Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Hogyan kezeljem, hogy elváltak a szüleim?

Hogyan kezeljem, hogy elváltak a szüleim?

Akárhogy is nézzük, egy ilyen helyzet megváltoztatja a szereplők életét, vagyis az édesanyádét, az édesapádét, és bizony a tied is. Az érzelmi nehézségek mellett olyan fontos kérdésekben is dönteni kell, mint kivel maradj, az elköltöző szülőddel mennyi időt töltsd majd, melyikükkel beszélgess többet, hogyan értsd meg, valójában mi történt, és hasonlók. Egy ilyen történés meghatározza és befolyásolja a jelened, és akármilyen félelmetesen is hangzik, a jövődet is. Ahhoz, hogy könnyebben el tudd fogadni és kezelni a változást, megbarátkozz vele és túléld a mindennapokat, hoztunk neked pár kérdést, ami valószínűleg már fel is merült benned, és megpróbálunk rá olyan válaszokat adni, amik a segítségedre lehetnek.

Miattam váltak el?

Egyértelműen nem. Habár a legtöbb gyerekben és fiatalban előjön ez a kérdés, fontos megértened, hogy ami a szüleid között zajlik, ami az ő érzelmeiket, egymáshoz való viszonyulásukat és a házasságukat érintő döntéseket illeti, az egyáltalán nem rólad szól. A szüleid feltételek nélkül szeretnek téged, amit egyáltalán nem befolyásol az, hogy együtt, vagy külön élnek. Persze ilyenkor természetes, hogy azon kezdesz el gondolkozni, vajon mit csináltál rosszul, hogy apukád/anyukád el akar költözni, és máshol új életet kezdeni, de hidd el, ebben a történetben elsősorban ők a főszereplők.

Haragszanak rám a szüleim?

Ahogy az előző bekezdésben is hangsúlyoztuk, a szüleid nem haragudhatnak rád, hiszen nem tettél semmi rosszat. Sokkal inkább érezhetik ezt egymással kapcsolatban, és az ebből fakadó feszültség az, amit esetleg te is érzékelhetsz, sőt akár magadra is vehetsz. Jó, ha tudod, hogy a válás egy nagyon nehéz folyamat, amiben előfordulhat, hogy a sok stressztől, szomorúságtól és kiábrándultságtól néha nemcsak egymáshoz, de hozzád is csúnyán szólnak a szüleid. Ha ilyen történik, az első és legfontosabb, hogy tisztázd magadban: az ingerült hangvételt nem neked címezték, csak sajnálatos módon te kaptad. Ezt egy nyugodtabb pillanatban nyugodtan szóvá teheted nekik, és elmondhatod, miért esik rosszul neked.

El kell döntenem, kinek az oldalára állok?

Hiába válnak szét a szüleid, neked nem feltétlenül kell egyikük vagy másikuk pártjára állnod, hacsak nem érzed azt, hogy olyan dolog történt, ami miatt te inkább távolabb szeretnél kerülni valamelyiküktől. A válás után ugyanúgy meglehet a jó kapcsolatod apukáddal és anyukáddal is, és bár ezt egy szétköltözés után nehezebb fenntartani, megéri rajta dolgozni.

Melyikükkel legyek többet?

Ezt bizony neked kell eldöntened. Hivatalosan valószínűleg egyik szülődnél vagy/leszel elhelyezve, ez azonban nem azt jelenti, hogy nem tölthetsz sok időt a másikkal is. Mint mindenben, ebben is jó kialakítani az egyensúlyt, de teljesen rád van bízva, hogy melyikükkel, mennyi időt szeretnél tölteni például a hétvégéken, a szünetekben (amennyiben nem szól másképp a megállapodás a szüleid között). Kamaszként előfordulhat, hogy bizonyos időszakokban jobban szükséged van az apukádra, míg máskor az anyukád közelsége, a vele való beszélgetések lehetnek fontosak, és mindez persze attól is függ, hogy fiú vagy, vagy lány.

Ők nem beszélnek egymással, ez normális?

Előfordul, hogy úgy ér véget egy kapcsolat, hogy a felek nem szeretnének egymással kommunikálni, vagy csak nagyon minimálisan, például a veled kapcsolatos dolgokat egyeztetni. Ha ez történik nálatok is, fontos, hogy húzd meg a saját határaidat, és mondjuk, ne engedd, hogy rajtad keresztül üzengessenek egymásnak, ahogy azt sem, hogy neked meséljék el a másikkal kapcsolatos gondolataikat, esetleg rád terheljék a haragjukat, és negatívan kibeszéljék neked a másikat. Amennyiben ilyet tapasztalsz, jelezd feléjük (vagy más családtagjaid felé), hiszen ezt a szerepet nem biztos, hogy rád kellene erőltetniük.

Mit tegyek, ha nem merek beszélni a történtekről?

Nagyon jó lenne, ha össze tudnád gyűjteni minden bátorságodat, és beszélnél, beszélgetnél arról, ami veletek történt. Ideálisan ezt a szüleiddel tehetnéd meg, külön-külön mindegyikkel megvitathatnád, mi miért történt, egyrészt, hogy jobban értsd, másrészt, hogy a nehézségek közepette is meglegyen a kapocs közöttetek. Ha valamiért nem mersz feléjük közelíteni, vagy nem akarsz, mert haragszol rájuk, akkor beszélgess mással, a nagyszüleiddel, idősebb testvérekkel, nagybácsikkal, nagynénikkel, ha van, iskolapszichológussal, vagy a barátaiddal, akár olyanokkal, akik átélték már ugyanezt.

icon

kapcsolódó cikkek

család

Uspace.hu logo
Emmi logo