Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Kik azok a színes személyiségek?

Kik azok a színes személyiségek?

Beszédes személyiségtípusokat mutatunk be, amelyek az amerikai pszichológus, William Moulton Marston nevéhez köthetők, és amelyek megismerésével te is könnyedén megállapíthatod, hogy a piros, a sárga, a kék vagy a zöld színhez tartozol.

A jungi személyiségtípusok után (introvertált, extrovertált, ambivertált) jöjjön most a színes személyiségek bemutatása. Ez nem más, mint a DISC modell, ami eredetileg a Dominance (dominancia), Influence (befolyásolás), Steadiness (kitartás) és Compliance (szabálykövetés) szavak mozaikja. Ezek a típusok valójában az introvertált és extrovertált jegyek feladatorientáltsággal és kapcsolatorientáltsággal bővített kiegészítései, melyek alapján létrejött a mozaikszó által is jelölt négy kategória. Lássuk, melyik típusra, mi jellemző!

FELADATORIENTÁLTAK:

PIROS SZEMÉLYISÉG (DOMINÁNS)

Ahogy maga a szín, és a megnevezés is utal rá, ők a vezető típusú, határozott, kihívásokat kedvelő személyiségek. Kifejezetten extrovertáltak, eredményorientáltak, versengő alkatok, akik szeretnek kezdeményezni. Előfordul, hogy figyelmetlenek másokkal szemben, a saját céljaikat helyezik előtérbe, ami miatt talán kevésbé empatikusak. Ha egy osztályt veszünk példának, a piros személyek lehetnek azok, akik a kezükbe veszik az irányítást, döntenek egy-egy programról, amit talán meg is szerveznek. Nyitott személyiségek, elérik a céljaikat, megnyerőek, harsányak, szeretnek a figyelem középpontjában lenni. Fejlődési lehetőség lenne, ha megtanulna teret engedni másoknak is, és meghallgatná az ötleteiket.

KÉK SZEMÉLYISÉG (SZABÁLYKÖVETŐ)

A kékek inkább introvertáltak, nagyon jól el tudnak merülni a feladatokban, precízek, körültekintőek, szeretik elemezni a dolgokat, számításba vesznek minden szempontot döntés idején, racionálisan gondolkoznak, higgadtan, nyugodtan terveznek. Az osztályban, habár nem feltétlenül hallatnák a hangjukat, ők lennének azok, akik precízen átgondolnák, hova lenne érdemes osztálykirándulást szervezni. Megfontoltak, racionálisak, kifejezetten feladatorientáltak, ám visszahúzódó alkatok. Jót tenne nekik, ha gyakorolnák, hogyan szerezzenek teret maguknak, és ha elmondanák az érveiket, véleményüket.

KAPCSOLATORIENTÁLTAK:

ZÖLD SZEMÉLYISÉG (KITARTÓ)

Gondoskodó természetűek a zöldek, akik türelmesek, empatikusak, odafigyelnek másokra, gondoskodó és jó hallgatóságnak számítanak. Introvertált jegyeket hordoznak, ők maguk kevésbé nyílnak meg mások előtt, inkább visszahúzódók, de nagyon fontosak nekik a kapcsolatok, a mély és őszinte kapcsolódások, az embertársaikkal való törődés. Az osztálykirándulást ők onnét közelítenék meg, hogy hogyan lehetne csapatot építeni, akár bizalmi játékokkal.

SÁRGA SZEMÉLYISÉG (BEFOLYÁSOLÓ)

A sárgák szerepe hasonlítana a zöldekére az osztálykiránduláson, mivel ők azok, akik igazi kreatív emberek, talán egy kissé szétszórtak, szórakozottak, de vidámak, barátságosak, nyíltak, őszinték és társaságkedvelők. Szeretnek kezdeményezni, szívesen csinálnak egyszerre több dolgot, dinamikusak, lelkesek, kifejezetten extrovertáltak. Jellemző rájuk a művészi habitus, közel állnak hozzájuk az alkotó tevékenységek, és imádnak emberek között lenni, mivel nagyon szociálisak. Ezen kívül jó közösségszervezők, és kapcsolati fókuszú hangulatfelelősök.

Önismereti szempontból fontos lehet, hogy tudd, melyik típushoz, vagy típusokhoz tartozol, ugyanis általában két domináns szín is kijön a teszteken. Ez egy jó játék is lehet, hiszen összehasonlíthatod azt, mit gondoltál magadról, és mi lett a végeredmény.

Kíváncsi vagy, melyikbe tartozol? Teszteld magad!

Talán meglepődsz azon, mi jött ki, de akár megerősítést is kaphatsz arról, hogy amit éreztél, az valóban úgy van.

Tipp az osztályodnak, baráti társaságodnak:

Szervezzetek meg egy csapatépítő játékot, amiben a teszt eredményei, vagy a saját érzéseitek alapján álljatok fel színek szerint (vagy viseljetek olyan árnyalatú ruhát), és beszélgessetek erről a felállásról. Ezt önállóan, de akár egy osztályfőnöki óra keretében is megtehetitek. Nagyon érdekes, és építő jellegű lehet tisztán látni a saját, és társaid közösségben elfoglalt helyét, és akár konfliktuskezelés szempontjából is fontos lehet egy effajta gyakorlat.

Szakmai háttér: Sárga Noémi, pszichológus

icon

kapcsolódó cikkek

önismeret

Uspace.hu logo
Emmi logo