Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Középpontban egy veszendő érték: a tisztelet

Középpontban egy veszendő érték: a tisztelet

A mások iránti tisztelet életünk egyik alapvető értéke (kellene, hogy legyen), és nemcsak azért, mert fontos kifejezni saját világunk szereplői iránt a megbecsülést, hanem azért, mert ez lenne az egészséges kapcsolatok alapja is.

Az ember gyerek- és fiatalkorában gyakran hallja a szüleitől és más felnőttektől a következőket:

„Légy tiszteletteljes!” „Viselkedj alázatosan!” „Beszélj szépen a nagyszüleiddel!” „Becsüld meg a tanáraidat!”
„Ne feleselj az apáddal!” „Tekints elismeréssel édesanyádra”!

De, vajon tudod, hogy mindez miért fontos mások és önmagad szempontjából? Hogy pontosan mit jelent a tisztelet, és miért alapvető eleme az emberi kapcsolatoknak?

Természetes vagy tanulni kell?

Mindenekelőtt tisztázzuk a tisztelet fogalmát! Ez valójában az egyik erkölcsi érték, ami feltétele a harmonikus emberi viszonyoknak és a társadalmi működésnek, együttélésnek. Emellett egy érzés is, ami együtt jár a másik megbecsülésével, elismerésével, a rá irányuló figyelemmel. A tisztelet jelen lehet eredendően, mindenféle feltétel nélkül, és létrejöhet úgy is, hogy megismered, megérted embertársadat, ezáltal értékelni tudod azt, aki ő, akár attól függetlenül, hogy mit ért el az életben. A tisztelet kétirányú dolog, és ha kölcsönös, az nemcsak az adott kapcsolatot teheti erősebbé, de a viszonzásnak köszönhetően egy életre elmélyítheti két ember kötelékét. Ha alapvetően szépen viszonyulsz az emberekhez, jobban érezheted magad, és olyan példát mutathatsz, amivel talán másokat is tiszteletteljes viselkedésre buzdítasz.

Tiszteljem, mert idős(ebb)?

A szépkorúak, a szüleid és tanáraid korosztálya egy nálad már többet megélt, tapasztaltabb generáció, akik számtalan olyan ismerettel rendelkeznek (tanult, vagy átélt élmények alapján), amikkel te még nem. Ebből kifolyólag, sokat taníthatnak neked, a tiszteletet pedig önmagában azért is megérdemlik, mert ők már keresztülmentek azokon az életeseményeken és korszakokon, amik még előtted állnak.

Respekt a párkapcsolatokban

A szerelmi kapcsolódásokban épp annyira ott a helye a tiszteletnek, mint a családodban, az iskolában és a baráti körödben. Sőt, ez az egyik legfontosabb tényezője annak, hogy jól működjenek köztetek a dolgok a választottaddal, és hosszú távon is egy párt alkothassatok. Ezt a kérdést egyáltalán nem kell túlbonyolítani, egyszerűen tiszteld a kedvesed azért, mert…

  • szereted őt

  • melletted van, és számíthatsz rá

  • gyönyörűnek, vonzónak, csodásnak találod

  • te őt, ő pedig téged választott

  • valami olyat csinál, ami különleges (kiemelkedően tanul, komoly sporteredményei vannak, sikereket ért el a hobbijában, gondoskodik a nagymamájáról azzal, hogy minden héten meglátogatja és beszélget vele, hogy ne érezze magát egyedül, és még sorolhatnánk).

Elismeréssel önmagad felé (is)

Talán furcsán hangzik, de sok szempontból elengedhetetlen, hogy a saját személyedet is tudd tisztelni. Hogy miért? Mert, ha tiszteled és becsülöd magad, elismeréssel tekintesz arra, aki vagy, az az egész életedet, a döntéseidet, a kapcsolataidat is befolyásolni fogja (például jobban ki tudsz majd magadért állni, és nem fogod hagyni, hogy mások kihasználjanak).

A tisztelet egy univerzális eszköz, és még csak nem is kell egy nyelvet beszélni hozzá. Gyakorold hát embertársaid irányába, és figyeld meg, hogyan változik, hogyan lesz jobbá a közérzeted, lelkiállapotod, és akár önmagaddal való viszonyod.

A témához kapcsolódóan hallgasd meg a Uspace legújabb podcastjét, ahol kortársaid beszélgetnek a tisztelet kérdésköréről. Kattints a Uspace Tv csatornájára! <<

icon

kapcsolódó cikkek

viselkedés

Uspace.hu logo
Emmi logo