Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Állandóan veszekednek a szüleim, mit tehetnék?

Állandóan veszekednek a szüleim, mit tehetnék?

A veszekedés, vitatkozás, összekülönbözés a kapcsolatok szerves része, hiszen ez egyrészt lehet egy építő kommunikációs mód, másrészt általa nemcsak a negatív gondolatokat és érzéseket adhatják ki a felek, hanem fejlődhetnek is.

A problémás kérdésekre néha konfrontálódással tudnak pontot tenni az emberek, és ez nem is baj, addig, ameddig ez a dolog alkalomszerű, építi őket és a kapcsolatukat, nem pedig ellenkezőleg. Ha azt tapasztalod otthon, hogy a szüleid folyton harcban állnak, szinte minden nap végig kell hallgatnod a szobádból a konfliktusaikat, az már nem biztos, hogy egy természetes jelenség kettejük között. Azon túl, hogy nagyobb gondot, elakadást jelezhet az állandó veszekedés, téged is megijeszthet.

Miért romlott el minden?

Pánikhangulatot idéz elő nálad ez a helyzet, mert korábban nem tapasztaltál ilyet apukád és anyukád részéről? Fontos megértened, hogy a kapcsolatok idővel változhatnak, ennek pedig része kevesebb vagy több konfliktus, ami számtalan ok miatt felbukkanhat a házasságokban.

Miattam veszekednek?

Miért lenne így? Még ha veszekednek is azokban a témákban, amik téged érintenek (továbbtanulás, iskolai jegyek, a szokásaid, a barátaid), az csak azért van, mert mindennél jobb életet képzeltek el neked a szüleid. A legtöbb esetben azonban más jellegű dolgok miatt veszekedhetnek. Talán az ő személyiségük formálódott, és már nem úgy tekintenek egymásra, mint korábban, de előfordulhat (és elő is fordul gyakran), hogy munkahelyi, lakhatási, anyagi, vagy egyéb családi gondok miatt szólalkoznak össze a szüleid nap, mint nap. Ahhoz, hogy megértsd, mi történik, rájöjj, hogy mi okozza a valódi problémát, jó, ha egy kicsit megfigyeled őket, és emellett beszélgetsz velük.

Bele kellene folynom a dolgukba?

Nem biztos, hogy jó ötlet egy hatalmas vita közepén odaállni a szüleid közé, és hasonlóan haragos hangnemben jelezni, hogy ez nem jó út. Valószínűleg ez a módszer is hatásos lenne, de jobb, ha nyugodtabb pillanatokban jelzed külön-külön a szüleid felé, hogy zavar téged a folyamatos feszültség. Kérdezz rá az okokra apukádnál reggel, amikor iskolába visz, vagy délután, amikor az edzésről hazahoz, de bekopogtathatsz hozzá estefelé is a dolgozószobájába (ha van ilyen), vagy elhívhatod hétvégén egy közös sétára, edzésre, elmehettek együtt kirándulni is. Édesanyáddal szintén beszélgethetsz lopott percekben, mondjuk, amikor főz a konyhában, hazafelé az iskolából (ha ő hoz el), kimehettek együtt kutyát sétáltatni, és besegíthetsz az esti mosogatásba is. A lényeg, hogy találj egy olyan időpontot és helyet, amikor zavartalanul és őszintén felteheted nekik a kérdést: miért veszekedtek folyton? Ezen kívül elmondhatod nekik, hogy téged ez az egész megrémiszt, és felhívhatod arra is a figyelmüket, hogy mindannak, ami történik, még ha nem is veszik észre (fül)tanúja vagy.

Veszekedésre veszekedés a válasz?

Ha úgy reagálsz erre az egész helyzetre, hogy dacból te is folyton veszekedni kezdesz a szüleiddel, az nem egy okos megoldás. Egyrészt nem célravezető magával a problémával reagálni egy problémára, másrészt ez nem egy hosszútávon fenntartható módszer. Válaszd inkább a fenti tanácsok egyikét, és igyekezzetek kommunikációval, együttes összefogással, és a jövőbe való tekintéssel túljutni a nehézségeken.

Kérhetek külső segítséget?

Egy bizonyos szinten mindenképpen. Megeshet, hogy olyan méreteket öltenek az otthoni összezördülések, hogy elfogynak az eszközeid, és az is lehet, hogy felmerül a szüleid között a válás lehetősége egy olyan ponton, amikor már nem tudnak túljutni a vitákon. Ha ez megtörténik, és főleg, ha ez az egész megnehezíti a mindennapjaidat érzelmi és mentális szempontból is, beszélj valakivel, a nagyszüleiddel, más rokonokkal, iskolapszichológussal (ha van), akár az osztályfőnököddel. Nem kell szégyellned, hogy ez történik a családodban, hiszen ezen sokan átesnek, segítséggel viszont hamarabb megoldásra lelhettek.

icon

kapcsolódó cikkek

család

Uspace.hu logo
Emmi logo