Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Hasznos tippek, ha nehézséget okoz számodra az önuralom

Hasznos tippek, ha nehézséget okoz számodra az önuralom

Az önuralom egy csodás tulajdonság. Segít összefogni életünkben mindent olyan módon, hogy egész életünkkel Isten dicsőségére élhessünk. De mivel az önuralom nem velünk született tulajdonság ezért csak akkor vesszük észre hiányát amikor már sérültünk vagy másokat megsértettünk a kapcsolatainkban. Az a jó hírünk van viszont, hogy ez a tulajdonság is megtanulható.

MIT CSINÁLJAK, HA NINCS ÖNURALMAM AZ ÉTELLEL / ÉDESSÉGGEL / FACEBOOKKAL / VIDEOJÁTÉKKAL / STB. KAPCSOLATBAN?

Ilyenkor általában egy mélyebb szükséglet utáni igényt próbálsz betölteni, vagy egy nehéz, kellemetlen érzést próbálsz elfelejteni. Legfontosabb, hogy amikor belekezdenél valamelyikbe, egy pillanatra állj meg és tudatosítsd: mire vágynál igazából? Milyen érzések bújnak meg benned, mire lenne szükséged? Ha rájössz, mi helyett választanád ezt, ha ki tudod mondani magadnak – máris kevésbé lesz rá szükséged. Elindulhatsz egy célravezetőbb megoldás felé, ami a valódi szükségleteid betöltésében segít.

LEHET FEJLESZTENI AZ ÖNURALMAT, HA LOBBANÉKONY TERMÉSZETŰ VAGYOK?

Valóban vannak olyan személyiségtípusok, akiknek lobbanékonyabb a természetük, és vannak, akiket nehezebb kihozni a sodrukból. De akár az is lehet, hogy a kamaszkori agyi átalakulások miatt tapasztalod azt, hogy hamar elveszted az önuralmadat. Szerencsére az önuralom ilyenkor is gyakorolható és fejleszthető.

HOGYAN LEHET FEJLESZTENI AZ ÖNURALMAT?

A rendszeres gyakorlás segítségével kamaszkorban is fejlődhetsz az önuralom gyakorlásában. Mindegy, milyen területen kezded a gyakorlást. Akár egészen kis dolgokra is gondolhatsz. Ahogy fejlődsz az érzéseid és késztetéseid szabályozásában, a tudatosságban, ez más téren is éreztetni fogja a hatását! Dolgozhatsz a tartásodon (húzd ki magad, valahányszor azon kapod magad, hogy görnyedt vagy), helyesbíthetsz a beszédeden (tartsd csukva a szád, amikor káromkodnál, vagy köszönj sziával hellóka helyett), tűzz ki önként vállalt határidőt egy feladatnál az utolsó pillanat helyett (és tartsd is be), kövesd nyomon írásban a kiadásaidat, szabj időkorlátot a telefonhasználatodnak…! De a pontos étkezési napló vezetése is fejleszti az önuralmat.

MIT CSINÁLJAK, HA KEVÉS AZ ÖNURALMAM ÉS RÖGTÖN DÜHBE GURULOK?

Érdemes elgondolkodnod azon, van-e benned valami alapfeszültség, ami a legkisebb nehézségre, konfliktusra kirobban. Van-e olyan, ami számodra állandó jelleggel megterhelő, stresszes, nehéz érzéseket okoz? Ha igen, ennek érdemes elsősorban utánajárni, és megoldást keresni az alapproblémára. Ha úgy érzed, egyedül nehezen tudod megoldani, érdemes lehet szakember segítségét kérni! Közben a rendszeres, intenzív mozgás is segíthet csökkenteni a feszültséget. De ha túl keveset alszol, és/vagy túl sok koffeint fogyasztasz, ez önmagában is megnövelheti a stressz-szintedet, és nehezebb lesz uralkodni magadon. Érdemes erre odafigyelni!

Mindemellett érdemes lehet gyors stresszoldó-módszereket is megtanulnod. Például, ha érzed, hogy kezd felmenni benned a pumpa, kezdj el a testérzéseidre koncentrálni: hogyan szorul ökölbe a kezed, hogyan húzódik össze a szemöldököd, hogyan feszülnek meg az izmaid. Ahogy a testedre figyelsz, máris távolabb kerülsz a dühödtől. Vagy elkezdheted a légzésedre összpontosítani a figyelmedet. Az is jó módszer, ha ilyenkor 10 másodpercig erősen megfeszíted minden izmodat, majd hirtelen kiengeded – ettől azok reflexesen ellazulnak, így te is nyugodtabb leszel.

Próbáld ki egy ilyen esetben

dr. Marshall B. Rosenberg

erőszakmentes tréner 4 lépésből álló javaslatát:

  • Vegyél néhány mély levegőt! (=Számolj el 10-ig!)

  • Azonosítsd a düh érzésének okát, és azokat a gondolatokat, amiket a kiváltó fél kapcsán érzel!

  • Mivel tudod, hogy a düh csak egy kielégítetlen szükségleted jele, keresd meg, hogy mire is vágysz igazán, milyen igényed sérült!

  • Ezután szólalj csak meg, és mondd el az érzéseidet, a mélyebb vágyadat!

  • Próbáld ki ezt, és észre fogod venni, hogy a dühöd magától átalakul!

Hogyan is valósítható meg a 4 lépés például akkor, amikor a baráti körben emlegetik azt a legjobb barátunkat, aki nem hív fel, pedig ő bántott meg minket:

  • A neve hallatára felmegy bennem a pumpa, izzad a tenyerem.

  • Érzem magamban az indulatot, s eszembe jut, hogy most mindenkinek elmondom, milyen egy képmutató, és ……

  • Magamra figyelek, empátiával fordulok magam felé; felismerem, hogy mennyire hiányzik, csalódott vagyok, mert nem tudok vele beszélgetni és nem tudok benne megbízni. Szeretném helyrehozni a köztünk lévő kapcsolatot!

  • A többieknek csak annyit mondok: sajnálom, hogy nem jött el, és este felhívom telefonon.

Lehet, hogy ez most furcsának tűnik, mert nem szoktál hozzá, de hidd el, varázserő rejlik benne! Ha egyszer ilyen módon veszel részt egy durva konfliktushelyzetben, megtapasztalod, hogy saját indulatod kezelése csodálatos érzés, erő és hatalom a helyzetek felett.

Honnan kaphatsz segítséget?

Ha fejlődni szeretnél az önuralom területén, kérd azoknak a hozzátartozóidnak és barátaidnak a segítségét, akik ebben példák számodra!

Keress hiteles konfliktuskezelő tréning csoportot, mert sok szakmailag gyenge vagy akár ártalmas program hirdeti magát jó drágán! Érdeklődj hiteles helyen, családsegítőkben vagy mentálhigiénés tanácsadáson, az iskolai pszichológusnál!

Olvass önfejlesztő könyveket! A Top 2 kedvencünk:

Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez

(21. Század Kiadó, 2018)

Sean Covey: A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása (Harmat, 2015)

A palferi.hu oldalon többévnyi szórakoztató és hasznos előadást hallgathatsz az önuralommal kapcsolatban is.

icon

kapcsolódó cikkek

érzések

Uspace.hu logo
Emmi logo