Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Laktózintolerancia – amikor te és a tej nem egyeztek

Laktózintolerancia – amikor te és a tej nem egyeztek

Fáj a hasad? Fel vagy puffadva körülbelül 1 órával azután hogy tejet ittál vagy tejterméket ettél? Ne ess pánikba! A világon meghaladja a 65%-ot a laktózintoleranciában szenvedők száma, vagyis nagyon sok ember küzd ezzel a mindennapok során. Lehet, hogy Te is közéjük tartozol, de ma már ez egy olyan betegség amivel nem nehéz együtt élni.

MI IS AZ A LAKTÓZINTOLERANCIA?

Ha laktózintoleranciád van, akkor a szervezeted nem képes teljes mértékben megemészteni a tejben található tejcukrot (laktózt). Ennek eredményeként tejtermékek fogyasztása után gyakran jelentkezhet hasmenés, felfúvódás, fokozott gáztermelődés. Ezek a tünetek, habár rendkívül kellemetlenek, nem életveszélyesek.

A laktózérzékenységet általában a test laktázhiánya okozza (a tejcukor lebontásáért felelős enzim).

TÜNETEK

A laktózintolerancia tünetei általában 1-2 órával a laktóztartalmú étel elfogyasztása után jelentkeznek. A leggyakoribb tünetek a következők:

hasmenés;

émelygés, esetleg hányás;

hasi fájdalom;

felfúvódás;

fokozott gáztermelődés.

OKOK

A laktózintolerancia akkor alakul ki, amikor a vékonybél nem termel elég enzimet (laktázt) a tejcukor (laktóz) lebontásához.

Normális esetben a laktáz két egyszerű cukorra bontja le a tejcukrot – glükózra és galaktózra -, melyek felszívódnak a bélfalban.

Ha azonban laktázhiányban szenvedsz, akkor a laktóz lebontatlan állapotban továbbhalad a vastagbélbe. Itt a vastagbél baktériumai interakcióba lépnek a fel nem szívódott tejcukorral, és ez okozza az emésztőrendszeri tüneteket.

DIAGNÓZIS

Ha gyakran tapasztalod a fenti tüneteket tejtermékek elfogyasztása után, érdemes konzultálnod a háziorvosoddal! Ő elküldhet további kivizsgálásokra, melyek segíthetnek felállítani a diagnózist az alábbi tesztekkel:

LAKTÓZTOLERANCIA TESZT

Ez a vizsgálat a tested reakcióját elemzi ki egy magas laktóztartalmú folyadék elfogyasztását követően. Két órával az ital elfogyasztása után vért vesznek tőled, hogy megvizsgálják a véred glükóztartalmát. Ha a vér glükózszintje nem emelkedett meg, az azt jelenti, hogy a tested nem megfelelően dolgozza fel a korábban bevitt laktóztartalmú folyadékot.

HIDROGÉNKILÉGZÉSI TESZT

Az éhgyomri vizsgálat egy laktóztartalmú tesztital fogyasztását követően, többszöri méréssel történik. Az emésztetlen laktóz a vastagbélben hidrogént is fejleszt, ami a véráramba és a lélegzetbe is bekerül. Magasabb értékek esetén valószínűsíthető a laktózintolerancia.

GYÓGYMÓD

Sajnos jelenleg még nem létezik végleges gyógymód a laktózintoleranciára, ám néhány jó tanácsot szem előtt tartva elkerülhetjük a laktóz okozta kellemetlen tüneteket:

  1. Ha fogyasztasz is tejtermékeket, mindig csak kis mennyiségben tedd!

  2. Fogyassz laktózmentes tejtermékeket! A laktózmentes termékek is tartalmaznak laktózt, de egyúttal a lebontásához szükséges laktáz enzim is benne van. Ez a tejcukrot majdnem teljesen lebontja, így a laktózmentesként jelölt termékekben csak nagyon minimálisan marad laktóz, de ez olyan mennyiség, amely általában nem okoz tüneteket az arra érzékenyeknél.

  3. Fogyassz tejtermékeket laktáz tabletta kíséretében! Laktáz tabletták bármelyik gyógyszertárban beszerezhetőek. Egy tablettában lévő laktáz enzim átlagosan 10 g tejcukrot (laktózt) képes lebontani, amely hozzávetőleg 2 dl tehéntejnek felel meg.

icon

kapcsolódó cikkek

étkezés

Uspace.hu logo
Emmi logo