Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Mi történik egy allergiavizsgálaton?

Mi történik egy allergiavizsgálaton?

Gyanítod, hogy allergiás vagy valamire, de félsz a vizsgálattól? Most megmutatjuk, hogy mire számíthatsz.

A diagnózis felállításához az orvos először is:

Részletesen kikérdez a tüneteidről.

Megvizsgál.

Megkér, hogy írj naplót a tüneteidről, különös tekintettel azok lehetséges kiváltó okára.

Ha ételallergia gyanúja áll fenn, akkor valószínűleg:

Kérni fogja, hogy írj naplót az étkezési szokásaidról: mikor, mit és mennyit eszel, és milyen tüneteket tapasztalsz étkezés után.

Megkérdezi, hogy elhagytál-e bizonyos élelmiszereket a megfigyelt időszak alatt.

Az orvosod javasolhatja a következő teszteket is:

(Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a tesztek könnyen adhatnak álpozitív vagy álnegatív eredményeket!)

IN VIVO TESZTEK

In vivo allergiatesztnek nevezzük azokat az allergiavizsgálatokat, amikor az allergén hatását az emberben magában nézzük.

Prick teszt (más néven alkaros bőrteszt) – ezzel tesztelhetők a hisztamint felszabadító, döntően a légúti és emésztőrendszeri panaszokat okozó allergének. Ne aggódj, a bőrödön szúnyogcsípéshez hasonló tünetek alakulnak ki, és az egészre csak 15 percet kell várnod.

Epicután teszt (hátra ragasztós bőrteszt) – ezzel tesztelhetők a limfociták aktiválásán keresztül ható allergének, mint pl. a fémek, fogászati anyagok, ételadalékok, kozmetikai anyagok. Ez a prick tesztnél hosszabb ideig tart, hiszen akár egy hetet is igénybe vehet, viszont a hátadra ragasztják fel, amely nem olyan látványos, és nem zavar a mozgásban.

Provokációs tesztek: Légúti provokációs teszt – asztmánál, táplálék provokációs teszt, gyógyszer provokációs teszt. A tesztek során egy adott anyagot adnak be a betegnek, majd megfigyelik, hogy kiváltott-e allergiás reakciót. Többféleképpen történik a vizsgálat, ételallergia során, ha például földimogyoró allergia gyanúja merült fel, szájon át adják be, ez lehet akár kapszula formájában is. Asztmavizsgálat során, aeroszollal adják be az allergént. Viszont egyik sem fájdalmas vizsgálat, ezért ne félj előtte, mindez érted van, hogy a későbbiekben tudj védekezni az allergiád ellen.

IN VITRO TESZTEK

In vitro tesztnek nevezzük azokat az allergiavizsgálatokat, amikor az emberi szervezetből kinyert szöveten, laboratóriumi körülmények között végeznek vizsgálatokat.

Ez már biztosan megijeszt, hiszen nem minden nap adsz vért, de gondolj arra, hogy ezután biztosan ki tudják szűrni a szakemberek, hogy mire vagy allergiás. Végy egy nagy levegőt a vizsgálat előtt, és csukd be a szemed, gondolj valami vidámra, hogy eltereld a figyelmedet.

Vérből IgE meghatározás – döntően légúti, étkezési allergénekhez használják, de a rovarcsípés-allergia is tesztelhető vele.

Limfocita transzformációs teszt – azt nézik, hogy a limfociták hogyan reagálnak, ha a kérdéses allergénnel találkoznak (többek között gyógyszerekhez, fémekhez lehet használni).

Vérből IgG meghatározás – bizonyos immunmodulált (elsősorban ételek okozta) intoleranciák allergiavizsgálata.

Multiplex allergia teszt – egy panelen több száz allergén vizsgálata történik egyszerre.

Most, hogy már tisztában vagy mi várhat rád, már is felkészülten tudsz megjelenni a vizsgálat előtt. Ne aggódj, nem műtéten fognak végrehajtani rajtad, de ahhoz, hogy biztosan tudják az orvosok mire vagy allergiás, ezek a vizsgálatok elkerülhetetlenek. Gondolj arra, hogy mindezt magadért teszed, és hidd el hamar túl leszel rajta, ha pozitívan, és felkészülten mész oda.

icon

kapcsolódó cikkek

egészség

Uspace.hu logo
Emmi logo