékot! Kerüld a feldolgozott ételeket, és alakíts ki egy összetett szénhidrátokban, gyümölcsökben és zöldségekben, valamint zsírszegény fehérjékben gazdag étrendet!

7/ GYAKOROLD A HELYES LÉGZÉSTECHNIKÁT!

A gyors légzés gyakori jelenség szorongás esetén, mely szapora pulzushoz, szédüléshez vagy fejfájáshoz, sőt pánikrohamhoz vezethet. A mély légzési gyakorlatok – amikor tudatosan a mély, lassú, szabályos lélegzetvételre koncentrálunk – segíthetnek helyreállítani a normális légzési mintákat, és csökkenthetik a szorongást.

8/ PRÓBÁLD KI AZ AROMATERÁPIÁT!

Az aromaterápia illatos illóolajokat használ a stressz visszaszorítására.

A tanulmányok kimutatták, hogy az aromaterápia:

  • segít elaludni

  • pozitív hatással van a hangulatra.

Néhány illóolaj a szorongás enyhítésére:

bergamot

levendula

zsálya

grapefruit

9/ IGYÁL KAMILLATEÁT!

Utánozd az angolokat: mindenre jó megoldás egy csésze forró tea! A kamillatea közismert otthoni praktika a megtépázott idegek megnyugtatására, és az alvás elősegítésére.

Ha hajlamos vagy a szorongásra, a fenti módszerek segíthetnek megnyugtatni. Ne feledd viszont, hogy bár az otthoni gyógymódok enyhíthetik a szorongást, nem helyettesítik a szakmai segítséget! A szorongásos zavarok további kezelést igényelhetnek.

Ha a szorongás tartósan fennáll,

érdemes szakembert is felkeresni!

icon

kapcsolódó cikkek

érzések

Uspace.hu logo
Emmi logo