Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

5+1 tévhit a méregtelenítésről

5+1 tévhit a méregtelenítésről

Divatos kifejezés, a nyárra való készülés kötelező eleme vagy hiedelmekkel tarkított egészségre ható eszköz? A méregtelenítés valahol mindegyik, de közben egyik sem. Nem azt jelenti, hogy külső módszerekkel kitisztítod a testedet, hanem azt, hogy támogatod a méregtelenítő szerveid munkáját azzal, hogy a felgyülemlett salakanyagoktól megpróbálsz megszabadulni. Ezzel máris lerántottuk a leplet egy tévhitről, nézzük a többit is!

1. Időnként mindenkinek szüksége van a méregtelenítésre

Ez a kijelentés alapvetően azért nem helytálló, mert a testünkben található méregtelenítő szervek, a máj, a vese, a bélrendszer, a tüdő és a bőr (igen, ezek is azok!) minden egyes nap ellátják a feladatukat, vagyis elvégzik a méregtelenítő munkát. Ennek persze van pár feltétele: ha kiegyensúlyozott a táplálkozásod, elég folyadékot fogyasztasz, mozogsz, és nincsenek káros szokásaid (dohányzás, alkohol és gyógyszer gyakori fogyasztása), akkor egyáltalán nem lesz szükséged arra, hogy külön méregtelenítő napokat tarts.

2. A méregtelenítés egészséges dolog

A méregtelenítés, ha nem jól alkalmazzák, nagyobb károkat okozhat, mint amennyi pozitívumot hozhat, és ez azért is igaz, mert nem mindenkinek egyformán működik a szervezete. Ami valakire jó hatással van, a másikra nem biztos, hiszen eltérő módon működünk. Előfordulhat például, hogy neked jobban méregtelenít a szervezeted, és nincs szükséged szigorú megvonásokra, míg másnak előnyére válhat, ha tart néhány húsmentes napot, időszakosan elkerüli a szénhidrátot vagy cukrot, és több zöldséget vagy gyümölcsöt eszik. Visszatérve az egészségre: idős személyek, tartós betegséggel küzdők, inzulinnal kezelt betegek, és a gyerekek jobb, ha kerülik a méregtelenítéseket.

3. A méregtelenítésbe egyik napról a másikra belevághatunk

Ha így tennél, nagyon kellemetlen panaszokat, és bizony rosszullétet kockáztatnál meg. Gondolj csak bele abba, hogy a szervezeted megszokott egyfajta életmódot, egy kiszámítható rendszert. Vajon hogyan reagálna, ha estéről reggelre egyszer csak megváltozna mindez? Esélyes, hogy az emésztő- és bélrendszered megzavarodna, felborulna bennük az egyensúly, és a májad, veséd sem tudná hirtelen, mi történik. Éppen ezért érdemes fokozatosan belevágni a méregtelenítésbe, és pár nappal előtte felkészíteni magad a változásra, mondjuk, azzal, hogy egyre könnyebb ételeket fogyasztasz, mint a párolt zöldségek, rizs, hal, levesek, gyümölcslevek. Ugyanezt pedig akkor is fontos lenne megtenni, amikor a méregtelenítésből visszatérsz a szokásos életmódodhoz.

4. A gyógy- és hashajtóteák hatékony méregtelenítők

A gyógyteák jó dolgok, de csak, ha tudatosan és mértékkel iszod őket, mert sajnos ezek is tudnak panaszokat okozni, ha indokolatlanul és nagy mennyiségben viszed be őket. A másik nagy halmaz a hashajtó teák világa, amiről sokan azt gondolják, akár naponta ihatják, hogy megfelelően kitisztuljon az emésztőrendszerük. Ezek rendszeres alkalmazásával azonban súlyos károkat lehet okozni, hiszen a hashajtók fontos ásványi anyagokat moshatnak ki, és a bélflórát, valamint a bélbolyhokat is tönkretehetik. Fontos tehát leszögezni, hogy semmilyen hashajtó vagy vizelethajtó készítmény nem sorolható a méregtelenítő eszközök közé.

5. Pár napos ételmegvonással elérhető a bikinialak

Tévedés azt hinni, hogy egy háromnapos léböjt elég a strandszezon bombaformájának eléréséhez, hiszen ha meg is szabadulsz pár kilótól ezzel a módszerrel (ami gyakran csak víz), semmi sem garantálja, hogy azok nem fognak azonnal visszakúszni rád, amint visszaállsz a normál étkezési szokásaidhoz. A jó alakot inkább másképp próbáld elérni: minden nap figyelj oda arra, mit eszel, igyál bőségesen cukormentes innivalót, mozogj, hogy ne csak vékony, hanem némiképp izmos is légy, és kerüld a káros szokásokat.

+1. A méregtelenítés csak a testre hat

Habár ez az egész folyamat elsősorban a méregtelenítő szervek tehermentesítéséről szól, és a testet teszi kicsit könnyebbé, hatással van a mentális és lelkiállapotra is. Az önmegtartóztatást ugyanis egyfajta kontrollként, azaz tudatos magatartásként is értelmezheted, amiben figyelsz a saját működésedre, és egyben a megvonás lelki hatásaira. Mindez egy jó önismereti út is lehet, amiben közelebb kerülhetsz a testedhez, az érzeteidhez, és azzal, hogy néhány napig nem terheled le magad a sok, talán egészségtelen és elnehezítő étellel, az elméd is tisztulhat, és másképp láthatsz bizonyos dolgokat.

icon

kapcsolódó cikkek

étkezés

Uspace.hu logo
Emmi logo