Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Ünnepeljük az igazi férfit

Ünnepeljük az igazi férfit

Amikor szent Józsefre gondolunk, újra szembe találkozunk azzal a problémával, ami szent Imre herceggel kapcsolatban már felmerült: az ikonográfiája - bár jó szándékkal - mégis helytelen képet fest róla. Ha belegondolunk József életébe, tetteibe, akkor egész más férfi képe bontakozik ki, mint a szentképeken szereplő, ősz hajú aggastyán.

Legtöbbször ősz hajú, ősz szakállú idős papaként jelenik meg, akiről nehéz eldönteni, hogy most Mária férje vagy Mária egyik nagybácsija, esetleg Mária édesapjának, szent Joakimnak valamelyik barátja. Emiatt nem csodálható, hogy a mai kor fiataljait nem igazán ragadja meg ennek a kiváló férfinek a személyisége, üzenete és jó példája.

A helyzetet árnyalja a mai férfi ideál torz mivolta is. E szerint a férfi bár olyannak kell lennie, mint egy görög márványszobor, lehetőleg legyen bajszos és szakállas, ugyanakkor sminkeli magát és többet shoppingol, mint a barátnője. Nos egy ilyen közegben a megfáradt Józsi bácsinak tűnő Szent József nem túl vonzó. Éppen ezért vegyük górcső alá alakját és fedezzük fel igazi arcvonásait is, lássuk meg hogy ő igazi férfi. Micsoda szakadék tátong egy igazi férfi és azon csajos sármőrök között, akik körül nagyobb illatfelhő terjeng, mint egy parfümériában.

Ki is volt hát Szent József?

A szentírás tanúsága szerint “igaz ember” volt. Ez a kitüntető cím nem emberektől származott, mert nem az embereknek akart megfelelni, hanem az Istennek. Ő Isten előtt volt igaz ember, azaz olyan teremtmény, aki azért volt tökéletes, mert az isteni arcvonások csorba nélkül ragyogtak fel a lelkén. Arról már nem is beszélve, hogy nem trendeket követett, nem a korszellem elvárásaihoz igazodott, hanem csakis és kizárólag az isteni törvényekhez. Továbbá –mivel igaz ember volt – álmában rendszerint felismerte Isten üzeneteit, amely megint csak hozzásegítette ahhoz, hogy az Úr akarata szerint járjon el és élje az életét.

Az is az igazsághoz tartozik, hogy szentünk bár biztos, hogy idősebb volt, mint Mária, de nem volt öreg. Abban a korban érett férfinak számított. (Persze értsük helyesen: a ma élő, vele egykorú ifjak jó része még a “mama-hotel” kényelmét élvezi.) Érett férfi volt, akire rábízhatta az Isten az ő szent fiát Jézust, azaz a megváltás művének első fejezetét.

Olyan férfi volt, aki férjként és apaként is tudott döntéseket és áldozatokat hozni szeretteiért.

Aki nem önmagát akarta megvalósítani, hanem a mennyei útmutatásnak megfelelően, önmagát háttérbe szorítva Jézust szolgálta. Egy ereje teljében lévő ember volt, aki nehéz fizikai munkát végzett – ács volt. Gerendákat emelgetni, egész nap dolgozni és izzadni ez minden bizonnyal szilárdabb izmokat kölcsönzött neki, mint egy mai konditerem. Valószínűleg az izmai kitartóbb és fárasztóbb munkavégzésre tették alkalmassá, mint korunk fehérje porokon hízlalt izmai. Ezenkívül a szeretett nőért, Máriáért, kész volt minden áldozatot meghozni, még akkor is, ha közben a szíve talán majdnem megszakadt.

Kedves Fiatalok! Példaképek nélkül nem élhet az ember. De ha választ egyet, akkor az olyan legyen, aki erkölcsileg, emberileg, szellemileg megérdemli, hogy felnézzenek rá. Szent József személye alkalmas és méltó arra, hogy kövessétek személyes életutatok során.

icon

kapcsolódó cikkek

Isten

Uspace.hu logo
Emmi logo