Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

A füleden jön már ki az „egészséges táplálkozás” fogalma? - Beszéljünk inkább a kiegyensúlyozottságról és a rendszerességről!

A füleden jön már ki az „egészséges táplálkozás” fogalma? -   Beszéljünk inkább a kiegyensúlyozottságról és a rendszerességről!

A szüleid, a tanáraid, a nagyszüleid, a tévés műsorok, de még az internetes reklámok is lépten-nyomon sulykolják beléd az egészséges táplálkozás fontosságát, miközben fogalmad sincs arról, miért is kellene egyfolytában zöldségeket ropogtatnod? Nos, a lényeg talán nem is a zöld színű rostforrásokon van…

A kiegyensúlyozottság nem csak a léleknek fontos

Kiegyensúlyozott, harmonikus, egyensúlyban van - manapság szinte mindenhonnan ezek a fogalmak ömlenek ránk, de többnyire a lelki egészség kapcsán. Ebben a rohanó, információáradattól nyüzsgő és teljesítményre összpontosító világban ez teljesen érthető, de nem ártana foglalkozni a mentális oldalon túl a testivel is.

Rendszeresség, mint a táplálkozási jólét kulcsa

Nem csak az nevezhető egészséges életvitelnek, amiben rengeteg zöldség, gyümölcs, tiszta folyadék, minőségi húsáru, valamint teljes kiőrlésű gabonák vesznek részt. Ezek nagyon fontos élelmiszerek, és valóban jó, ha a mindennapok részét képezik, de ugyanilyen fontos az is, hogy a táplálkozásodra a rendszeresség legyen jellemző. Mit is jelent ez? Például azt, hogy minden nap nagyjából azonos időben reggelizel, tízóraizol, ebédelsz, uzsonnázol és vacsorázol. Ha nem maradnak el heti több alkalommal a reggelik például azért, mert rohansz a nulladik órádra. Ha nem hagyod ki az ebédet keddenként és csütörtökönként, mert mondjuk, nem érsz oda a különórád miatt a menzára. Ha nem zárkózol a szobádba az esti vacsora idején arra hivatkozva, hogy nem vagy éhes. Bizonyára az vagy, csak éppen elvonja a figyelmedet a barátaiddal való csetelés, vagy a kedvenc sorozatod. A hangsúly persze nem azon van, hogy sokat egyél, hanem azon, hogy egyáltalán egyél, vagyis a szervezeted megszokjon egy rendszert, egy ütemet, amiből aztán - még ha viccesen is hangzik ez így ennél a témánál -, táplálkozni tudjon. A tested ugyanis csak akkor tud megfelelően működni, vagyis többek között energiával ellátni téged, hogy végig tudd csinálni a mindennapokat, ha kielégítően látod el.

A kevesebb néha több

És itt most bizony a bevitt étel mennyiségére gondolunk! Hiszen nem az a fontos, hogy a napi 5-6 étkezés során teleedd magad. Épp ellenkezőleg: figyelj a mértékre, a saját működésedre, ezzel együtt a tested idényeire. Ha észrevetted például, hogy gyors az emésztésed, és ebéd után két órával újra éhesnek érzed magad, akkor a nagy adagok helyett inkább válaszd a többször kevesebbet elvet. Ha inkább azt tapasztalod, hogy lassan dolgozik a gyomrod, akkor pláne törekedj a kisebb adagokra, és igyál minél több folyadékot (lehetőleg tiszta vizet), ami gyorsítja az anyagcserét.

article image

Megvonás helyett mérték

Fontos, hogy tudd, a kiegyensúlyozott táplálkozás nem feltétlenül arról szól, hogy megvonsz magadtól dolgokat. (Persze, ha kifejezetten tudod, hogy például az élesztős tésztáktól órákig gyomorfájdalom gyötör, inkább kerüld el őket.) Alapvetően mindent ehetsz, a mértékre és az elfogyasztott étel minőségére azonban mindenképp figyelj oda. Nem muszáj lemondanod az édes finomságokról sem, csak épp három mézes-mázas fánk helyett érd be eggyel, és lehetőleg ne este falatozd el, amikor a gyomrod és emésztésed már a pihenésre koncentrál. Ugyanez igaz az olajos nassolnivalókra is, mint a chips vagy egyéb ropogtatnivalók. Érd be kevesebbel, főleg, ha hízásra és pattanásosodásra hajlamos vagy.

Ha nem megy, naplózz!

Elképzelhető, hogy most furcsán meredsz magad elé, és nem érted, mi köze a naplónak az étkezéseidhez. Az írás köztudottan egy olyan módszer, aminek segítségével szó szerint megjelenítheted a gondolataidat, az önmagaddal kapcsolatos információkat, amikből aztán következtetéseket vonhatsz le, összefüggéseket olvashatsz ki. Jelen esetben táplálkozási szempontból. Ha úgy érzed, túlságosan kaotikus a mindennapi étrended, ha megfigyelted, hogy össze-vissza eszel, mert egyfolytában rohansz, esetleg valamilyen lelki probléma miatt rosszabb az étvágyat, jegyzetelj két-három héten keresztül! Írj le mindent, amit megeszel, méghozzá naponta, és lehetőleg az időpontot és adagot is tüntesd fel. Nekiülhetsz mindennek este, vagyis a nap végén, amikor már nyugalomban pihensz a szobádban, de akár reggel is, ha korán kelő típus vagy, és szeretsz reggel írogatni. Ha letelt az előre meghatározott időszak, nézd át a füzeted, ha kell, kérj segítséget a látottak elemzéséhez, és egy jövőbeni kiegyensúlyozott életvitel kialakításához.

Sportolóként különösen figyelj oda!

Ha rendszeresen sportolsz, még inkább kulcsfontosságú gondot fordítanod az étkezés témakörére. A mozgással energiát és vizet veszítesz, amit evéssel és ivással pótolhatsz. Ahhoz, hogy minél jobban beleláss ebbe, olvass sokat a témáról, kérd az edződ segítségét, ha szükséges, keress fel egy dietetikus szakembert, akivel akár egy teljesen személyes, és az általad választott mozgásformának is megfelelő étrendet állíthattok össze.

Részletesebben is elmerülnél az egészséges táplálkozás világában?

Remek kezdeményezés indult általános iskolás diákok számára, aminek részeként te magad is elsajátíthatod a kiegyensúlyozott táplálkozás alapjait, méghozzá izgalmas, játékos formában. Október 2. és 31. között látogass el az Okos Doboz oldalára, ahol máris becsatlakozhatsz az Etesd az Eszed 2023-as kihívásába, a Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért és az Okos Doboz közös oktatási program részeként. Játékos feladatok és videók várnak, melyek segítségével nemcsak nyereményekhez juthatsz hozzá, de sok információt is szerezhetsz az egészséges életmód területén, melyeket aztán bátran beépíthetsz a mindennapjaidba.

icon

kapcsolódó cikkek

étkezés

Uspace.hu logo
Emmi logo