Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Egyem vagy ne? - A chili paprika és a csípősség nyomában

Egyem vagy ne? - A chili paprika és a csípősség nyomában

Szereted a chilit, gyakran fogyasztod, jobban bírod, mint a szüleid vagy a barátaid, esetleg egy-két internetes kihívás is felkeltette már az érdeklődésed? Vagy épp ellenkezőleg: ódzkodsz tőle, és a világért sem kóstolnád meg? Akárhova is tartozz, fontos kérdés, hogy mennyit tudsz az erős paprikákról, és azok egészségügyi hatásairól.

Miért csípős bármi is?

A fűszerek csípősségéért különféle anyagok felelősek, a borsnál például a piperin, a tormánál, vaszabinál és mustárnál a színigrin, de a legismertebb talán a kapszaicin, ami a chili paprika természetes anyaga. A csípős ételek során tapasztalt égő érzést tehát gyakran ez okozza.

Tudtad?
A hiedelem szerint a különféle paprikák legcsípősebb része a magokban, illetve a csuma felé haladva található, ám a valóság az, hogy az erősségért felelős kapszaicin a húsában található. Külön érdekesség, hogy a csípősség azt a célt szolgálta eredetileg, hogy megvédje a növényt a kártevőkkel szemben. Egy paprika csípőssége attól is függ, hogy milyen a hőmérséklet, és mennyi nap éri a növekedése során, mert ennek hatására a benne található anyagok át tudnak alakulni. Ezért is fordulhat elő, hogy egy elvileg nem csípősként megvásárolt paprikáról otthon derül ki, hogy bizonyos mértékben erős.

Egészséges vagy sem?

„Nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a csípős ételek egészségesek vagy éppen egészségtelenek, hiszen a nagyon szélsőséges dolgok sosem jók, tehát itt is a mértékletesség elvét érdemes követni - javasolja Sárga Diána dietetikus. - Lehet szeretni és fogyasztani a csípős fogásokat, és teljesen rendben van, ha valaki fiatalként kedveli ezeket, de az is, ha egyáltalán nem tudja megenni őket. A chili egészségre gyakorolt hatása máig vitatott, de amit tudunk, és ki lehet emelni a téma kapcsán, az az, hogy meglévő gyomor- és bélrendszeri problémákkal (reflux, epegondok, Chron- vagy irritábilis bél szindróma stb.) jobb elkerülni. A kutatások szerint, ha rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztod, azzal megnövelheted a nyelőcső és a gyomor kóros elváltozásainak (például fekélyek) és megbetegedéseinek a kialakulását. Azt is fontos tudni, hogy a csípős ételek hatására fokozott lesz a nyáltermelés, és mivel a gyomorban vérbőség alakul ki, megnő az anyagcsere sebessége, ami előidézhet gyomorgörcsöket, gyomorfájdalmat is.”

Sárga Diána, dietetikus
Sárga Diána, dietetikus

Tudtad?
Létezik egy ún. Scoville-skála, ami a paprikafajták csípősségének mértékét határozza meg, a rangsorolás pedig a 20. században élő, és gyógyszerészként tevékenykedő amerikai Wilbur Lincoln Scoville nevéhez köthető. A férfi a különböző paprikák csípősségét vizsgálta (ha érdekel, pontosan milyen módszerrel, kattints ide), tesztjeinek köszönhetően pedig megszületett az a skála, ami 0 és 16 000 000 között értékeli a csípősséget.

Scoville-értékek, forrás: chillermanufaktura.hu
Scoville-értékek, forrás: chillermanufaktura.hu

A csípős étel kihívások veszélyei

A szakértő kiemelte, hogy alapvetően nem lesz maradandó hatása, ha egyszeri alkalommal belemész valamilyen chilis kihívásba, a lehetséges azonnali kellemetlenségeket azonban nem árt mérlegelni, mielőtt igent mondasz egy efféle megmérettetésre.

„Különösen azoknál, akik nem szoktat csípőset enni, vagyis a szervezet egyáltalán nincs hozzászokva az összetevőhöz, a hirtelen és nagy mennyiségben elfogyasztott chili bélirritációt, kiütést, émelygést és hányást, hasmenést is okozhat - figyelmeztet a szakértő. - Ez leginkább abból adódik, hogy a nyelőcsőben, a bélrendszerben és a nyelvben található fájdalom receptor bekapcsol, ha kapszaicinnal találkozik, és kellemetlen tüneteket idéz elő. Ahogyan halad lefelé a falat, úgy lesz a hatás elhúzódó: először csak a szájban, majd a torokban, aztán a gyomorban, végül a bélben, hasmenés formájában generál problémát, ehhez azonban tényleg nagy mennyiséget kell megenni. Az erős dolgok fogyasztása izzadást is okoz, hiszen a csípősség hatására szervezetünk hőt kezd termelni, és izzadással igyekszik lehűteni a testet.

A kihívásoknak gyakran nem is maga a próbatétel vagy versengés a lényege, hanem, hogy bizonyítani lehessen a bátorságot, rátermettséget, adott esetben férfiasságot. Érdemes belegondolni abba, ha foglalkoztatnak az ilyen dolgok, hogy mi a valódi mozgatórugója ennek az egésznek számodra? Szeretnél népszerűbb lenni? Jobban a társaság középpontjába kerüli? Elfogadásra, szeretetre vágysz? Tetszene, ha pozitív értelemben összesúgnának a hátad mögött, amikor végigmész az iskola folyosóján? Nos, ezeket őrült, és az egészségedet veszélyeztető kihívások nélkül is elérheted. Hallgass inkább a józan eszedre, és kíméld meg a tested a hirtelen sokktól, amit egy esetleges chili challenge okozhat.

Fotó: Pexels, Laker
Fotó: Pexels, Laker

Tudtad?

A csípősség nem íz, hanem érzet, érzés, amit vízzel nem lehet kioltani. Ha nagyon éget a chili, valamilyen tejtermék (tej, joghurt, tejföl) használ csak az enyhítésre, az ezekben lévő zsírok és fehérjék ugyanis lekötik a kapszaicint, ezzel semlegesítve az erős ízt.

Fájdalom/csillapítás

Minél gyakrabban eszel csípős ételeket, annál jobban hozzászokik a szervezeted, és egyre kevésbé érzed erősnek az adott fogást, ami jó dolog, viszont fennáll a veszélye annak, hogy folyamatosan emelni akarod a „tétet”, hogy ugyanazt a hatást érd el. Lényeges információ az is, hogy a csípős ételek fogyasztásakor endorfin termelődik a szervezetedben, (a köznyelvben „boldogsághormonnak” is szokták nevezni), ami képes csillapítani a kapszaicin hatására kialakult fájdalmat. Ezért a kettős hatásért (fájdalom és csillapítás) kedvelik sokan ezeket az ételeket.

„A legjobb, ha maradsz az arany középúton, és nem mész el a végletekig, így kiélvezheted a csípős ételek jótékony hatásait, hiszen egyes kutatások szerint a chili papirkában található anyagok kis mennyiségben védhetnek a fertőzések ellen, csökkenthetik a vérnyomást, valamint a szív- és érrendszeri tüneteket” - teszi hozzá zárógondolatként a dietetikus.

Szerző:Légrádi Júlia
Szakmai háttér:Sárga Diána, dietetikus, táplálkozástudományi szakember
icon

kapcsolódó cikkek

étkezés

Uspace.hu logo
Emmi logo