Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Segítség, félek! Leküzdhetem?

Segítség, félek! Leküzdhetem?

Tudtad, hogy félni teljesen természetes dolog, és hogy nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is számtalan dologtól tartanak a mindennapokban? De vajon mit lehet kezdeni az ijedtséggel, fóbiával, nyugtalansággal, aggodalommal, rettegéssel és szorongással?

Ha már ez a sok szó is megrémített, akkor valószínűleg neked is dolgod van a félelemmel, és annak leküzdésével. Ahhoz, hogy megértsd, mi is történik ilyenkor, vizsgáljuk meg picit a félelem jelentését, ami valójában egy válasz valamilyen külső hatásra, tapasztalásra, egy automatikus reakció és kellemetlen érzet, amit egyfajta fenyegetésérzést válthat ki belőled. A félelem tárgya lehet valóságos veszély, de képzelt is, ha például nincs a környezetedben igazi fenyegetés, te mégis odaképzeled.

Szégyellem, hogy félek

Ez is teljesen természetes érzés, hiszen ki szereti, ha mások tudnak valamiről vele kapcsolatban, amit nehézségként, gyengeségként él meg az illető? Ugyanakkor vállalni a negatív érzelmeket, és azt, hogy valami gondot okoz neked, pont, hogy nem szégyenkezni való, hanem emberi, és példaértékű dolog. Ha mégis inkább eltitkolnád, mert cikinek érzed, esetleg csak azzal a személlyel osztanád meg, aki igazán a bizalmasod, azt is teljesen rendben van. A lényeg, hogy mindeközben próbálj meg közelebb kerülni a félelmedhez, ismerd és értsd meg, mert ezzel elkezdheted lebontani azokat a falakat, amik a riadalmad mellett tartanak.

Pókok, hangyák, sötétség és „rossz” dolgok

A nap végéig folytathatnánk a sort, annyi mindentől lehet tartani a világon. Nemcsak élőlényektől, tárgyakról (ez meglepő, igaz?), és más emberektől, de eseményektől, megtörtént és még meg nem történt dolgoktól, a fejünkben létező gondolatoktól, és egy nyomasztó jövőképtől is lehet félni.

article image

Te ki tudnád találni, mitől félnek a leggyakrabban a tizenévesek?

Segítünk:

  • sötétség, zajok, szellemek
  • felelés az osztály előtt, nyilvános szerepelés
  • megmondani egy rossz jegyet otthon
  • orvoshoz menni
  • bogarak, rovarok, állatok
  • dörgés, villámlás, szélvihar
  • szeretett személy elvesztése, baleset

Egy lépés a félelem tárgyának irányába

A félelem leginkább akkor születik meg bennünk, amikor nincs információnk, vagyis többnyire az ismeretlenség okozza a rémületet. Például sötétben nem látod a környezeted, egy orvosi vizsgálat esetén fogalmad sincs, mi fog veled történni, a sarokban tanyázó hatalmas pókról nem tudod, hogyan viselkedik, rád mászik, megcsíp-e. Ha ebből indulsz ki, hamar rájöhetsz, hogy a félelmekhez nemhogy közel lehet kerülni, de akár le is lehet őket küzdeni a megismeréssel. Nem hiszed?

Hívj segítségül egy filmes alkotást!

Az Orion és a sötétség című 2024-es animációs mozi egy fiatal fiúról szól, aki szinte mindentől, de tényleg mindentől fél, ráadásul az összes aggodalmát nyilván is tartja egy füzetben. A legnagyobb nyugtalanságot – akárcsak sok korabeli fiatalban – a sötétség okozza, aki egy este nem várt vendégként jelenik meg Orion hálószobájában. Ezzel aztán egy izgalmas utazás veszi kezdetét, amiben a félelmek leküzdésének legklasszikusabb módszere kerül a középpontba: ha tartasz valamitől, ahelyett, hogy elfutnál, inkább ismerd meg!

Kép forrása: mafab.hu
Kép forrása: mafab.hu

Nézd meg az előzetest: ITT A filmet megtalálhatod a Netflix kínálatában, de a Videán is végignézheted: https://videa.hu/videok/film-animacio/orion-es-a-sotetseg.2024.hd-animacio-kaland-vigjatek-6nJkjFfm4JIaNNHm

Téged is erre buzdítunk! Nézz szembe a félelmeiddel, ismerd meg őket, sőt, légy a barátjuk! Ha nem is sikerül 100%-ban túljutnod rajtuk, azzal, hogy foglalkozol velük, máris közelebb kerülsz ahhoz, hogy bátrabban, magabiztosabban viszonyulj hozzájuk, hosszútávon pedig kijelenthesd: „Nem félek tőled!”

icon

kapcsolódó cikkek

érzések

Uspace.hu logo
Emmi logo