Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

A lustaság fél egészség? Talán, ha macska lennél…

A lustaság fél egészség? Talán, ha macska lennél…

"Majd hétfőn újra kezdem" - milyen gyakran áltatjuk magunkat ezzel a mondattal. Ha már több hét és hónapkezdés is elmúlt, de még mindig egy helyben toporogsz az egészséges életmódért folytatott harcodban, akkor érdemes kisebb lépésekre bontani ezt a folyamatot.

KEZDJ MINDEN NAPOT EGY NAGY POHÁR VÍZZEL!

Ezzel segítesz a testednek visszaállítani a víztartalmat, miután egész éjszaka nem jutott folyadékhoz. Ha reggel 2-3 deciliter vízzel kezdesz, akkor felgyorsul a szervezetedben az anyagcsere, hamarabb kiválasztódik a salakanyag, és segíti az összes belső szerv munkáját már a korai órákban. A nap további részében pedig figyelj arra, hogy elérd legalább a 2 liter mennyiséget.

LEHETŐLEG NE HAGYD KI A REGGELIT!

A mai világban persze mindannyian rohanásban vagyunk, de ha kihagyod a reggeli étkezést, akkor nagyobb valószínűséggel eszed túl magadat ebédidőben. Ha egész délelőtt nem ettél semmit, leesik a vércukrod, és ez hatással lehet a hangulatodra, és könnyebben fogsz nyúlni egészségtelen nassolnivalókhoz is.

Nem kell feltétlen egész villásreggelit beiktatnod, már egy banán, egy kis tál zabpehely, vagy egy natúr joghurt néhány szem áfonyával is nagyban hozzájárulhat, hogy jól induljon a napod!

LÉPCSŐZZ!

Emeletes, liftes házban laksz? Micsoda lehetőség egy kis egészséges testmozgásra! Ne aggódj, nem várjuk el, hogy minden nap kimerülten felcaplass mondjuk a 8. emeletre, de már egy kis elhatározással is sokra viheted – például szállj ki a liftből 2 emelettel korábban, és tedd meg a hátralévő utat gyalog!

HÚZD KI MAGAD!

A helyes testtartás segíthet csökkenteni a hát- és nyakfájdalmakat, melyekkel sajnos manapság egyre több fiatalnak meggyűlik a baja. Ha gondolod, hagyhatsz magadnak kis emlékeztető cetliket is az íróasztalodon vagy a tolltartódon, amíg bevett szokásoddá nem válik a helyes tartás.

SÉTÁLJ!

Szállj le 1-2 megállóval hamarabb a buszról hazafelé menet, és gyalogolj! Tarts egy kis szünetet a házifeladat írása közben, és kerüld körbe a háztömböt! Már napi 10 perc sétával is sokat teszel az egészségedért.

Manapság sokféle lépésszámláló applikáció létezik, amelyek segíthetnek motiválni a napi mozgásban.

CHIPS ÉS ÉDESSÉGEK HELYETT FOGYASSZ INKÁBB EGÉSZSÉGES RÁGCSÁLNIVALÓKAT!

Ugyan könnyebb levenni a bolt polcáról a becsomagolt, ízfokozókkal teli chipset, de vannak ennél sokkal egészségesebb formái is a nassolásnak. Chipset nem csak krumpliból tudsz készíteni magadnak, hanem répából, céklából, sajtból, káposztából is egy kis fűszerezéssel. Ha édesre vágysz, de egészségesre, akkor zabpehelyből szinte mindenféle ízesítésben tudsz magadnak készíteni kis „energiagolyókat”.

MOZGASD ÁT MAGAD!

Tedd szokássá, hogy 2 óra ülés után felállsz legalább 2 percre, hogy kinyújtóztasd a végtagjaidat!

IDŐBEN FEKÜDJ LE ALUDNI!

Az alváshiánynak számos negatív hatása lehet a hétköznapjaidra – nehezíti a koncentrációt, ingerlékenyebbé tesz, hosszú távon pedig legyengíti az immunrendszert -, ezért igyekezz minden nap időben lefeküdni, hogy legalább 7-8 órát alhass!

icon

kapcsolódó cikkek

egészség

Uspace.hu logo
Emmi logo