Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Detektáld az érzelmeket

Detektáld az érzelmeket

Úgy érzed minden ok nélkül vagy feszült, szorongsz és nem tudod igazán elengedni magad? Rámordulsz a szüleidre, pedig csak érdeklődni szerettek volna, hogy hány órakor érsz haza?

Az érzelmek jönnek-mennek, mint a 8-as busz, erre nincs ráhatásod, nem tudod kikapcsolni őket, de érdemes foglalkozni velük, megérteni a folyamatokat, amik a háttérben húzódnak, és megtalálni a megfelelő módszert, hogy egyensúlyba kerülj. Az érzelmek észleléséről, felfedezéséről, tippekről és tanácsokról a serdulotanacsadas.hu pszichológusával, Varjasi Balázzsal beszélgettem.

Tudatosan megélt érzelmek - létezik ilyen?

Törekedni kellene az érzelmek detektálásra, és megfigyelésére. Ennek az egyik módja az, hogyha érzel valamit, akkor azt ne fojtsd el, ne tegyél úgy, mintha nem lenne semmi baj, hanem fogadd el, hogy szomorú, mérges, feszült vagy. A másik módja az, hogyha megfigyeled az érzelmeket: ha azt érzed, hogy dühös vagy, akkor megtalálni a választ arra, hogy miért? Következő alkalommal, amikor egy erős érzelem ér, próbáld meg végiggondolni, hogy hogy áll össze, szálakra bontani.

Detektálni, felfejteni az érzelmeket egyáltalán nem egyszerű, egy felnőtt embernek is nehézséget okozhat, ne éld meg kudarcként, ha ez nem sikerül, hiszen egy végtelenül komplex dologról van szó.

Mindenkinek vannak érzelmei, akkor miért szégyelljük őket?

Az már nagyon jó jel, ha meg tudod fogalmazni például azt, hogy kire haragszol, ha meg mered élni az érzelmeidet. Óriási dolog, ha ezeket meg tudod valakivel osztani, legyen az szülő, barátod, barátnőd, tanárod. Nem szabad szégyellni az érzelmeket, hiszen bárki lehet szomorú, dühös, csalódott. Az igazi erő abban rejlik, hogy ki mered mutatni és nem érdekel, hogy mit gondol a közeg. De ha érdekel is, hogy mit gondolnak rólad, akkor is be mered ismerni, hogy ember vagy és vannak érzelmeid.

Hol a segítség?

Naplót írni sosem kártékony, nagyon jól retrospektívan rá lehet tekinteni egy adott szituációra, mi történt, mit éreztél abban a pillanatban. Az írás ebben nagyon sokat segíthet. A folyamatos belső feszültségen rengeteget tud javítani a sport, ahol képes vagy kiadni magadból a dühöt. A barátokkal való beszélgetés szintén nagyon jó megoldás és nem kell feltétlenül a porblémáról szólnia a közös időtöltésnek. Ebben a korban a valahová tartozás érzése fontos, hiszen otthon lázad az ember. Egy kis kosarazás után sokkal jobban fogod magad érezni.

A sporton és íráson túl az aktív hobbi nyújthat kapaszkodót. Olvass, játssz videójátékkal vagy zenélj, hiszen ezen tevékenységek megkövetelnek egy odafigyelést. Nem tudsz olvasás közben még egy problémán gondolkodni, mert feszült figyelemmel egyszerre csak egy dologra tudsz összepontosítani. Ha egy órára aktívan mással foglalkozol, és eltűnik a feszültség, akkor már kihasználtad az idő gyógyító erejét.

Szerző:Batka Dóra
Szakmai háttér:Varjasi Balázs, pszichológus
icon

kapcsolódó cikkek

érzések

Uspace.hu logo
Emmi logo