Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Érezz bele!

Érezz bele!

Tudtad hogy a kutya, a delfinek, a csimpánzok, de még az elefántok is rendelkeznek empatikus képességgel? Viszont tudod-e pontosan, hogy mi is az empátia? A másokkal való együttérzés művészete. Megmutatjuk, hogyan fejlesztheted ki ezt a különleges emberi képességet!

Az empátia a középpontjában áll annak, mit is jelent embernek lenni. Ez minden bensőséges kapcsolat alapja, legyen szó szerelemről, barátságról, szakmai kapcsolatokról de akár idegenekkel való első találkozásról is. Az empátia az ember beleérző képessége, amivel egy másik ember vagy akár egy helyzet, egy élőlény lelkiállapotába bele tudod helyezni magad, ítélkezés nélkül. Ha szomorú a barátod és őt hallgatva te is átéled, amit érez, ha megérint egy utcára kitett, reszkető kismacska sorsa, ha az adott helyzetbe képzelve magad saját élményként érzed át azt, amin a másik épp átmegy, akkor elmondhatod magadról empatikus személyiség vagy!

Képes vagy átélni, milyen is a másik bőrében lenni, méghozzá úgy, hogy engeded, meg is érintsen ez a beleérzés, törődsz az érzéssel, amit megéreztél a másikban. Ami sokszor nem könnyű és ezért igen csak bátor dolog. Ez különbözteti meg a szimpátiától, ahol az érzés felismerése ugyanúgy megvan, de a beleérzés hiányzik.

A valódi empatikus képesség együttérzésről, lelki segítségről szól, ráadásul fejleszthető!

Hogy hogyan?

1. Gondoskodj!

Mutass több törődést családtagjaid, barátaid de akár egy idegen esetében is. Kínáld meg a postást egy üveg vízzel egy forró napon, ha látod, hogy kitikkadt, engedd magad elé a sorban mögötted állót, ha látod, hogy feszült és türelmetlen. Légy ott akár szótlanul is a padtársadnak, ha az egyes dolgozata miatt szomorkodik. Meglátod az emberek meg fognak nyílni neked, a mosolyuk jelzi, jó úton vagy az empátia felé.

2. Ne ítélkezz!

Ha látod egy barátod épp bajba került, ne kezdj el okoskodni, hogy mit kellett volna máshogy tennie. Ne ítéld meg, ha a másik letört, szomorú, ha empatikus szeretnél lenni vele, még meg sem kell szólalnod, csak légy ott mellette. Ne gúnyolj ki senkit! Ne beszélj a háta mögött senkiről, különösen azokról, akikkel együtt élsz, együtt lógsz!

3. Figyelj a másikra!

Ne szakíts félbe senkit sem beszéd közben, várd meg míg befejezi, még ha már hamarabb tudod is, mit akarsz mondani! Válaszolj a kérdésekre, figyelj a másikra beszélgetés közben, testbeszédeddel, arckifejezéseddel, bólogatásoddal jelezd, valóban rá figyelsz!

4. Tudj megbocsátani!

Ne légy haragtartó, ne állj bosszút, ne légy gonosz vagy barátságtalan és ne büntesd a „néma bánásmód” módszerével szeretteidet, barátaidat! Légy megbocsátó, hisz ez rólad, a te érzésedről, viselkedésedről is szól!

5. Küzdj meg az előítéletekkel!

Légy befogadó, ne ülj fel az olyan előítéleteknek, amikkel másokat bántanak, kiközösítenek! Rasszizmus, egyenlőtlenség, diszkrimináció? Sőt, ha előítéleteket vagy sztereotípiákat észlelsz, ne fordulj el, érezz együtt másokkal!

6. Érezz!

Ismerd fel, fejezd ki, kezeld a saját érzéseidet! Ez az előszobája annak, hogy mások érzéseit is felismerd. Ne hagyd figyelmen kívül azokat az érzelmeket, amelyeket nehezen tudsz kifejezni, vagy amit korábban megpróbáltál elnyomni, érezni az egyik legemberibb dolog!

7. Légy bátor!

Csatlakozz közösségekhez, önkénteskedj, merj belevágni, hisz rengeteg érzést tapasztalhatsz majd az empatikus képesség fejlesztéséhez! Segíts másokon, segíts önzetlenül számodra idegeneken is!

Ha szeretnéd még jobban megérteni, mi is az empátia és az miben különbözik a szimpátiától, akkor itt találsz egy rövid videót dr. Brené Brown előadásában: https://www.youtube.com/watch?v=bCspmUJPRSc&t=5s

icon

kapcsolódó cikkek

érzések

Uspace.hu logo
Emmi logo