Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Puffaszt a péksüti? Lehet, hogy a glutén felelős érte

Puffaszt a péksüti? Lehet, hogy a glutén felelős érte

Egyre több emberről hallhatod, hogy érzékeny a gluténre. Talán te is tapasztaltál már kellemetlen tüneteket, amiket a gluténhez kötsz. Fontos tudni azonban, hogy ezek más, különböző betegségek jelei is lehetnek.

A glutén okozta betegségek közé soroljuk a glutén által kiváltott tünetegyütteseket, név szerint:

Gluténallergia

Cöliákia

Nem cöliákiás gluténérzékenység

1/ GLUTÉNALLERGIA

A gluténallergia egyfajta ételallergia, melynek eredményeként a gluténtartalmú gabonafélék (pl. búzaliszt) elfogyasztása allergiás tüneteket vált ki.

2/ CÖLIÁKIA (LISZTÉRZÉKENYSÉG, GLUTÉNSZENZITÍV ENTEROPÁTIA)

Fontos tudni, hogy az általában csak gluténérzékenységként emlegetett cöliákia valójában nem érzékenység és nem is allergia, hanem egy egész életen át fennálló autoimmun betegség.

A cöliákiás beteg szervezete nem képes feldolgozni a táplálkozás során bevitt glutént, és válaszreakcióként ellenanyagot termel a saját szövetei ellen. Ennek következtében a vékonybélben pusztulni kezdenek a bélbolyhok, így komoly felszívódási zavar, és állandó gyulladás alakul ki. A felszívódási zavar idővel tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-hiányt is okoz.

A cöliákia nem gyógyítható, egész életében elkíséri a beteget, ám gluténmentes diétával kordában tartható.

3/ NEM CÖLIÁKIÁS GLUTÉNÉRZÉKENYSÉG

Általában antibiotikumos kezelés következtében kialakuló emésztőrendszert érintő betegség. Az antibiotikum-kúra hatására megnő a bélfal áteresztő képessége, és a tápanyagok félig emésztetlenül kerülnek a szervezetbe. Erre az immunrendszer védekező mechanizmussal válaszol.

A panaszok akár már néhány órával a gluténtartalmú étel elfogyasztása után is jelentkezhetnek.

A cöliákiával ellentétben a nem cöliákiás gluténérzékenység – gluténmentes étrenddel, valamint pre- és probiotikumokkal – gyógyítható.

Habár a tünetek hasonlóak lehetnek (gluténfogyasztást követő hasfájás, puffadás, székletproblémák), ám fontos különbség, hogy a nem cöliákiás gluténérzékenység esetén a vékonybél nem károsodik és szövődmények sem lépnek fel. Ez jelentősen gyakoribb manapság, mint a cöliákia.

Ezek a betegségek tünetmentessé tehetőek gluténmentes étrenddel. Fontos azonban, hogy ne végezz öndiagnózist és ne kezdj diétába saját elgondolás alapján! Ugyanis ez utóbbi esetén esetleg nehéz lehet vagy lehetetlen diagnosztizálni a valódi betegséget, mivel a megkezdett diéta befolyásolhatja a vizsgálati eredményeket. Így az is lehet, hogy nem jó és nem elégséges diétát kezdesz el.

Ha gyakran és tartósan jelentkeznek nálad kellemetlen vagy fájdalmas emésztőszervi tünetek gluténtartalmú ételek elfogyasztása után, javasolt felkeresned egy gasztroenterológus szakorvost, aki megfelelő vizsgálatok segítségével felállíthat egy pontos diagnózist.

Személyre szabott, speciális étrend összeállításához pedig kérd egy dietetikus szakember segítségét, hogy a szervezeted biztosan hozzájusson minden szükséges tápanyaghoz.

icon

kapcsolódó cikkek

étkezés

Uspace.hu logo
Emmi logo