Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Sorozatfüggőség

Sorozatfüggőség

Csak még egy részt megnézek, és aztán alszom. Ismerősen cseng ez a mondat? Aztán az egy részből lesz még egy, aztán hirtelen megnézed az egész évadot, és végül ott tartasz, hogy már éjjel lett. Másnap pedig az iskolában alig tudsz koncentrálni, nagyon fáradt vagy, de a történet annyira magával ragadott, hogy nem bírtad kikapcsolni.

Manapság már nem kell várni az új részek kikerülésére, hiszen egy évad teljes egészében jelenik meg, ez ad okot arra, hogy odatapadj a képernyő elé. Ha egyszer-egyszer megtörténik veled, például szünetek során, még nem lehet azt mondani, hogy függő vagy. A függőség ott kezdődik, amikor már a mindennapjaidat határozza meg a sorozatok nézése, nem bírsz megálljt parancsolni magadnak, és már a társas kapcsolataidra is kihat.

Mitől nem tudok leállni?

Amikor valami olyat csinálunk, ami jó érzéssel tölt el minket az agyunk dopamint termel. Ez egy olyan anyag, amely elősegíti az öröm érzését, és amikor felszabadul, akkor olyan hatást kelt, mint a függőséget okozó anyagok. Akkor is dopamin termelődik az agyunkban, amikor eszünk, vagy sportolunk. Amikor belekezdünk egy sorozatba, az agyunk szintén dopamint termel, és mivel újabb és újabb dopaminra vágyunk bekapcsoljuk a következő részt. A sorozatfüggőséged ezért alakul ki, ami hasonló a drogfüggőséghez.

A sorozat fantáziavilágába elég hamar bele tudjuk élni magunkat, és ezt az agyunk valós emlékként könyveli el. Ennek okán a kedvenc karakterünk olyan, mintha egy jó barátunkká válna, hiszen valódinak tekinti őt az agyunk. Ezzel magyarázható az, hogy kiemelt figyelmet fordítasz a szereplőkre, akár álmodhatsz is velük, vagy csak egyszerűen gondolsz rájuk napközben.

Ami miatt szintén ott ragadhatsz a képernyő előtt az az, hogy sok sorozat úgy épül fel, hogy az egyes részek nyitva maradnak, kérdést vetnek fel, ami csak a következő részben folytatódik. A kíváncsiság miatt pedig elindítod az újabb részt.

Negatív hatásai

Az alvás hiánya, ami kihat a napi teendőidre.

A kapcsolataidra energia, és érdeklődés hiányában kevesebb időt fordítasz.

A mozgás helyett, ülve nézed, ezért hízáshoz is vezethet.

Hogyan szokhatok le a darálásról?

Határozz meg egy számot, hogy mennyi részt nézel meg. Ha többen is nézitek a barátaiddal, akkor osszátok be, melyik nap, melyik részt nézitek, így elkerülhető, hogy végig nézd az egészet. Beszélgessetek róla, ha jobban oda kell figyelned egy részre, nem szippant be annyira. Ráadásul csak egy részre lehet igazán odafigyelni. Ha a sorozatnézés közben valami mással is elfoglalod magad, akkor könnyebben rá tudsz unni, és nem ragadsz a képernyő előtt.

icon

kapcsolódó cikkek

szabadidő

Uspace.hu logo
Emmi logo