Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

7 +1 érdekesség a balkezességről

 7 +1 érdekesség a balkezességről

Augusztus 13. a Balkezesek Nemzetközi Világnapja, amit 1976 óta tartanak számon jeles napként, célja pedig küzdeni a balkezesek elnyomottsága ellen. Ennek apropóján gyűjtöttünk össze érdekes információkat a balkezességről.

A legtöbb ember a világon a jobb kezét használja elsődlegesen íráshoz, evéshez, fogmosáshoz, sportoláskor, hangszeres játék és egyéb tevékenységek kapcsán, egyre több azonban a balkéz-dominancia. Egy 2009-es kutatás szerint Hollandiában, az Egyesült Államokban és Kanadában a legmagasabb a balkezesek száma, a lakosság mintegy 13%-át érinti, míg Indiában, Japánban és Kínában a legalacsonyabb az arány, 5% körüli, utóbbi esetén ennél is kevesebb.

És akkor most jöjjenek a további érdekességek:

A balkezesség nem egy szokás, többnyire biológiai okai vannak annak, ha valaki ezt az oldalát részesíti előnyben a jobb helyett. Mindez a jobb agyfélteke uralkodó működésével áll összefüggésben, ezért is jellemző sok művészre a balkezesség.

A statisztikák szerint a populáció 10-15%-a balkezes, ami a magyar népességre vonatkoztatva nagyjából 1 millió embert jelent.

A jobb- és balkezességnek vannak fokozatai, senki sem egyformán ilyen vagy olyan. Van, aki teljes mértékben jobbkezes/balkezes, van, aki enyhén jobbkezes/balkezes, és körülbelül 1% a kétkezes, vagyis aki mindegyik kezével azonos mértékben képes különféle tevékenységeket elvégezni (például írni). A besorolás Varju Beáta grafológusnak köszönhető.

Egy angol kutatás szerint, ami leginkább statisztikai és nem genetikai eredményekre támaszkodik, lehet összefüggés a szülők és a gyerekek balkezessége között. Ez számokban azt jelenti, hogy két balkezes személynek 25% eséllyel születik szintén balkezes gyermeke. Ha a nő balkezes, akkor 22%, ha pedig a férfi, akkor 17% a valószínűség erre. Jobbkezes szülők esetében 9% a lehetőség.

article image

A 20. század közepéig büntetéssel sújtották az iskolákban a balkezességet, és nemcsak a tanárok, de nagyon gyakran a szülők is erőszakkal léptek fel a gyerekek bal kézzel írása ellen. A leggyakoribb „megoldás” ekkoriban a balkezesség ellen az átszoktatás volt, ami egyébként súlyos idegrendszeri következményekkel is járhat. Ma már szerencsére más a helyzet, és bár sok helyen sajnos még mindig megbélyegzik a balkezeseket és hiába tiltott, mégis létezik az átszoktatási gyakorlat, sokkal nagyobb az elfogadás, mint a múltban.

Tudtad, hogy rengeteg ismert ember balkezes a világon? Mindenkit felsorolni lehetetlenség volna, de azért álljon itt pár híresség, színészek, művészek, tudósok, a teljesség igénye nélkül: Julia Roberts, Keanu Reeves, Robert de Niro, Bruce Willis, Paul McCartney, Jimi Hendrix, Vilmos herceg, Mahatma Gandhi, Franz Kaffka, Mark Twain, Wolfgang Amadeus Mozart, Albert Einstein, Marie Curie, Leonardo Da Vinci, Pablo Picasso. És hogy hazai neveket is említsünk: Petőfi Sándor, Puskás Ferenc (aki bal lábas is volt egyben), Bródy János, Földes László Hobo.

Mit csinál másképp egy balkezes?

Sok olyan gyakorlat van, ami kellemetlenséget, vagy akár megmosolyogtató pillanatokat okozhat azoknak, akik balkezes környezetében vannak. Például, hogy másik oldalról adnak puszik, másik kézzel fognak kezet, és étkeznek, utóbbi esetén össze is koccanhat a kezük a mellettük ülő jobbkezessel. Előfordulhat, hogy másképp zajlik az öltözködés náluk (például másik irányból veszik fel a kabátot, inget, kapcsolják be az övet), vagy a jobbkezeseknek ellentétes irányból szeletelik a zöldséget, teregetnek, festik ki a lakást.

Ma már számtalan eszközből létezik balkezes verzió, hogy megkönnyítse a mindennapokat, és a balkezeseknek is kényelmesen „kézre essen” az adott használati tárgy. Ilyen például a balkezes olló, tollak, ceruzák és számtalan egyéb írószer, számítógépes egér, gitár és más hangszerek, illetve különféle konyhai eszközök is (kávékiöntő, vízforraló, kés).

Ha még több információt szeretnél begyűjteni a balkezességről, nézd meg ezt a videót is, amiben a Magyarországi Balkezesek Egyesületének elnöke mesél, aki maga is balkezes: IDE KATTINTS !

Felhasznált források: balkezeseszkozok.hu, balkezesek.hu

icon

kapcsolódó cikkek

egészség

Uspace.hu logo
Emmi logo