Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Miből vehetem észre, hogy étkezési zavarom van?

Miből vehetem észre, hogy étkezési zavarom van?

Hiába diétázol, hiába sportolsz, elégedetlen vagy a testeddel? Meg szeretnél szabadulni pár kilótól? Természetesen fontos, hogy jól érezd magad a bőrödben és törődj a testeddel. Ez a törődés azonban kóros méreteket is ölthet. Ahogyan az is, ha az étkezésben nem tudsz korlátokat tartani. Ha felborul az étkezéshez való egészséges viszony, kialakul az étkezési zavar. Ilyenkor egy idő után az evéssel és a testtel való foglalkozás teljesen kitölti a gondolataidat, meghatározza a cselekedeteidet, befolyásolja az érzéseidet, kapcsolataidat, mindennapi életedet.

Miből veszem észre, hogy étkezési zavarom van?

Hogyan ismerhető fel, hogy étkezési zavarban szenvedsz? Most néhány általános jelet ragadtunk ki, amelyek segítenek abban, hogy felismerd az étkezési zavarok, valamely formájában szenvedsz.

Hangulat

Az étkezési zavarban szenvedőknél a szorongás, vagy depresszió tünetei szinte minden esetben fellelhetőek. A napod folyamán rendszeresen ingadozik a hangulatod, sokszor vagy letört, vagy túl érzékeny, gondjaid vannak az alvással, és kerülöd a társaságot. Sokszor lesz úrrá rajtad a félelem leginkább, amikor olyan helyen vagy, ahol találkozhatsz étellel.

Falásroham

A roham során olyan mennyiségű ételt veszel magadhoz, amely a szervezeted számára hatalmas mennyiség, és ezt egyedül, titokban végzed el.

Gyógyszerek

Gyakran alkalmazol gyógyszeres módszereket arra, hogy a szervezetedből távozzon a bevitt étel, pl. hashajtók, fogyókúrás tabletták, karcsúsító tea, hánytató szirup.

Edzés

Megerőltető, hosszú tornák sora, amely során azt akarod elérni, hogy a bevitt kalória elégjen. Ez az egészséges edzésen túlmutató forma, hiszen akár órákat is képes vagy eltölteni az egyes gépeken, vagy akár a szobádban egyedül, titokban felüléseket végezve.

Diéta

Megszállottan nézed minden étel kalóriatartalmát, keveset eszel, és azt is szigorú rend szerint.

„Tányérjáték”

Sokszor az ételed átrendezed a tányérodon, vagy egy rejtett pillanatban a szalvétádba teszed, vagy evés után egyből a fürdőszobába mész, és hányással éred el, hogy távozzon az étel belőled.

Kilók

Minden gondolatod a súlyod körül forog, túlságosan nagy energiát fordítasz arra, hogy mit mutat a mérleg.

+1 Megszállottság az ételek iránt

Az evészavarban küzdő emberek sokszor szeretik megetetni a barátaikat, és nézni, hogy ők jól laknak. Felhalmozzák a raktárukat ételekkel, és sokszor beszélnek az ételekről, gondolataik is ekörül forognak.

Ha ezekhez hasonló dolgokat szoktál az étkezéseid során végezni, vagy gondolataidban már fordult elő hasonló, akkor valószínűleg étkezési zavarral küzdesz.

Anorexia esetén hiába kórosan sovány valaki, mégis kövérnek látja magát. Ezért folyamatosan szigorú diétát tart vagy akár koplal. Mivel nem látja el a szervezetét a szükséges energiával, ez súlyos állapothoz, akár halálhoz is vezethet.

Bulimia esetén a falásrohamok és a „megtisztulás” ismétlődnek. Ilyenkor nagyon rövid idő alatt többszörös mennyiségű ételt töm magába valaki, majd hashajtóval vagy hánytatással igyekszik ellensúlyozni.

Az izomdiszmorfia főleg fiúknál fordul elő. A valóságtól eltérően túl vékonynak, nem elég izmosnak tartják magukat. Túlzásba vitt edzés és egyoldalú fehérjediéta jellemzi, és komoly testi-lelki következményei lehetnek.

Mit tegyek, ha étkezési zavarban szenvedek?

Az evészavarok sajnos egyre több fiatalnál fordulnak elő. Elsősorban lányoknál gyakoribbak, de fiúknál is kialakulhatnak. Ilyenkor fontos szakemberhez fordulni! Orvos és pszichológus segítségére is szükség van a gyógyuláshoz! A családterápia különösen jó hatású, mivel segít rendezni azokat a családi viszonyokban fennálló problémákat, amelyek általában meghúzódnak az étkezési zavarok mögött. Súlyosabb esetben pszichiáter közreműködésére is lehet szükség.

Honnan kaphatsz segítséget?

Utánaolvashatsz a témának ebben a könyvben: Dr. Máté Gábor: A sóvárgás démona (Libri, 2019)

Étkezési zavar esetén fontos orvoshoz, pszichológushoz fordulni! Keresd fel a háziorvost vagy az iskolában elérhető iskolapszichológust! Ha bizonytalan vagy, hogy érintett vagy-e: térítésmentesen kereshetsz fel segítő szakembert az Oázis Lelkigondozó és Mentálhigiénés Szolgálatnál: oazis.jezsuita.hu

icon

kapcsolódó cikkek

egészség

Uspace.hu logo
Emmi logo