Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Mindent az allergiáról

Mindent az allergiáról

Előfordult már veled, hogy beléptél egy régi házba, és nem bírtad abbahagyni a tüsszögést? Esetleg egy aranyos kismacska simogatása után nem tudtad kinyitni rendesen a szemed, mert a duplájára dagadt? Valószínű, hogy tapasztaltál már te is allergiás reakciót - ez nem más, mint az immunrendszered válaszreakciója egy idegen anyaggal szemben (pl. állatszőr, pollen, méh-vagy darázsméreg, bizonyos élelmiszerek). Ez az esetek többségében nem jelentenek veszélyt az emberi szervezetre, de jó tisztában lenni azzal, hogy mik is az allergének valójában.

Az immunrendszer

Az immunrendszered feladata, hogy vigyázzon az egészségedre azáltal, hogy megvéd a külső behatolókkal szemben. Ezért, ha egy idegen anyaggal találja szemben magát, amit veszélyforrásnak gondol – még ha ezt tévesen is hiszi -, megtámadja azt, ezzel kiváltva az allergia tüneteit.

Az allergének

Például, ha a tested kölcsönhatásba kerül egy háziállat szőrével, fel kellene ismernie, hogy az állatszőr nem jelent valódi veszélyt számára. Ám, ha valakinek állatszőr-allergiája van, akkor a teste tévesen veszélyes támadónak gondolja ezt az idegen anyagot és támadásba lendül ellene. Az allergiás tüneteket kiváltó idegen anyagokat hívjuk allergéneknek. Érdemes átolvasnod, hogy milyen allergének fordulhatnak elő a mindennapi életben:

 • pollenek

 • állati eredetű allergének

 • poratka

 • fémek, latex

 • rovarcsípések

 • gyógyszerek

 • penészgomba

 • bizonyos ételek

Injekció

Ha komoly allergiád van, vagy már volt életedben anafilaxiás reakciód, az orvosod írhat fel neked epinefrin injekciót. Ez az önbelövős injekció az anafilaxia tüneteinek megfékezésére szolgál, és súlyos roham esetén életmentő lehet.

Allergiák

Sajnos a legtöbb allergia nem gyógyítható, de megfelelő gyógykezeléssel a tünetek kezelhetőek. Az allergia tünetei – az allergéntől függően – érinthetik a légutakat, az orr- és arcüreget, a bőrt és az emésztőrendszert. A tünetek intenzitása az enyhe irritációtól egészen az ún. anafilaxiás sokkig – mely életveszélyes – terjedhet. (Az anafilaxiás sokk egy nagyon súlyos, életveszélyes túlérzékenységi reakció, amely a szervezet idegen anyaggal való reakciója során hirtelen lép fel.)

 • Szénanátha (orrnyálkahártya gyulladása).

 • Rovarcsípés.

 • Gyógyszerallergia.

 • Ekcéma (allergén okozta bőrgyulladás).

 • Ételallergia. Gyakran egy konkrét élelmiszercsoport váltja ki. A leggyakoribb ételallergiák: diófélék, tojás, földimogyoró, tej, szója.

Nem allergia: intolerancia

Manapság sajnos egyre több embert érint az, hogy valamilyen alapanyagra érzékenyebbek. Ha veled is előfordult már, hogy bizonyos ételek után "felfordul a gyomrod", vagy "úgy érzed, hogy kipukkadsz", akkor nem biztos, hogy rögtön allergiára kell gondolnod. Lehet, hogy ételintoleranciád van. De mégis mi a különbség köztük?

Ételintolerancia

Az ételintoleranciának nincs köze az immunrendszerünk működéséhez – nincsenek allergiás reakciók, és nem okoznak életveszélyt.

A tünetek általában néhány órával az étel elfogyasztása után jelentkeznek, és legtöbbször emésztőszervi problémákat okoznak (pl. hasmenés, felfúvódás, hasfájás, székrekedés, stb.).

Jellemző még, hogy ételintolerancia esetén nagyobb mennyiség fogyasztása szükséges ahhoz, hogy tüneteket okozzon (ellentétben az allergiával, amikor már az is súlyos reakciót válthat ki, ha csak nyomokban tartalmaz egy bizonyos élelmiszert: pl. ha a csokoládé egy földimogyorót is feldolgozó gyárban készült).

icon

kapcsolódó cikkek

egészség

Uspace.hu logo
Emmi logo