Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Milyen legyen a Valentin-nap, azaz a szerelmesek ünnepe?

Milyen legyen a Valentin-nap, azaz a szerelmesek ünnepe?

Február 14-e kétféleképpen él az emberek fejében: van, aki számára egy közhelyes és kötelező jellegű ünnep, és van, akinek csupán egy olyan nap, mint akármelyik másik, amikor kimutathatja az érzéseit a szerelme felé.

Honnét ered a szerelmes ünnep?

Sok mítosz és történet kötődik a szerelmesek ünnepének eredetéhez, valószínűsíthető, hogy a népszokásoktól kezdve a természet imádatán át a keresztény hagyományokig számtalan dolog formálta ezt az eseményt mielőtt mai, modern változatát megismertük. Ezek közül érdemes megemlíteni, például azt, hogy a régi társadalmakban figyelemmel követték a madarak február közepén kezdődő párosodási időszakát, amire egyfajta szerelmi varázslat időpontjaként tekintettek. Az ókori Rómában már termékenységi ünnepet tartottak, aminek részeként sok férfi és nő párra talált, akár egy egész életre, és számon tartanak egy Bálint (vagy Valentin, Valentinus) nevezetű papot is ebből a korból, aki a legenda szerint a „Te Valentinod” aláírással küldött levelet.

Tudtad? A Valentin-nap nem minden országban ugyanolyan. Japánban és Dél-Koreában például csak a nők ajándékoznak, de azért nem maradnak viszonzás nélkül: a férfiak ugyanis március 14-én, azaz a Fehér napon hálálják meg a figyelmességet. Európában pedig az olaszok szokásait érdemes kiemelni, akik február 14-én Terni városában, Szent Valentin feltételezett sírhelyénél, egy bazilikában hozzák nyilvánosságra jegyességüket.

Ünnepeljünk vagy ne?

A hiedelmektől és a történelem homályos részleteitől térjünk most vissza a jelenbe, hiszen valószínűleg itt és most vagy kíváncsi arra, hogy mit is kéne tenned ezen a napon. Nos, ezt mindenkinek magának érdemes eldönteni, illetve mivel egy párokat érintő ünnepről van szó, célszerű közösen, akár még a kapcsolat első éveiben megbeszélni, ki hogyan áll a témához. Vitassátok meg szíved választottjával a kérdést, vagy térképezzétek fel, mit gondol, és főleg mit szeretne a másik. Miről szóljon ez a nap? Megajándékozzátok egymást? Ez tárgyi meglepetés legyen, netán valamilyen közös élmény? Virág, csoki, romantikus vacsora? Mozi vagy egy meghitt kávézás és sütizés? Ha mindez túl sok, és nem feltétlenül hisztek abba, hogy ezen az egy napon kellene kötelező jelleggel biztosítanotok a másikat a szerelmetek felől, akkor bátran kihúzhatjátok magatokat a sok szempontból felszínes ünneplés alól.

Nem csak ezen a napon szeretlek!

Hányszor mondod egy nap, egy hét, egy hónap alatt a választottadnak, hogy szereted? Valószínűleg nem számolod, nem vezetsz róla nyilvántartást, és nemcsak az olyan alkalmakkor jut eszedbe kimondani, mint a születésnap, az évforduló és egyéb fontos események. Hiszen ez egy szívből jövő gondolat, pontosabban érzés megnyilvánulása, nem szükséges hozzá semmilyen extra alkalom, sőt, akkor a legszebb, ha spontán! Ezzel nem azt mondjuk, hogy ne ünnepeljétek meg az egész világot lázban tartó, és közösségi élménnyé alakult Valentin-napot, egyszerűen csak azt, hogy ezen a napon túl is figyeljetek oda egymásra.

Világnapok nélkül is

A világnapokról való megemlékezés kedves dolog, és nem is baj, ha adott napon egy picit több figyelmet fordítasz a szóban forgó eseményre, elgondolkozol az üzenetén, levonod saját magad számára a következtetéseket. Nem szükséges azonban semmiféle jeles nap ahhoz, hogy megajándékozd a figyelmeddel és törődéseddel a szeretteidet, kedveskedj a szerelmednek. Bármelyik hétköznap alkalmas arra, hogy akár pár pillanat erejéig, de éreztesd másokkal, és persze a nagy ő-vel, hogy szereted.

Klisék helyett eredetiség

Ha szeretnéd megünnepelni ezt a napot, de nem állnál be a sorba, hanem egyedibb ötlettel rukkolnál elő a szerelmednek, akkor tervezz valami olyasmit, amit mindketten szerettek és értékelni tudtok, esetleg válassz olyan programot, amit már régóta kipróbálnátok!

  • Menjetek el egy páros workshopra, fessetek, kerámiázzatok, kézműveskedjetek!

  • Inkább a mozgás a ti világotok? Jógázzatok, pingpongozzatok, squasholjatok, próbáljátok ki a falmászást vagy vegyetek egy táncórát együtt!

  • Imádjátok a könyveket? Lepjétek meg egymást valamivel, aztán egy kávé, tea vagy forró csoki mellett mondjátok el, miért éppen az adott kötetet ajánljátok!

  • A gasztronómia iránt rajongtok? Kóstoljatok meg valami különlegeset egy ismeretlen helyen, vagy ami még jobb, hozzatok össze egy közös főzést!

  • Ha inkább a megszokások hívei vagytok, akkor pedig egyszerűen randizzatok egyet úgy, ahogy mindig is szoktatok! Néha a legegyszerűbb dolgok a legszebbek és legértékesebbek.

Akárhogyan is alakul a szerelmes napotok, ne feledjétek: a kapcsolatotok nem a külsőségektől, kiposztolt szelfiktől, megosztott videóktól lesz csodálatos, hanem attól, amivel ti ketten megtöltitek. Ezt pedig az év minden egyes napján megtehetitek.

icon

kapcsolódó cikkek

szerelem

Uspace.hu logo
Emmi logo