Négy különleges tea recept az ünnepi hangulathoz
Mindjárt itt a téli szünet, ami ráadásul hosszabb is lesz a megszokottnál. A hűvös nappalokat, esti fagyokat ilyenkor a legjobb egy forró teával feldobni. A tea a társasági együttlétek kísérőjeként is sikert arathat, főleg ha egyedi módon készíted. Léteznek olyan ízkombinációk, amelyek kifejezetten illenek a tél hangulatához.
Most megmutatunk neked négy különleges, otthon is elkészíthető receptet tele ünnepi ízekkel, sütőtökkel, fahéjjal, naranccsal, karamellel, almával. Némelyikhez még teafűre sem lesz szükséged! Neked melyik lesz a kedvenced?
1. Sütőtökös tea
Szokatlanul hangzik elsőre, pedig ez egy igazi ízbomba. Fahéj, gyömbér, szerecsendió is kerül az italba a tök ízvilága mellé. A téli fűszereknek egészségügyi előnyei is vannak, hiszen a tökös tea a megfázás ellen is bevethető.
Ha egy tökéletes teát keresel, amit a téli szünetben bőven lesz időd elkészíteni, próbáld ki ezt a receptet.
Hozzávalók egy adaghoz: egy kisebb méretű tök, egy csésze tej, egy kanál méz, egy csepp vanília aroma, fűszerek, egy filternyi ízesítés nélküli fekete tea, kevés tejszín. Hámozd meg a tököt, vágd kockára, főzd 30 percig, majd turmixold össze. Két kanálnyi pépet tegyél egy serpenyőbe, tedd mellé a mézet, és a vaníliát Egy kis fahéj, őrölt gyömbér, csipet szerecsendió is mehet mellé, majd főzd tíz percig. Ezután add hozzá a tejet és a tejszínt, verj belőle habot, és keverd össze a közben elkészített fekete teával.
2. Forró fahéjas tea
A tea és a fahéj jóbarátok, a kicsit csípős, melegítő fahéjas tea a legtökéletesebb kiegészítője lehet a téli reggeleknek! Ez a tea hihetetlenül ízletes a fahéj, és a gyümölcs keverékének köszönhetően, játékos egyensúlyt képez az édes és a fűszeres ízek között. Bátran készíthetünk belőle rögtön egy litert, hamar el fog fogyni!
Hozzávalók: Egy liter víz, 2-3 db szegfűszeg, egy rúd vagy egy kiskanálnyi őrölt fahéj, másfél dl narancslé, fél dl ananászlé, két evőkanál citrom, cukor, öt filter gyümölcstea. A teát a fűszerekkel együtt megfőzzük, majd leszűrjük. A narancslevet az ananászlével, a citrommal és a cukorral együtt egy serpenyőben felforraljuk, majd ezt hozzáöntjük a forró teához. Már a gőze is mennyei lesz!
3. Fahéjas almatea
A fahéjas alma illatáról a legtöbb embernek a karácsony jut eszébe, a hidegebb napokban pedig fogyasztani is ajánlott! A fahéj ízletes édességgel fűszerezi a lédús almát.
Hozzávalók: Egy adaghoz kell egy fél liternyi rooibos tea, egy szem szegfűszeg és csillagánizs, egy rúd fahéj, teáskanálnyi méz, egy csésze almalé és víz. Az almalevet forraljuk fel a vízzel és a fűszerekkel, majd öt percig áztassuk benne a teafiltert. Szűrés után azonnal mehet a kedvenc csészédbe. Almaszeletekkel tálalva lehet kínálni a családodnak, barátaidnak. A siker garantáltan nem marad el.
4. Narancs tea
Az idei tél otthoni sztárja lehet a narancs tea, amihez még teafilterre sem lesz szükséged. Ha szereted az édes, zamatos ízeket, ezt a receptet mindenképp érdemes kipróbálnod. Az íze ínycsiklandó, ráadásul a narancs vitaminjai erősítik az immunrendszert is, így a meteorológusok által beígért hócsatákra is alaposabban felkészülhetsz. Hozzávalók egy adaghoz: Egy fél narancs alaposan megmosott, letisztított, apróra vágott héja. Ehhez a recepthez csak bio narancsot használj! Egy fél teáskanálnyi fahéj por, ugyanennyi citromlé, két kanál méz, s ha nagyon ínyenc vagy, akkor egy darab zöld kardamom is mehet bele. A narancs héját a vízzel és a fűszerekkel forraljuk fel, majd pár percig hagyjuk főni. A végén megy bele a méz, és a citrom. Nincs más hátra, mint leszűrni, és máris mehet a csészébe. Ha a négy recept közül valamelyik megtetszett, hívd meg egy finom teakülönlegességre barátodat, testvéredet vagy lepd meg vele szüleidet. Egészségetekre!