Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Górcső alatt a nagytestvér szerep

Górcső alatt a nagytestvér szerep

Elsőszülöttnek lenni egy családban, viselni a „nagy” jelzőt, példaként látszani a kisebbek előtt bizony nem könnyű, sőt, sokszor felelősségteljes dolog, főleg, ha a szülők is kiemelt szerepbe helyezik legidősebb gyermeküket.

Akár elsőként érkeztél a családodba, akár középsőnek vagy a legkisebbnek, érdemes továbbolvasnod, hogy egy kicsit jobban megértsd a nagytestvérség jelenségét. Érdemes tudni, és belegondolni abba, hogy ez gyakorlatilag egy megváltozott szerep, mivel bizonyos ideig az idősebb testvér egyedüli gyerek volt, majd az egy vagy több kicsi érkezése új dinamikákat és változásokat hozott a famíliába, mindenféle szépségekkel és nehézségekkel karöltve.

Önállóság a láthatáron

Nagytestvérnek lenni, az elsőnek a sorban már nevében is egy függetlenebb, szabadabb, önállóbb funkciót feltételez, ráadásul hiába irányult rád még egykeként a szüleid szinte minden figyelme, egyes dolgokban úttörőnek kellett lenned, és sok esetben egyedül kellett boldogulnod. Ennek köszönhetően biztosan van benned némi autonómia, ami az idő múlásával csak még inkább erősödik. Mindezt a szülők is támogató hozzáállással nyugtázhatják, és talán pont az önállóságod erősítése érdekében bíznak rád otthoni teendőket, és akár a testvéreiddel kapcsolatos feladatokat is megoszthatják veled.

Minden nagytestvér minta

Lehet, hogy tetszik, lehet, hogy nem, de a kisebb testvér(ei)d előtt örök életedben példa leszel. Ő vagy ők mindig fel fognak rád nézni, szüntelenül te leszel neki, nekik az a minta, amit szerencsés esetben és kisebb-nagyobb részben követni szeretne, szeretnének. Ez nagyon szép dolog, és jó érzés is lehet neked, ugyanakkor talán felelősség is, hiszen nem mindegy, mit látnak belőled a család legkisebb tagjai. Erre azonban nem kell rágörcsölnöd, kövesd mindig a belső iránytűdet és légy önmagad. Ezzel adhatod nekik a legtöbbet.

Saját szerep és útmutatás

Egy családban minden tagnak megvan a maga szerepe, mindenki ellát bizonyos funkciókat, még ha ez így furcsán is hangzik. Egy rendszer részei vagytok, amiben különféle működésmódok alakultak ki, aminek idősebb testvérként te egy nagyon is fontos láncszeme vagy. A kisebb testvére(i)d születésével például automatikusan megkaptad a „nagytesó” jelzőt, ami adott egyfajta titulust neked. Az is elképzelhető, hogy a szüleiddel létrehoztatok egy olyan szisztémát, amiben konkrét dolgok felelősévé tettek meg, így az évek során talán te is belevonódtál a kisöcséd vagy kishúgod cseperedésének folyamatába.

Ha néha nyomaszt, hogy a pici vagy picik jobban a középpontban vannak, mint te, fordítsd meg a dolgot, és gondolj egy kicsit másképp a helyzetre! Idézd fel például, milyen volt, amikor először tekintetted meg a kistesó(i)dat, vagy, hogy mi az, amit az évek során te tanítottál meg neki(k). Virágot, házat rajzolni, kézzel számolni, kacsintani, fütyülni, cipőt kötni, fogat mosni, fésülködni, kakaót készíteni? Kaptál mindezekből mulatságos, szeretetteljes közös pillanatokat? Ezekből is táplálkozhatsz.

Mit tegyek, ha most érkezik a tesó?

Először is, ne aggódd túl magad! Teljesen természetes érzés, ha féltékenységet élsz meg azzal kapcsolatban, hogy új testvéred érkezik. Amíg csak egyedül voltál, te kaptad a legtöbb figyelmet, a szüleid veled töltötték minden létező szabadidejüket, ám testvérrel vagy testvérekkel ez megváltozik, és már sosem lesz ugyanaz. Ettől függetlenül nem kell elkeseredned, ezzel az eseménnyel, és persze az új szereppel nagyon fontos megbékélni, amiben segíthet, ha sokat beszélgetsz az anyukáddal és apukáddal, és megosztod velük a félelmeidet. Fontos megérteni, hogy attól, hogy kisbaba érkezik a családba, és megváltoznak némiképp a viszonyok, még nem leszel kevésbé fontos a szüleidnek, és nem fognak kisebb mértékben szeretni, még ha ezentúl meg is kell osztaniuk az idejüket és figyelmüket közöttetek.

Neked is jár a „teidő”

Ha azt veszed észre, hogy a szüleid kevesebb időt töltenek veled, mert a kisebb testvérek több felügyeletet és odafigyelést igényelnek, amire úgy érzed, neked is szükséged lenne, akkor jelezd ezt feléjük! Kérd meg az édesanyádat és az édesapádat, akár külön-külön, hogy jelöljenek ki néhány órát a hetükből, amikor veled csinálnak közös programot. Megértik majd, sőt, hihetetlenül jól fog nekik esni, ha azzal állsz eléjük, hogy szeretnél több időt tölteni velük.

Ehhez korábbi írásainkból, a Fókuszban az apa-fiú programok, és az Apának mindig van ideje című cikkeinkből is meríthetsz.

Ha még jobban elmerülnél a születési sorrend hatásának témakörében nézd meg EZT A VIDEÓT is.

icon

kapcsolódó cikkek

család

Uspace.hu logo
Emmi logo