Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Tejmentes vagy laktózmentes - mi a különbség?

Tejmentes vagy laktózmentes - mi a különbség?

Sok ember azt hiszi, hogy a laktózintolerancia és a tejallergia egy és ugyanaz, sőt többen a laktózmentes és tejmentes élelmiszerek közti különbséggel sincsenek tisztában. Pedig nagyon fontos tisztán látnod, hogy az ételintolerancia és az ételallergia mind kiváltó okokban, mind tüneteikben és a terápiában is, igencsak különböznek egymástól.

Mi is az a LAKTÓZINTOLERANCIA?

A laktózintolerancia az emésztőrendszert érinti: ha laktózintoleranciád van, az azt jelenti, hogy a tested nem képes laktáz enzimet termelni, melyre a szervezetünknek a laktóz (tejcukor) lebontásához van szüksége. Mivel a tejcukor nem képes lebomlani a gyomorban vagy a vékonybélben – ahogy egy egészséges ember testében történik -, a meg nem emésztett laktóz továbbhalad a vastagbélbe, ahol az ott található baktérium bontja le, felfúvódást és gázosodást eredményezve.

Milyen tünetekkel jár?

A laktózintolerancia és a tejallergia hasonló tüneteket okozhat, például:

hasmenés;

émelygés, hányás;

hasi fájdalom;

felfúvódás;

gázképződés.

Mi is az a TEJALLERGIA?

A tejallergia az immunrendszerünket érinti Ha tejallergiád van, akkor a tested úgy kezeli a tejben található fehérjét, mint egy veszélyes behatolót, és ez allergiás reakciókat eredményez: az enyhétől (pl. kiütés, viszketés) a súlyosig (légzési nehézségek, eszméletvesztés).

Milyen tünetekkel jár?

A laktóztoleranciával hasonló tünetei mellett, a tejallergia a testünk más tájékain is okoz tüneteket, például a bőrön vagy a tüdőben:

kiütések;

ajkak és az arc duzzanata;

légszomj;

a torok beszűkülése;

nyelési nehézségek.

Milyen termékeket fogyaszthatnak?

Habár mindkét esetben érdemes elkerülni a tejtermékeket, a tejallergia esetén ez feltétlen szükséges (már olyan termékeket sem fogyaszthat a beteg, melyek a címke szerint „nyomokban tejet is tartalmazhat”), míg a laktózintolerancia esetén egy kis mennyiség még nem feltétlen okoz tüneteket. Szerencsére manapság már számos laktózmentes terméket is találhatsz a boltok polcain.

A laktózmentes termékek is tartalmaznak laktózt, de egyúttal a lebontásához szükséges laktáz enzimet is. Ez a tejcukrot majdnem teljesen lebontja, így a laktózmentesként jelölt termékekben csak nagyon minimálisan marad laktóz. Ez olyan mennyiség, amely általában nem okoz tüneteket az arra érzékenyeknél.

Mi történik, ha mégis fogyasztanak laktózt?

Külön vásárolható a gyógyszertárakban laktázenzim-tabletta is, mely segít a testnek lebontani a bevitt laktózt. Egy tablettában lévő laktázenzim átlagosan 10 g tejcukrot (laktózt) képes lebontani, amely hozzávetőleg 2 dl tehéntejnek felel meg.

Dióhéjban

Laktózintolerancia:

emésztőrendszert érinti (tested nem képez laktáz enzimet)

fogyaszthatsz laktózmentes termékeket, vagy laktázenzim-tablettát is

Tejallergia:

immunrendszert érinti (allergiás reakció)

tilos már a „nyomokban tejet is tartalmazhat” címkés termékek fogyasztása

icon

kapcsolódó cikkek

étkezés

Uspace.hu logo
Emmi logo