Lájkolj minket Facebookon, ha az is a te helyed!LÁJKOLOM!

Valentin napi gondolatok

Valentin napi gondolatok

Kedves Fiatalok! A február a farsang, a téltemetés, a tavaszvárás, a karneválok és a jelmezes felvonulások ősi örömünnepének a hónapja. Emellett kiváló szenteket köszönthetünk, mint Szent Balázs, vagy Szent Ágota, csak hogy az ismertebbeket emlegessük.

A hónap közepén azonban van egy kiváló tanúságtevő és vértanú, Szent Valentin, akinek az emléknapja az egész világot felforgatja. Sajnálatos módon a személye, életpéldája már keveseket érdekel. Ünnepel az egész világ. Ismerjük meg közelebbről Valentint – magyarul Szent Bálintot!

Szent Valentin a 3. században élt, pap volt Rómában. Maga II. Claudius császár próbálta a hitének megtagadására bírni, de sikertelenül. Így hát átadta őt egy Asterius nevű főtisztek, hogy végeztesse ki. Azonban Valentin meggyógyította Asterius vak leányát, mire az háza egész népével együtt megtért. A császár persze dühös lett kegyetlenül és mindegyiküket kivégeztette.

Láthatjuk, hogy az alap motívum a sziklaszilárd helytállása, a sírig való kitartása és hűsége. Ezek miatt tiszteljük szentünket, és ez az a motívum, ami összeköti őt a házassággal, a szerelemmel. Ezért tartjuk most a házasság hetét is, Valentin naphoz kapcsolódóan.

Egy másik legenda szerint Valentin azzal vívta ki a császár haragját, hogy titokban megeskette a katonákat a szerelmükkel. Ezzel törvényt sértett, mert a szolgálati idő lejártáig a katonák nem nősülhettek. Ez két okból is jó példa. Az egyik, hogy Istennek kell mindenek felett - még az államhatalom felett is - engedelmeskedni. Még akkor is, ha a hatalomnak nincs ez ínyére. Másrészt az egymásnak rendelt szívek eggyé válását semmiféle törvény nem akadályozhatja meg. A házasság Istentől rendelt intézmény, ezért a katolikus házasság akkor is érvényes, ha azt az éppen regnáló hatalom nem ismeri el.

Külön érdekessége ennek az esztendőnek, hogy Valentin nap és hamvazószerda, vagyis a nagy böjt kezdete - amely szigorú böjti nap - egybe esik.

Hogyan lehet ezt a két, ellentétes előjelű valóságot közös nevezőre hozni? Hogyan lehet összeegyeztetni az ilyenkor szokásos rózsaszín mázat a nagyböjt legszigorúbb böjti napjával? Látszólag sehogy. De ti, értelmes gondolkodó fiatalok vagytok és meglelitek a saját válaszaitokat.

Egy ötletet azonban fogadjatok el tőlem. Ha akartok, vegyetek rózsaszínű plüss figurát, piros szíves ajándékot vagy virágot a kedveseteknek. Azaz adjátok meg a császárnak, ami a császáré. De a húsmentes étkezés így is megtartható. Ami viszont igazán megkoronázná ezt a napot -és akkor Istennek is megadnátok, ami az Istené- az az lenne, ha a szerelmetekkel együtt bemennétek egy közeli templomba és együtt, egymásért imádkoznátok. Ez mindennél jobban összekovácsolná a szíveteket. Ez értékesebb minden virágnál és egyéb ajándéknál, mert akiért imádkozol az valóban fontos neked.

Szereted-e annyira a kedvesed, hogy imádkozol vele és érte?

icon

kapcsolódó cikkek

Isten

Uspace.hu logo
Emmi logo